Salmonelóza: Opatrnosti nie je nikdy dosť!
Hoci možnosť nakaziť sa salmonelou nie je výlučne letná záležitosť, počas horúcich dní si oveľa viac dávame pozor, aby sme nezjedli niečo pokazené. Skutočne sme opatrní?
Vznik salmonely je podmienený konzumáciou potravín pripravených zo surovín živočíšneho pôvodu, ktoré sú nedostatočne tepelne spracované alebo v dôsledku zlého uskladnenia kontaminované črevnými baktériami – salmonelami.
Optikou odborníka: SALMONELÓZA: príznaky, liečba, prevencia
Väčšina druhov týchto baktérií vyvoláva už počas 8 – 10 hodín nevoľnosť, zvracanie, hnačky, bolesti hlavy, brucha a teploty, ktoré môžu vystúpiť až na 39 °C – 40 °C.
Tipy pre vás: Ako sa vyhnúť salmonelóze u detí?
Salmonely oslabujú črevnú mikroflóru a vyvolávajú zápal sliznice. Množia sa veľmi rýchlo, pri izbovej teplote sa ich množstvo znásobuje každých 20 až 30 minút. Napríklad v jednom vajci uloženom pri teplote cca 20 °C vzrastie počet buniek salmonel za dva dni z niekoľkých desiatok na niekoľko miliárd.
Rizikové potraviny:
- hydina, aj spracované výrobky z nej
- mleté mäso, ryby, vajcia
- vaječné produkty – majonézy, plnky v zákuskoch, vaječný likér
- hotové jedlá dochucované vajíčkami na konci prípravy
Salmonely ničí teplota 80 °C a viac, ak pôsobí aspoň 20 minút.