Máte doma vyberavého jedáka? 6 tipov, ako naučiť dieťa ochutnať aj niečo nové

Michaela Klamová | 27. február 2024
Máte doma vyberavého jedáka? 6 tipov, ako naučiť dieťa ochutnať aj niečo nové

Niektoré deti sú od narodenia dobrý jedáci, iné by jedli to isté jedlo pokojne aj trikrát denne. Ak máte doma vyberavého stravníka, ktorý sa odmieta čo i len dotknúť niektorých potravín, nezúfajte. Chute sa dajú vytrénovať.

Deti prirodzene preferujú sladké a neskôr aj slané chute. Horkú chuť si zvyčajne obľúbime až v neskoršom veku. Preferencie toho, čo nám chutí a čo nie ovplyvňuje mnoho vecí, do istej miery za to môže aj genetika, ale hlavnú úlohu zohráva prostredie, v ktorom vyrastáme.

Stačí sa pozrieť na rôzne kultúry a krajiny, kde sa „bežný“ jedálniček značne odlišuje od toho, ktorý my považujeme za normálny.

6 tipov, ako naučiť dieťa ochutnať aj niečo nové

Ak chcete otvoriť dvere nových chutí vašim ratolestiam (ale aj dospelým členom rodiny), vyskúšajte nasledovné stratégie.

  1. Vysvetlite deťom, že chute sa neustále vyvíjajú a to, že im niečo nechutí teraz, neznamená, že im nebude chutiť neskôr. Motivujte deti jedlá s odstupom času znovu a znovu ochutnávať. Nemusia ich zjesť celé, stačí jedna lyžička. Niekedy trvá 10 – 15 pokusov, kým si nejakú chuť obľúbime.
  2. Kombinujte neobľúbené chute s obľúbenými, napríklad k horkastému šalátu pridajte sladký dressing.
  3. Stravovanie by sa malo niesť v pozitívnom duchu, ak skúšate novú potravinu, skúste ju ponúknuť deťom po príjemnom spoločnom zážitku.
  4. Nezabúdajte, že hlad je najlepší kuchár. Niekedy stačí, že má dieťa poriadny hlad a s radosťou skonzumuje nové jedlo.
  5. S pestrou stravou začnite čím skôr. Keď prestanete byť pri varení detských jedál obmedzení zavádzaním potravín, ponúkajte deťom široké spektrum rôznych chutí a jedál.
  6. Rozprávajte sa s deťmi, prečo sú pre nás jednotlivé potraviny dôležité a čo z nich naše telo má. Vďaka čomu nám rastú pevné kosti a aké jedlo nám dá energiu rýchlo behať.
Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: