Ako dosiahnuť, aby deti spolupracovali: 7 osvedčených tipov

MK | 7. marec 2024
Ako dosiahnuť, aby vaše deti spolupracovali: 7 osvedčených tipov

Potrebujete, aby vaše dieťa niečo urobilo, ale ono to robiť nechce. Ako ho motivovať?

7 osvedčených tipov, ako dosiahnuť, aby deti spolupracovali

1. Upútajte ich pozornosť

Spomeňte si, ako dieťa trvá na vašej plnej pozornosti, keď skúša preplávať bazén, alebo postaví vysokú vežu z kociek. Robte to rovnako. Požiadajte dieťa, aby sa sústredilo na to, čo mu hovoríte. Dívajte sa navzájom do očí, môžete si čupnúť k dieťaťu, aby dobre počulo a vedelo, že na neho hovoríte. Ak si vaše dieťa neumyje zuby po tom, čo ste mu to päťkrát povedali, je možné, že si ani neuvedomilo, že sa s ním rozprávate. 

2. Zábava a humor odľahčuje

Deti a batoľatá milujú zábavu a zvlášť, keď je jej zdrojom dospelý.  Batoľatá sa vždy vzdajú "svojho", ak sa dospelý správa smiešne. Preháňajte to s hlasom, hrajte rôzne postavy, či už meníte plienku 1-ročnému dieťaťu alebo natierate pupáčiky pri kiahňach. Pri vykonávaní úlohy, ktorá si vyžaduje ich spoluprácu, vyskúšajte spievanie pesničiek, rozprávanie príbehov, smiešne zvuky, ktoré začnete vydávať... je len na vás, čo zvolíte. Dieťa bude rado za veselého dospelého a vy dosiahnete, čo chcete. 

3. Používajte slová, ktorým deti rozumejú

Primerané ich veku a slovnej zásobe.
TIP: Venujte pozornosť slovám, ktoré používajú na to, aby požiadali kamaráta, aby niečo urobil. Potom skúste použiť ich presné slová, keď nabudúce budete chcieť, aby si upratali izbu alebo si obliekli kabát alebo si sadli a zjedli večeru. Hovorte v jednoduchých frázach a krátkych pokynoch. 

4. Buďte trpezliví

Deti s najväčšou pravdepodobnosťou budú spolupracovať, ak sa necítia byť náhlené a pod tlakom, no rodičia často nedávajú deťom dostatok času, aby reagovali na pokyny. Deti nemenia úlohy ľahko a rýchlo. Prechody z aktivity do pokoja alebo k zmene činnosti sú pre ne náročné. Ak vás nebaví opakovať sa, možno budete musieť dať svojmu dieťaťu viac času na odpoveď. Budete prekvapení, väčšina detí nakoniec urobí to, čo hovoríte, len si trochu počkáte. 

5. Ponúknite dieťaťu možnosť výberu

Chceš ísť k autu, alebo chceš, aby som ťa odniesol? Voľby fungujú skvele, pokiaľ obe možnosti končia tým, čo chcete, aby vaše dieťa robilo. A ak si odmietnu vybrať, povedzte im, že vyberiete za nich.

Ako dosiahnuť, aby vaše deti spolupracovali: 7 osvedčených tipov

6. Ponúknite vysvetlenie

Keď nemôžete dať svojmu dieťaťu možnosť výberu a musíte povedať striktné nie, pomôže mu vysvetlenie. Napríklad, ak vaše batoľa nechápe, prečo sa nemôže dotknúť sporáka, povedzte mu: „Nedotýkaj sa! Je to horúce a popálil by si sa. Veľmi to bolí".

Môžete s nimi diskutovať o tom, prečo nechce niečo urobiť, to funguje u väčších detí. Povedzme, že vaše dieťa chce večer preskočiť cvičenie na klavíri. Namiesto toho, aby ste ho priamo odmietli, nechajte dieťa, aby vám zdôvodnilo, prečo nechce hrať. Je v poriadku dať im voľno, ak poskytnú dobrý argument, napríklad chcú si s vami zahrať radšej karty a sľúbia, že neskôr v týždni budú cvičiť navyše. Len neustupujte, ak budú prosiť a v slzách sa zrútia na zem, aby dosiahli svoje – to nie je vyjednávacia taktika, ktorú chcete podporiť.

7. Pochváľte dieťa

Kľúčom je, aby vaša pochvala bola špecifická pre danú úlohu. Napríklad po večeri by ste mohli povedať: „Všimol som si, že si dal svoje jedlo do drezu hneď, ako sme skončili. Som rada, že mi pomáhaš bez toho, aby som ťa o to požiadala."

TIP: Chcete vedieť, ako podať užitočnú spätnú väzbu? Ako správne dieťa chváliť? Pozrite si video s detskou psychologičkou TU.

Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: