Pediatrička radí: Odsávať soplíky?

Redakcia | 10. január 2021
Odsávať soplíky

A ako, keď dcérka počuje vysávač, chytá paniku?

Vaša otázka:
Dcérka (pol roka) neznáša odsávanie nošteka, stačí, že počuje vysávač. Skúšali sme to aj s obyčajnou odsávačkou, ale nemalo to taký efekt. Kedysi však odsávačky neexistovali. Nedá sa to riešiť inak? Nechcem, aby dcéra ochorela, zápalom stredného ucha sme si už prešli, ale možno existuje aj iné riešenie.

Mimo Európy odsávačky ani nepoznajú. V našich podmienkach sú veľmi užitočné 

Na otázku odpovedá pediatrička MUDr. Andrea Hervayová z ambulancie MEDPED v Senci.

Odsávačka je  moderný vynález, ktorý sa veľmi dobre osvedčil na hygienu nosa. Napr. v Austrálii nikto neodsáva nos, a keď som to spomenula pri mojej návšteve, pozerali na mňa, čo to v tej Európe robíme. Deti tam majú soplíky aj 14 dní a nikto to nerieši. Možno morský vzduch robí svoje a nepotrebujú odsávať hlieny.

V Európe sú však odsávačky trendom, osvedčeným a používaným. Dokonca sa rozšírilo aj konvičkovanie a preplachovanie nosa. Alergikom to veľmi pomáha a v podstate každému, kto trpí rinitídou akéhokoľvek typu.

TIP: Ak sa vaša dcérka rozplače už pri zvuku vysávača, kúpte odsávač na baterky. Je celkom výkonný a nehlučný. Keď má dieťa upchatý nos a zatekajú mu hlieny, je dôležité mu nos  vyčistiť. Uľahčíte mu tým voľné dýchanie a skrátite čas liečby.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: