Náročné dieťa a jeho 9 typických charakteristík

Redakcia | 26. september 2024
Náročné dieťa a jeho 9 typických charakteristík

Vaše milované dieťa sa iba správa tak, ako sa narodilo. Nie preto, že by vaša rodičovská výchova v niečom pochybila, ale preto, že prišlo na svet ako dieťa s jedinečnými osobnostnými črtami.

Máte náročné dieťa? Špecifikujme a identifikujme vlastnosti náročných detí, aby ste ľahšie prijali a pochopili príčiny ich často „nepochopiteľného“ správania.

1. Náročné deti sú horlivé. 

Keď plačú, tak zo všetkých síl, keď sa zabávajú, tak naplno.

2. Pôsobia, ako keby boli hyperaktívne.

Pokojné batoľa si sedká a usmieva sa, vaše náročné batoľa sa nevie dočkať, kedy bude môcť „vybuchnúť“. Svaly a myseľ náročných detí sú zriedkakedy uvoľnené, alebo v pokoji. Rodičia sa však označenia „hyperaktívne“ nemusia obávať, v tomto veku nejde o negatívnu charakteristiku. Hyperaktivita u dojčiat alebo batoliat nie je porucha, je to len opis správania dieťaťa bez toho, aby sa hodnotilo, či je dobré alebo zlé, správne alebo nesprávne, žiaduce alebo nie.

3. Vyčerpávajú svojich rodičov.

Náročné bábätká vysajú z unavených rodičov aj posledný kúsok energie, a potom si vyžadujú ešte čosi navyše. Rodičia starostlivosť o náročné deti oprávnene považujú za vyčerpávajúcu.

4. Dožadujú sa častého dojčenia.

Pre náročné deti však neplatia žiadne štandardy a harmonogramy. Chcú byť dojčené veľmi často, fľašu a cumlík vehementne odmietajú.

5. Pôsobia, ako keby chceli rodičmi „manipulovať.“

Náročné deti vyžadujú od rodiča stopercentnú pohotovosť a okamžitú reakciu na požiadavku, ktorú vedia poriadne dôrazne „vysloviť“. Táto črta, viac ako iné, privádza rodičov k pocitu kontroly a manipulácie zo strany malého ukričaného drobca.

6. Náročné deti zle spia a často sa prebúdzajú.

Rodičom stále sa budiacich náročných detí sa môže zdať, že ich „nespavec“ sa do fázy hlbokého spánku ani nedostane, keďže v reáli nespí takmer „celú noc“. V skutočnosti sa aj náročné dieťa ponorí do hlbokej spánkovej fázy, len je to častejšie a v kratších intervaloch, čo má za následok práve častejšie prebúdzanie.

Náročné dieťa a jeho 9 typických charakteristík

7. Veľmi ťažko zaspávajú a už vôbec nezaspia bez vás. 

Nerealistickou rodičovskou predstavou o zaspávaní náročných detí je tá, že svoje dieťatko uložia do postieľky, ono si pomrnčí, unaví sa, pri cumľaní spokojne zatvorí očká. Náročné deti nemajú záujem komunikovať s vecami, chcú komunikovať s ľuďmi.

8. Nedokážu a nechcú sa zabaviť samy.

Zatiaľ čo bežný rodič položí polročné dieťa do postieľky, dá mu do ruky hračku a ono sa hodnú chvíľu dokáže samo zabaviť, rodič náročného dieťaťa s plným nasadením a odhodlaním skúša všetky známe spôsoby upokojovania, od hojdania, kočíkovania, chôdze, až po nosenie v šatke, len aby svojmu náročnému dieťaťu ulahodil. 

9. Náročné deti sa nedajú „odložiť“. Ani na chvíľku.

Náročné dieťa je neodložiteľné, pevne prisaté k vám. Denne si vyžaduje niekoľkohodinové nosenie, pretože tak ako fyzický kontakt, uprednostňuje aj situácie, keď sa niečo deje. Mnohé mamičky popisujú, že s ich bábätkom musia chodiť aj na WC v náručí, pretože počas ich krátkej neprítomnosti spustia taký plač a krik, že je potom náročné ich upokojiť.

Označenie „náročné dieťa“ nie je choroba, ani diagnóza

Áno, náročné dieťa je horlivé, precitlivené, neodložiteľné, často sa prebúdza a veľa od vás vyžaduje, ale všetky charakteristické znaky platia len do okamihu, kým sa neschúli do vášho náručia. Do náručia vyčerpanej mamy, kde sa cíti najlepšie a stáva sa spokojným dieťatkom. Vydržte túto náročnú výchovnú skúšku, odmena sa prejaví v podobe jedinečnej, zdravo sebavedomej a životaschopnej osobnosti vášho potomka.

Majte dôležité informácie vždy poruke s knihou Od narodenia po 1.rok

V prvom roku života nastávajú v rôznych oblastiach fyzického aj psychického vývoja bábätka veľké zmeny. V žiadnej ďalšej vekovej etape neprebieha vývoj tak prudko, a preto si toto obdobie zaslúži zvláštnu pozornosť. Majte dôležité informácie vždy poruke s knihou Od narodenia po 1.rok
OBJEDNÁVAJTE TU.

Kniha Od narodenia po 1. rok

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: