Čo hrozí dieťaťu pri nevinnej hre na pieskovisku

Martina Božoňová, Eliška Pravdová | 30. marec 2017
Čo hrozí dieťaťu pri nevinnej hre na pieskovisku

Obzrime sa lepšie po sídlisku! Je skoro ráno, čas na rýchle vyvenčenie psa. Poslúži okolitá tráva pri paneláku či piesok.

Detské pieskoviská a parky často okupujú psíčkari

Obzrime sa lepšie po sídlisku! Je skoro ráno, čas na rýchle vyvenčenie psa. Poslúži okolitá tráva pri paneláku či piesok. Kým cez deň sedia na lavičkách mamičky, večer patria tieto miesta psíčkarom.

Spokojne si posedávajú, kým sa ich maznáčikovia dosýtosti nevyšantia v piesku, hrabú si v ňom diery a zaiste vypustia aj svoju veľkú či malú potrebu. Pritom možno ani netušíte, že keď vaše ratolesti celé tie neúnavné hodiny naberajú lopatkou piesok do kýblika, kopú jamy či pečú chutné koláčiky, môžu byť vystavené veľkému nebezpečenstvu.

Nebezpečenstvá, ktoré hrozia deťom na pieskoviskách

Môžu sa totiž nakaziť rôznymi parazitnými ochoreniami. A preto, buďte ostražité! Dávajte pozor na to, aby si vaše deti po každom hraní sa na pieskovisku dôkladne umyli ruky.

Nebezpečná situácia môže nastať aj vo chvíli, keď príde čas na olovrant. Preto radšej nedovoľte detským ručičkám od piesku, aby sa dotýkali jedla.

Vajíčka parazitov sa totiž dostanú do tela dieťaťa aj pri jednom dotyku s potravinami. Ak sa vám aj napriek dôslednej prevencii zdá, že sa dieťa nakazilo parazitnou chorobou, okamžite vyhľadajte lekára.

Koľko nebezpečenstiev striehne na vaše deti v týchto kútoch detských ihrísk? O tom by hygienici vedeli dlho rozprávať! Pre lepšiu orientáciu v problematike (a prípadné včasné odhalenie ťažkostí) vám prinášame prehľad najčastejších parazitných ochorení

Najčastejšie parazitné ochorenia

Toxoplazmóza

Ide o jedno z najčastejších parazitných ochorení človeka. Jej pôvodcom je škrkavka psia alebo mačacia. Toxokaróza je parazitárne ochorenie, ktoré je za určitých podmienok prenosné aj na človeka – pri nedodržiavaní hygienických ochorení.

Je to pomerne vážne ochorenie. Dieťa sa nakazí tak, že zje infikovaný piesok. Pojedanie organických substrátov, teda piesku a podobne nie je vo veku dva až päť rokov ničím neobvyklým. Deti tiež cmúľajú kamienky, ochutnávajú steblá trávy a hlinu.

Všetky tieto substráty môžu byť kontaminované výkalmi zvierat, v ktorých sa nachádzajú vajíčka parazitov. Takýmto spôsobom sa môžu dostať do tráviaceho traktu dieťaťa.

Vo vajíčkach je larva, ktorá sa priamo v tele uvoľní a krvou môže cirkulovať do jednotlivých orgánov – čriev, pečene, obličiek, pľúc. Ak nie je toxokaróza včas zachytená a liečená môže mať vážne dôsledky pre zdravie dieťaťa.

Príznaky toxoplazmózy

priebeh choroby je spravidla nenápadný. Dieťa sa sťažuje na bolesti brucha, má hnačky, ale inak sa nedá nič závažnejšie zaregistrovať. Zväčša sa prejaví sa až v dospelosti vo forme uzlinových, očných, mozgových, respektíve gynekologických problémov.

Prečítajte si: Hnačka (diarea)

HLÍSTY

Hlísty sú parazity stavovcov, hlavne cicavcov a vtákov. Deti dostávajú hlísty v dôsledku cmúľania a oblizovania rôznych predmetov alebo po zjedení jedla, ktoré bolo kontaminované vajíčkami parazitov.

Požité vajíčka sa v črevách vyvinú na dospelé hlísty. Samičky hlístov vyliezajú v noci z konečníka, aby naložili vajíčka do kože okolo ritného otvoru.

Príznaky ochorenia

Svrbenie v oblasti konečníka najmä v noci, keď samičky kladú vajíčka, u dievčat svrbenie v pošve, zapálenie ritného otvoru v dôsledku sústavného škriabania.

MRLE

Vajíčka mrlí sa víria vo vzduchu, spolu s prachom nenápadne padajú na potraviny, do kanvice s čajíkom a nechajú sa pasívne unášať detským dychom s úst do úst.

Potom sa vajíčka pomerne rýchlo dopravia do tenkého čreva. Samice prejdú do hrubého čreva odkiaľ sa tlačia von aby mohli naklásť vajíčka do rias análneho otvoru. Mrle, tvory expanzívne, sa snažia čo najrýchlejšie obsadiť nové a nové teritóriá.

Väčšinou sa preto postupne nakazí celá rodina. Pohyby oplodnených samičiek, ktoré vyliezajú klásť vajíčka sú nepríjemné a spôsobujú neznesiteľné svrbenie. K zaostreným hygienickým opatreniam patrí časté umývanie dlážok a utieranie prachu na mokro.

Odporúčame 100 % hygienu, vajíčka sa hromadia najmä za nechtami preto ich treba pravidelne strihať a čistiť. Pri masívnych mrlích atakoch, keď oplodnené samičky strácajú zábrany a vyliezajú aj uprostred bieleho dňa, je dôležité pravidelne meniť uteráky, či spodnú a posteľnú bielizeň. Použité kusy treba spariť horúcou vodou a prežehliť.

Príznaky ochorenia

Sprievodnými javmi sú neraz bolesti žalúdka a čriev, nechutenstvo, hnačky, napadnuté deti sú bledé, majú kruhy pod očami, zle spia, niektoré sa v noci aj pomočujú, sú nervózne a podráždené. 

Ochorenie GIARDIA LAMBLIA

Giardiáza je infekcia tenkého čreva, ktorú spôsobuje jednobunkový parazit Giardia lamblia. Do tela sa môže dostať požitím kontaminovanej stravy alebo pitím kontaminovanej vody či pieskom, hlinou a trávou.

Kedysi sa toto ochorenie vyskytovalo len v tropických krajinách, dnes sa však rozšírilo už aj do krajín mierneho pásma a postihuje najmä deti predškolského veku.

Pri dlhšie trvajúcej infekcii sa môžu objaviť znaky podvýživy. Diagnóza sa stanovuje pomocou dôkazu pôvodcu v stolici alebo v sekréte tenkého čreva. K liečbe sú nasadzované antibiotiká.

Aby sa zabránilo epidemickým rozmerom lambliázy, je nutná dostatočná chlorácia a piesková filtrácia pitnej vody. Zahriatie vody na viac ako 60 stupňov Celzia môže cysty zničiť.

Príznaky ochorenia

Približne dve tretiny infikovaných detí nemá nijaké príznaky. Ak sa však objavia, býva to zvyčajne jeden až tri dni potom, ako parazit vnikol do tela a nasledujú drastické záchvaty hnačky s vetrami, veľmi bledá, spenená, nepríjemne zapáchajúca stolica v dôsledku malabsorpcie, zlý pocit a opuchnutie brucha, kŕče, napínanie na vracanie.

Prečítajte si: Ako na horúčku u dojčiat a detí?

Ochorenie s názvom Shigelóza 

Jej pôvodcom je baktéria Shigella dysenteriae. Baktérie sa dostanú do úst dieťaťa špinavými rukami v znečistenom piesku. Ochorenie sa prejavuje horúčkou, nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami. Dieťa je ohrozené najmä dehydratáciou.

Nebezpečná môže byť aj salmonelóza

Je hnačkové ochorenie, ktorého pôvodcom je baktéria Salmonela enteritidis. Najzraniteľnejšou skupinou sú malé deti, ktoré sa infikujú pri hraní sa v piesku. Ochorenie sprevádzajú vodnaté hnačky, vysoké teploty a bolesti hlavy. 

Prečítajte si: Ako sa vyhnúť salmonelóze u detí?

Dôležitá pred ochorením je najmä prevencia

  • Parazitické červy, baktérie a vajíčka môžu deti získať nielen stykom s infikovaným pieskom, zeminou či potravinami, ale aj fyzickým kontaktom s nakazenými zvieratami či medzi sebou navzájom.
  • Pozor, na čerstvú zeleninu, ovocie a šaláty. Pred požitím ich vždy poriadne umyte pod tečúcou vodou. Veľa parazitných červov sa nachádza napríklad v listovom šaláte.
  • Strihajte a čistite deťom nechty. Práve tam sa totiž nachádzajú zárodky parazitov.
  • Ak máte doma psa alebo mačku pravidelne navštevujte veterinára a nezabudnite ho vždy načas odčerviť.
  • Dodržujte hygienu! Tá je tou najdôležitejšou prevenciou. Keď sa vaše dieťa hrá na pieskovisku nedovoľte mu, aby si piesok či iné predmety dávalo do úst.
  • Parazitické zárodky potrebujú k svojmu životu kyslík. O jeho nedostatok pripravíte zárodky tým, že budete pravidelne prevracať a kypriť piesok.

 Tip MAMA a ja:
Ak máte pocit, že práve to „vaše“ ihrisko nie je v poriadku, môžete sa písomne alebo ústne obrátiť na najbližší Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Do 30 dní sa musia vyjadriť.  

                                                                                                    

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: