Tip pre rodičov: Ako upokojiť plačúce dieťa v aute

MK | 8. júl 2024
Tip pre rodičov: Ako upokojiť plačúce dieťa v aute

Asi všetci sme zažili ten stres, keď nám dieťatko v aute plače a je nespokojné. Môžete vyskúšať tento trik.

Mamin trik. Všetko, čo chcú, si ty (možno)!

Prednedávnom zdieľala na svojej sociálnej sieti istá kalifornská mama (ext. zdroj TODAY ) nápad, ako si poradila s plačúcim dieťatkom počas cesty v aute. Niekedy všetko, čo bábätko potrebuje, je vidieť maminu tvár. Tak sa šikovný manžel rozhodol, že mamku odfotí, fotografiu vytlačí a umiestni ju tak, aby ju dieťatko počas cesty autom videlo. 

A fungovalo to. Ich päťmesačná dcérka bola spokojná. 

„Vyskúšala som všetko... cumlíky, spev, jej starší brat sa ju snažil rozosmiať...  Nič nezabralo. Chcela len mňa,“ povedala spokojná mama. Dáva to zmysel. Malé bábätká približne do šiestich mesiacov majú pocit, že mama je ich súčasťou, preto ten plač a zúfalstvo, keď sa vzdialia mimo "obraz". A to je zrejme dôvod, prečo tento tik zafungoval. 

Mamina tvár na fotografii

Skúste to. Odfoťte sa (ako sa usmievate, ste spokojné, milá, jednoducho taká, akú vás bábätko chce vidieť) a umiestnite fotografiu na viditeľné miesto.  Ideálne je napríklad na zadnej strane predného sedadla. Ak dieťa začne plakať, pripomeňte mu fotografiu a rozprávajte sa sním. Použite svoje meno a rozprávajte sa s ním o tom, čo na fotografii vidí.

Tip pre rodičov: Ako upokojiť plačúce dieťa v aute
Dieťatko sa bude cítiť bezpečnejšie a v kontakte s vami. Tieto svoje fotografie môžete meniť, aby boli pre dieťa stále zaujímavé. Môžete na nich  meniť rôzne výrazy tváre, použiť nejaké rekvizity, ktoré by mohli zaujať pozornosť dieťaťa.

Prečo to funguje?

Deti sú emocionálne viazané na svojich rodičov a pri pohľade na ich tvár, sa môžu cítiť bezpečne. Farebná a veselá fotografia môže dieťaťu pomôcť sústrediť sa na niečo iné než na diskomfort, ktorý cíti v aute. Vidieť šťastný a usmievavý výraz rodiča  - pokojne to môžu byť aj obaja - zlepší náladu dieťatka.

Vyskúšajte to nabudúce, keď sa vydáte na cestu, a možno zistíte, že vaše dieťa je oveľa spokojnejšie.

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: