Fuj zelenina? Skúste to takto
Nešmakuje? Máme trik, ktorý môže zabrať.
Počujete to doma často? Ak aj váš zarytý odporca zeleniny, utečie už len pri pohľade na mrkvu, vedzte, že to nie je nič neobvyklé. Je viac detí, ktorým zelenina nechutí ako tých, ktoré pri nej prežívajú hotový gurmánsky zážitok. Ale prečo je tomu tak?
Najnovší výskum zistil, že jedným z dôvodov môže byť citlivosť na horké, ktorá je pomerne častá u detí – vyskytuje sa približne v sedemdesiatych percentách prípadov. Pritom dobre vieme, že mnohé druhy výnimočne zdravej a pre deti prospešnej zeleniny majú práve horkú chuť – napríklad listová zelenina, ako kel, brokolica.
Ovocie a zelenina ku každému jedlu! Ako na to?
Existuje riešenie
Nová štúdia, ktorú viedla Jennifer Orlet Fisher (ext. zdroj Jennifer Orlet Fisher) , riaditeľka laboratória pre rodinné stravovanie z centra pre výskum obezity a vzdelávania, ukázala, že pridanie malého množstva dressingu k porcii zeleniny by mohlo pomôcť deťom, ktoré sú citlivé na horkú chuť, zjesť z nej viac.
V rámci výskumu bola deťom servírovaná brokolica na olovrant v sedemtýždňovej perióde a výsledky ukázali, že keď rodičia dali na túto horkú zeleninu dressing, spotreba práve tejto zeleniny u detí citlivých na horkú chuť sa zvýšila o osemdesiat percent.
Tak vidíte, že to ide. K zdravej zelenine sa hodí zdravý dressing, ktorý si veľmi rýchlo dokážete pripraviť aj doma.
Dojčenské recepty: Čo variť zo strukovín?
Tip Mama a Ja na zdravý dressing:
Biely jogurt zmiešajte so šťavou z citróna, pridajte nasekanú pažítku a petržlen, trochu olivového oleja, môžete dochutiť horčicou alebo kečupom.