Nástrahy leta- Pozor aj na salmonelu!
Je tu leto, čas teplých dní, prázdnin, zábavy a rôznych radovánok. K tomu neodmysliteľne patria aj rôzne maškrty, ako napr. zmrzlina či grilovaný steak. No pozor! V lete sa dobre darí salmonelóze.
Je tu leto, čas teplých dní, prázdnin, zábavy a rôznych radovánok. K tomu neodmysliteľne patria aj rôzne maškrty, ako napr. zmrzlina či grilovaný steak. No pozor! V lete sa dobre darí salmonelóze.
Obzvlášť nebezpečná je u detí a starších ľudí.
Čo je salmonelóza?
Salmonelózou v pravom zmysle slova rozumieme infekčné hnačkové ochorenie, ktoré je vyvolané tyčinkovitými mikroorganizmami – salmonelami. Tieto salmonely sú primárne adaptované na rôzne druhy zvierat, z ktorých sa ochorenie prenáša na človeka sekundárne buď z chorých zvierat alebo z ich produktov. Existuje až okolo 2450 druhov salmonel, no najčastejším vyvolávateľom salmonelózy je Salmonella enteritidis.
Neprehliadnite: Hygiena rúk u detí
Prameň nákazy
- domáce zvieratá a ich produkty (mlieko, vajcia, mäso)
- vtáky a ich produkty (vajcia, mäso)
- ryby.
Cesta nákazy
- dominuje alimentárna (ústami) – teda konzumáciou potravín obsahujúcich salmonely (majonézy, zmrzlina, údené mäso, vaječné krémy, mäkké salámy a i.);
- za normálnych okolností v žalúdočnej šťave väčšina baktérií zahynie. Ak však túto bariéru prekonajú, napr. jej zriedením prijímaním väčšieho množstva tekutín, najmä v lete, dostávajú sa do tenkého čreva, kde vzniká zápalová reakcia;
- k infekcii dochádza, ak sa salmonely namnožili v potravinách do veľkého množstva – 106 - 10 9 v 1g potravín;
- nižší počet salmonel vyvolá ochorenie u rizikových skupín, ako sú novorodenci, dojčatá, deti či starší ľudia.
Prečítajte si aj: Ako sa vyhnúť salmonelóze u detí?
Rizikové faktory
- konzumácia nedostatočne tepelne spracovaných potravín – surových vajec, mäsa;
- nedostatočná hygiena riadu – baktérie sa môžu zachytiť na noži alebo na drevenej doske, na ktorej bolo krájané nakazené mäso. Ak tieto neboli dostatočne umyté, môže sa potom pri krájaní napr. zeleniny preniesť táto baktéria na človeka aj zo šalátu;
- letné mesiace (zvýšená kazivosť potravín, grilovanie, kempovanie);
- chronický zápal žalúdka, lieky znižujúce kyslosť žalúdočnej šťavy (antacída) a i.
Prečítajte si: Nástrahy leta- Pozor aj na správne uskladnenie potravín!
Príznaky
- inkubačná doba (doba od vniknutia baktérie po objavenie sa prvých príznakov) je pár hodín, spravidla 8, max. 48 hod.;
- asymptomatická (bezpríznaková) forma – zistí sa väčšinou náhodne, nevyžaduje liečbu. Vzniká pri malej infekčnej dávke, salmonely sa v čreve výrazne nepomnožujú;
- gastroenteritická (črevná) forma – najčastejšia a najtypickejšia forma salmonelózy
- rozvoj príznakov je rýchly, príznaky trvajú 1 – 3 dni;
- nevoľnosť, vracanie, bolesť hlavy;
- zvýšená teplota až horúčka (trvá niekoľko hodín až dní);
- kŕčovité bolesti brucha;
- častá vodnatá riedka stolica, bez alebo s prímesou hlienu a krvi, postupne má stolica zelenú farbu, hnačky trvajú niekoľko dní;
- slabosť a schvátenosť zapríčinená výraznou stratou tekutín najmä prvý deň;
- riziko vzniku dehydratácie;
- u malých detí a starších osôb môže dôjsť až k šokovému stavu.
- tyfoidná forma – je vzácna, vyskytuje sa u ľudí s iným základným ochorením, ako napr. malígne ochorenie, AIDS, diabetes mellitus (cukrovka) či choroby obličiek. V popredí sú horúčkovité stavy, vracanie a hnačky sú menej časté.
Opatrnosť pri salmonelóze
Liečba
- rehydratácia – doplňovanie tekutín (odporúča sa piť minerálne vody, v ťažších prípadoch je potrebná infúzna terapia);
- medikamentózna liečba – podávajú sa črevné dezinficienciá (zbavujú črevo choroboplodných zárodkov), adsorbenciá (napr. živočíšne uhlie – viaže na seba škodlivé látky), antiemetiká (lieky proti vracaniu);
- diéta – spočiatku len tekutiny, potom má byť diéta s obmedzením tukov, neprijímať korenené pokrmy.
Hrajú sa vaše deti na pieskovisku?
Prevencia
- dostatočná tepelná úprava potravín (salmonely usmrcuje teplota nad 56°C počas 20 minút);
- uvarené potraviny skonzumovať v čo najkratšom čase, skladovať ich v chladničke pri teplote do 10°C;
- udržiavať kuchynský riad v čistote;
- zabrániť kontaktu surových a uvarených potravín;
- pred každou manipuláciou s potravinami si umyť ruky;
- nezmrazovať naraz veľké množstvo surovín (mrazom sa salmonely neničia!);
- zmrazené suroviny pred prípravou dôkladne rozmraziť, aby sa prevarili v celom objeme;
- potraviny (najmä vajcia a mäso) nakupovať v povolených predajniach, kde sú chladiace boxy, používať priemyselne vyrobenú majonézu;
- v letných mesiacoch sa vyvarovať konzumácii krémových zákuskov, nedostatočne tepelne upravených jedál;
- pri hnačkovom ochorení vyhľadať lekára.
Na záver si prečítajte:
Nástrahy leta
Leto a úrazy
Pitný režim