Rotavírusy pod drobnohľadom

Andrea Mániková | 4. apríl 2017
Rotavírusy pod drobnohľadom

Jednou z najčastejších príčin závažných hnačkových ochorení dojčiat a malých detí sú rotavírusové infekcie.

Sú to vírusy, ktoré napádajú zažívací (gastrointestinálny) trakt a pre vysoké teploty, hnačky a zvracanie často vyžadujú hospitalizáciu dieťatka. Jedinou prevenciou, ako dieťatko ochrániť pred vznikom infekcie, je iba očkovanie
V minulosti, keď sa ešte nepoznali pôvodcovia infekcie, ochorenie bolo známe pod názvom „zimná hnačka“, pretože črevná infekcia útočila predovšetkým počas chladných zimných mesiacov, teda od novembra do apríla. Nejde však o pravidlo a ochorenie môže zaútočiť na krehký a citlivý detský organizmus kedykoľvek počas celého roka, teda aj na jar či v lete.

Rotavírusové infekcie útočia predovšetkým na malé deti

Rotavírusová gastroenteritída najčastejšie postihuje tých najbezbrannejších, ako sú dojčatá, batoľatá, ale nevyhýba sa ani mladšej či staršej vekovej kategórii detí alebo dospelým. „Najčastejším etiologickým agens je postihnutá skupina detí do 3 rokov, a práve v tejto skupine detí ochorenie aj najdramatickejšie prebieha,“ upresňuje doc. MUDr. Holečková, PhD., z Kliniky infektológie a geografickej medicíny v Bratislave.

„Ochorenie sa začína najprv veľkým nepokojom dieťaťa, následne sa pridružia vysoké horúčky, zvracanie, v priebehu 1 až 2 dní sa pridajú početné riedke stolice, detskému organizmu hrozí rýchla dehydratácia a následne aj rozvrat vnútorného prostredia,“ upozorňuje lekárka.
Prečítajte si: Ako na horúčku u dojčiat a detí?

Rotavírusy sú nesmierne odolné

Ochorenie sa prenáša fekálno-orálnou cestou, a keďže malé deti rady spoznávajú okolie práve tým, že si rúčky často vkladajú do úst či oblizujú hračky, sú vírusmi aj viac ohrozené.

Je prirodzené, že rodičia nedokážu eliminovať tento proces bádania, a tak sa dieťatko ľahko dostane do kontaktu s kontaminovanými predmetmi alebo osobou, ktorá dieťa či predmety v jeho okolí infikovala, a následne infekcia udrie v plnej sile.

Vysoká odolnosť rotavírusov im navyše umožňuje udržať sa na predmetoch v okolí dieťaťa počas veľmi dlhej doby, často priľnú na neporéznych predmetoch, ako sú tyčky postieľky, hračky, či plienky, a bežnou hygienou v domácnosti ich mnohokrát nie je možné zlikvidovať. Predpokladaný prenos vzdušnou cestou však zatiaľ nie je jednoznačne preukázaný. 

Zásady liečby rotavírusového ochorenia

Liek ako taký na rotavírovú infekciu neexistuje, liečba je symptomatická, teda 
  • rehydratácia organizmu,
  • diétne opatrenia a
  • antipyretiká.

Diétne opatrenia vždy závisia od veku dieťaťa, ktoré infekcia postihla. V prípade, ak je dieťa dojčené, mamička ho naďalej dojčí, no k dojčeniu sa môže pridať napr. ryžový odvar.

Pri ostatných deťoch sa na určitý čas eliminujú mliečne výrobky a celkovo sa podáva šetriaca ľahká strava ako pri ostatných hnačkových ochoreniach. Veľmi dôležité je najmä dopĺňanie tekutín, pretože zvracaním a častými vodnatými stolicami dieťatko stráca veľké množstvo tekutín.

Je dôležité vedieť, že rehydratácia nespočíva iba v doplnení tekutín, ktoré dieťatko stratilo. Rehydratácia spočíva najmä v doplnení stratených iónov a v tomto prípade na to obyčajná voda alebo čaj nestačia,“ vysvetľuje doc. Holečková.

Rizikom rotavírusového ochorenia je rozvrat vnútorného prostredia

„Až 2/3 detí z celkového počtu rotavírusových infekcií sa pre dramatický priebeh dostanú do nemocnice. Väčšinou ak dieťa okrem hnačiek aj zvracia, zvyčajne skončí u nás, pretože rehydratovať dieťa v domácich podmienkach nie je jednoduché.

Jednoducho nie každý rodič túto vypätú situáciu zvládne a ak je vyprovokované tzv. reflexné zvracanie (každý hlt vypitej tekutiny vyvolá opäť zvracanie), dieťa začne tekutiny úplne odmietať. Preto ak dieťa nie je schopné tekutiny prijímať, nemocničná liečba je nielen nevyhnutná, ale aj život zachraňujúca,“ upozorňuje lekárka.

Iba doplnením strateného objemu vody obohateného o potrebné ióny je možné zabrániť rozvratu vnútorného prostredia, a to sa bez infúzií nedá. Samozrejme, je potrebné okamžite zaviesť aj diétne opatrenia, no veľmi opatrne a najmä postupne.

Prečítajte si: Keď musí dieťa do nemocnice

Rekonvalescencia po rotavíruse je dlhá

Obdobie, keď najhoršie príznaky odzneli a nastupuje postupné naberanie stratených síl, je individuálne. Po prekonaní ochorenia v čreve malého pacienta dochádza na sliznici čreva k čiastočnej deštrukcii klkov, preto v tomto období dieťa horšie toleruje mliečne výrobky.

Tie obsahujú laktózu, ktorú štiepia enzýmy v črevných klkoch, klky v čreve rekonvalescenta ešte nie sú zregenerované, a  preto je po prekonaní infekcie stále potrebný diétnejší režim.

Závisí od stupňa poškodenia, aký malo ochorenie priebeh a ako rýchlo prišlo k realimentácii (nahradeniu chýbajúcich tekutín), zvyčajne však týždeň či dva by mali na obnovu stačiť. Niekedy pri hnačkových ochoreniach býva poškodená i pečeň, vtedy je však rekonvalescencia oveľa dlhšia.

Častou chybou, ktorú rodičia robia, hoci to myslia s dieťatkom dobre, je to, že po odznení najťažšej fázy mu začnú ihneď podávať stravu, na ktorú bolo dieťa zvyknuté pred ochorením. No nezregenerovaná črevná sliznica nedokáže naplno pracovať, preto u dieťaťa nejaký čas môžu pretrvávať dyspeptické (zažívacie) ťažkosti.  

Prevencia rotavírusového ochorenia

Jedinou prevenciou je očkovanie, ktoré v našej krajine nie je zaradené do plošného očkovania, napriek tomu možné je. Očkuje sa dvomi orálnymi (podáva sa lyžičkou) dávkami a je možné ho podať súčasne s prvými dvoma dávkami očkovania proti DTP, Hib, IPV, VHB, takže rodičia nemusia merať cestu k pediatrovi navyše.

„Pri odporúčanom očkovaní by rodičia mali myslieť na to, že dieťa môže byť proti rotavírusovej infekcii zaočkované iba do veku pol roka. Premorenie rotavírusmi v detskej populácii je veľké a najmä u malých detí hrozí oveľa rýchlejší rozvrat vnútorného prostredia,“ upozorňuje doc. Holečková.    

Čo je dobré pri rotavírusovej infekcii vedieť

  • Voda ani čaj pri rotavírusových hnačkách nestačia, dieťatku podávajte iónové rehydratačné roztoky, ktoré dostanete kúpiť v lekárni, v našich podmienkach je to tzv. Kulíškov roztok, alebo tzv. WHO roztok, či glukopurom osladený čaj. Z jedál dieťaťu ponúknite posolenú čistú ryžu, mrkvový či ryžový odvar, alebo mrkvovú polievku.
  • 10 až 14 dní po odznení infekcie dbajte stále na diétnejší režim dieťatka.
  • Po prekonaní ochorenia stravu dávkujte len veľmi postupne, aj keď má už dieťatko stolicu v poriadku, sliznica čreva ešte nemusí byť pripravená tráviť rovnako ako pred ochorením.

K rekonštrukcii črevnej sliznice dochádza pomalšie, ak sa dieťa hneď vráti k predchádzajúcemu stravovaciemu režimu. Ak dieťatku neviete odoprieť pohár mlieka, v čase rekonvalescencie mu podajte mlieko so zníženým obsahom laktózy alebo kyslomliečne výrobky.

Prečítajte si: Hnačka (diarea)
  • Dojčenému dieťaťu dojčenie v žiadnom prípade neodopierajte, môžete mu však pomedzi dojčenie podávať po lyžičkách rehydratačné roztoky, ako sme spomínali vyššie.
  • Nezabudnite, že svoje dieťa môžete ochrániť – očkovaním. Je lepšie ochoreniu predísť, ako neskôr liečiť následky rotavírusovej infekcie.

    

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: