Rotavírusová infekcia pod drobnohľadom

Andrea Mániková | 16. november 2017
rotavírusová infekcia, rotavírus, hnačky, zvracanie, dehydratácia, dieťa

Patrí medzi najčastejšie vírusové infekcie. K najohrozenejším skupinám patria deti do dvoch rokov. Platí pravidlo, čím menšie dieťa, tým dramatickejší priebeh.

 Rotavírusová infekcia


Patrí medzi najčastejšie vírusové infekcie, u maličkých býva jej priebeh alarmujúci až veľmi závažný. K najohrozenejším skupinám patria deti do dvoch rokov, nevyhýba sa však ani starším deťom či dospelým. Ak naplno udrie rotavírusová infekcia, hlavne, čím je dieťa mladšie, prvý atak máva dramatickejší priebeh s častým zvracaním, ťažkými hnačkami, dehydratáciou či rozvratom vnútorného prostredia.

Rodičia detí infikovaných rotavírusom sa jednotne zhodujú: „Nikdy viac!“ Preto je oveľa múdrejšie poznať infekciu a hľadať možnosti ochrany.

Rotavírusy pod drobnohľadom

Rotavírusy patria celosvetovo medzi najčastejších pôvodcov akútnej gastroeneritídy u detí mladších ako 5 rokov. Takmer každé dieťa mladšie ako 5 rokov je infikované, najčastejšie v dojčenskom veku (80 % detí medzi 6. – 10. mesiacom).

30 % detí s rotavírusovou infekciou v prvom roku života musí byť hospitalizovaných.

Aj napriek súčasnému trendu podpory prevencie, kvôli rotavírusom ročne umiera 230 detí mladších ako 5 rokov, 87 000 je hospitalizovaných a 700 000 detí v tomto veku je ročne ambulantne ošetrených.  
Na základe údajov z Epidemiologického informačného systému (EPIS) je v SR ročne hospitalizovaných cca 2 600 detí mladších ako 5 rokov s rotavírusovou gastroenteritídou.

Rotavírusy pod drobnohľadom
Prečítajte si tiež:

Rotavírusy pod drobnohľadom

Čo je rotavírus?

  • rotavírus je najčastejšou príčinou závažných hnačiek u malých detí
  • rotavírusová infekcia je častou príčinou hospitalizácie malých detí s akútnou hnačkou
  • najviac ohrozené sú najmenšie deti, preto je dôležité chrániť ich čo najskôr

Neplatí preň pravidlo čistoty!

Rotavírus je veľmi odolný vírus a ochorenia spôsobuje počas celého roka, no chladnejšie počasie predstavuje vhodnejšie podmienky na jeho množenie i prenos. Prenáša sa špinavými rukami, ale aj vzduchom.

Je vysoko odolný voči čistiacim prostriedkom, prežíva dlho, preto sa ním dá nakaziť úplne všade. Drží sa na hračkách, kľučkách, nábytku... aj niekoľko dní. Zrada je v tom, že pre rotavírus neplatí pravidlo čistoty!

Ide o invazívny vírus, ktorý takmer nepozná bezpečnostné opatrenia zo strany matky alebo nemocničného personálu.
Vírus je taký odolný, že prežije nielen podmienky vonkajšieho prostredia, ale aj kyslé prostredie žalúdka.

Inkubačný čas prepuknutia infekcie  je pár hodín, najčastejšie 24 – 48 hodín, potom nastanú gastroenterologické ťažkosti v zmysle zvracania, hnačiek až dehydratácie.

K príznakom rotavírusovej infekcie patrí:

  • prudký nástup ochorenia
  • horúčka
  • zapáchajúca vodnatá stolica (až 20-krát za deň)
  • vracanie
  • bolesti brucha alebo kŕče

Možné komplikácie sú:

  • dehydratácia, ktorá býva pri rotavírusoch závažnejšia, ako pri iných typoch gastroenteritíd
  • nutnosť prijatia do nemocnice
  • intolerancia laktózy
  • pretrvávajúce hnačky
  • anémia
  • neprospievanie dieťatka

Priebeh, diagnostika a liečba

Infekcia sa prejavuje zvracaním a hnačkou, no častokrát sa prejavuje ako závažný zápal tenkého čreva, ktorý je sprevádzaný život ohrozujúcou stratou tekutín. Okrem toho sú pre dieťa ďalšími vyčerpávajúcimi príznakmi horúčka a bolesti brucha.

Vracanie i horúčka zvyčajne ustúpia v priebehu 2-3 dní, no hnačka vysiľuje dieťatko 5 – 8 dní. Prvá rotavírusová infekcia je zvyčajne najťažšia, ak prebehnú ďalšie infekcie, zvyčajne už s miernejšími prejavmi.

Celkový klinický obraz ochorenia sa vyvíja v závislosti od stavu imunitného systému, veku, stavu výživy, ale aj od infekčnej dávky vyvolávajúceho kmeňa rotavírusu a iných faktorov.

Diagnostika je možná dôkazom vírusov v stolici. Stačí bežná vzorka zo stolice, kde sa stanovuje dôkaz antigénu rotavírusu v stolici.
Cielená liečba neexistuje, pretože ide o vírus, ktorý na antibiotiká nereaguje, môžeme zmierňovať len príznaky ochorenia. Dieťa potrebuje pokoj na lôžku, znižovanie horúčky, prísnu diétu a maximálnu možnú rehydratáciu.

Dôležité je vedieť:

Je štatisticky i priamo praxou overené, že takmer každé dieťa do 5 rokov postretne rotavírus. U malých detí môže infekcia prebiehať naozaj závažne, v častých prípadoch je spojená s dehydratáciou, vyžadujúcou hospitalizáciu. V tomto smere sú najviac ohrozené deti do 2. roka života. Navyše, zotavovanie z rotavírusovej infekcie môže prebiehať aj niekoľko týždňov.

rotavírusová infekcia, hnačky, zvracanie, teplota, hospitalizácia, dehydratácia

Kľúč k zatvoreniu nemocničnej izby

Rotavírus poškodzuje tenké črevo, kde prebieha hlavné vstrebávanie dôležitých látok. Vírus ho tak zaťaží, že sploští črevné klky, cez ktoré sa vstrebávajú dôležité látky, čoho následkom sa nevstrebáva napr. železo..., z toho následne plynú intolerancie laktózy i poruchy vstrebávania dôležitých živín, anémia a celkové neprospievanie.

Keďže samotná liečba rotavírusovej gastroenteritídy je iba symptomatická, stále najlepšou prevenciou ostáva aktívna imunizácia – teda očkovanie. Ide o odporúčanie WHO, ale aj odborných európskych spoločností pediatrických infektológov  (ESPID) a gastroenterológov (ESPGHAN).

Dobrou správou pre rodičov je, že toto očkovanie je bezbolestné, podáva sa vo forme kvapiek priamo do úst dieťatka v dvoch dávkach. Vtedy je dieťa na 100 % chránené pred závažnou rotavírusovou hnačkou vyžadujúcou hospitalizáciu. Dôležité však je informovať sa ohľadom očkovania u pediatra včas, pretože to je možné len do určitého veku. Optimálne je podať prvú dávku vo veku 6-tich týždňov veku dieťatka a druhú dávku je nutné podať do 24 týždňa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: