Bezpečné potraviny pre deti do troch rokov: Nie všetko detsky zabalené je určené deťom!

Redakcia | 28. máj 2017
Bezpečné potraviny pre deti do troch rokov: Nie všetko detsky zabalené je určené deťom!

Správny výber stravy pre dieťa počas prvých troch rokov života je veľmi dôležitý.

V prvom roku života sú zmeny vo výžive zo všetkých období života najvýraznejšie. Jedlo, ktoré dieťatko konzumuje v detstve, má dôležitý vplyv na ďalší rast a vývoj telesných funkcií. 
Prečítajte si: Papkáme po prvom roku: ako a čo?

Prečo by malé deti nemali konzumovať stravu určenú pre dospelých?

Veľa rodičov podáva svojmu dieťaťu v priebehu prvých troch rokov stravu, ktorú bežne konzumuje celá rodina, prípadne potraviny, ktoré sa síce tvária detsky, či už veľkosťou, tvarom alebo obalom, ale v skutočnosti nie sú určené pre deti v tejto vekovej kategórii.

Takáto strava nielenže nie je pre deti v útlom veku vhodná, ale môže byť pre ne i veľmi škodlivá

Prečítajte si: Radí doktorka: stravovanie škôlkarov a školákov: Ako by malo vyzerať?
Na výrobky, ktoré spadajú do kategórie špeciálnej výživy pre dojčatá a malé deti, sa totiž vzťahujú prísne bezpečnostné normy, ktoré spĺňajú len potraviny, ktoré sú označené vekom dieťaťa, pre ktorý sú vhodné (v rozmedzí od 4. do 36. mesiaca).

Na všetky ostatné neoznačené výrobky, aj keď veľkosťou, tvarom či obalom vytvárajú dojem vhodnosti pre malé deti, sa uplatňujú normy pre dospelých, ktoré pri množstve potenciálne nebezpečných látok sú v niektorých prípadoch, napr. mikotoxínov (produkty plesní) 20-krát vyššie a v prípade zvyškových pesticídov až 1000 násobne vyššie ako normy pre deti do 3 rokov. 
Najväčší rozdiel medzi detskou a bežnou stravou je v použitých ingredienciách a ich kvalite, ktorá musí byť primeraná citlivému organizmu našich najmenších.
Prečítajte si: Rodičovské dilemy vo výžive: očami odborníčky

Prečítajte si: Výživa najmenších: Ak sladiť, tak odkedy?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: