Farba plaviek môže zachrániť dieťaťu život!

Michaela Klamová | 14. jún 2023
Farba plaviek zachráni život

Nešťastná náhoda môže postretnúť hocikoho a stačí pár sekúnd na to, aby sa váš život obrátil naruby. Niekedy môže všetko zvrátiť aj malý, na prvý pohľad nepodstatný detail.

Americká skupina pre bezpečnosť vo vode sa rozhodla otestovať rôzne farby plaviek a ich viditeľnosť vo vode a pod vodou. Celú farebnú škálu plaviek sledovali v jazere a bazéne so svetlým dnom.

Tmavé plavky radšej nie

Nie je prekvapením, že žiarivé a neónové farby v odtieňoch žltá, oranžová a ružová boli aj po ponorení pod hladinu či zvírení vody, pri ktorej simulovali topiace sa dieťa, stále najviditeľnejšie. Ostatné farby v tmavšej vode jazera takmer okamžite zmizli z dohľadu.

Pri testoch v bazéne so svetlým dnom opäť vyhrávali neónové odtiene, ostatné boli ale tiež čiastočne viditeľné, okrem dvoch – bielej a svetlomodrej, ktoré splynuli s farbou vody a bazéna. 

Vyberajte žiarivé plavky. Prečo?

Odborníci radia vyberať žiarivé farby, ak chcete, aby bolo vaše dieťa v prípade nebezpečenstva pre záchranárov viditeľnejšie. Aj vy určite oceníte, ak vašu neposednú ratolesť medzi inými deťmi rýchlejšie identifikujete.

farba plaviek zachráni život

Záchranári majú pre rodičov pri vode ešte jeden tip – vždy sa dohodnite, kto má práve na starosti dohliadanie na deti, najmä ak je vás viac. Vtedy môže ľahko vzniknúť mylný dojem, že viac dospelých ich lepšie ustráži, pričom každý sa spolieha na to, že na dieťa práve dohliada niekto iný. 

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: