Učíme sa bicyklovať: Postranné kolieska áno či nie?

Marianna Stanková | 18. júl 2024
Učíme sa bicyklovať: Postranné kolieska áno či nie?

Niektorí malí cyklisti si z odrážadla sadnú na bicykel a proste idú, iní pomocné kolieska potrebujú, pretože nevedia sami udržať balans.

Odrážadlo – dobrý základ bicyklovania

Ideálnym riešením prípravy dieťaťa pre jazdu na bicykli sú práve detské odrážadlá. Umožňujú prisvojenie prvotných jazdných návykov a získanie základnej stability. Okrem toho sa váš drobček naučí manévrovať s riadidlami a brzdiť. Prechod na klasický bicykel tak býva bezproblémový a tí šikovnejší dokážu jazdiť na bicykli sami a aj bez postranných pomocných koliesok. Niektoré modely odrážadiel umožňujú dokúpenie šlapadiel. A tak sa z odrážadla stane detský bicykel.

„Keď mal môj syn dva roky, začali sme sa pohrávať s myšlienkou, že mu zaobstaráme odrážadlo. Je dosť živý a zbožňuje akúkoľvek športovú aktivitu. Musím povedať, že išlo o vynikajúcu kúpu. Bicykel putoval všade s nami a prechod na klasický bicykel bol úplne bezproblémový, keďže synček držal krásne rovnováhu. A všetko sme zvládli bez postranných koliesok,“ pochvaľuje si Žaneta. 

Pri kúpe odrážadla si dávajte pozor

  • či už siahnete po plastovom, kovovom či drevenom odrážadle, dbajte na to, aby bol rám konštrukcie dostatočne pevný
  • medzi horným rámom a rozkrokom dieťaťa by mal byť pri zoskoku dostatočný priestor, aby si nedajbože nenarazilo intímne partie
  • ideálne je kupovať odrážadlo s dieťatkom, pretože len tak si budete istý, či nie je príliš mohutné, či je sedadlo dostatočne nízke/vysoké atď...
  • váha odrážadla by mala byť pri výbere tiež rozhodujúca – s ťažkým a mohutným sa bude dieťaťu ťažko manévrovať
  • zvážte si aj kúpu odrážadla s brzdou – niekedy môže byť totiž viac na škodu

Postranné kolieska na bicykli - áno či nie?

Záleží od zručností dieťatka. Niektorí malí cyklisti si z odrážadla sadnú na bicykel a proste idú, iní pomocné kolieska potrebujú, pretože nevedia sami udržať balans. Ide však o dvojsečnú zbraň. Z jednej strany pomôžu s udržaním rovnováhy, ale bicykel je kvôli nim ťažší a dieťaťu sa s ním ťažko manipuluje. Pri kúpe dbajte na bezpečnosť, preto vyberajte dôkladne a len kvalitné modely. Dôležitá je tiež správna veľkosť bicykla.

Ak si dieťa na bicykli ešte nie je úplne isté, malo by spoľahlivo dočiahnuť nohami na zem. Bicykel nekupujte bez toho, aby si ho vaša ratolesť predtým vyskúšala. Ďalším podstatným prvkom je možnosť prispôsobenia bŕzd tak, aby sa dali priblížiť k riadidlám. Ostatné kritériá sú veľmi podobné tým, ktoré platia v prípade odrážadiel. Na klasický bicykel pustite dieťa až vtedy, keď je dostatočne uvedomelé, rozoznáva jednotlivé prekážky a hlavne vás poslúchne na slovo. S malými deťmi nikdy nejazdite po cestách s rušnou premávkou. 

Koľko kilometrov deti zvládnu prejsť

  • 3 roky – 1 až 2 kilometre
  • 4 – 6 rokov – do 15 kilometrov
  • 6 – 8 rokov – maximálne 25 kilometrov
  • 8 – 10 rokov – maximálne 30 kilometrov

Učíme sa bicyklovať: Postranné kolieska áno či nie?

Základné pravidlá bicyklovania

  • Povinnosť pre cyklistov (§55 zák. o cestnej premávke) jazdiacich po krajnici alebo po okraji vozovky, a to jednotlivo za sebou. Dvaja cyklisti vedľa seba môžu ísť len po cestičke pre cyklistov a aj to len vtedy, ak tým neobmedzujú a neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky.
  • Cyklista je povinný počas jazdy mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou.
  • Za zníženej viditeľnosti musia mať cyklisti na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.
  • Deti mladšie ako 10 rokov môžu na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na dieťa riadne dozerala.
  • Povinnosť chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou sa u cyklistu mladšieho ako 15 rokov vzťahuje aj pri jazde v obci.
  • Ak rodičia berú dieťa na výlet bicyklom, dieťa treba mať vždy pred sebou na očiach, aby mohli jeho jazdu ovplyvniť prípadným upozornením. Treba dbať na to, aby jeho zdravie bolo dostatočne chránené, samozrejmosťou by mala byť prilba, chrániče končatín, reflexné prvky na odeve.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: