15 rád pre dojčiace mamičky

Redakcia | 27. september 2017
dojčenie, batoľa, rady pre dojčiace mamičky

Nielen odpovede na časté otázky dojčiacich mamičiek, ale i niekoľko dobrých rád k téme pridala naša prispievateľka, laktačná poradkyňa Lenka Klimentová.

laktačná poradkyňa, Lenka Klimentová

Tajomstvo materského mlieka

Ako sa v ženskom organizme tvorí materské mlieko a čo je potrebné na spustenie jeho tvorby?

Tvorbu a reguláciu množstva mlieka ovplyvňujú dva hormóny – oxytocín a prolaktín. Dojčenie sa pripravuje spolu s vývojom plodu. Oxytocín je hormón, ktorý zaisťuje uvoľňovanie vytvoreného mlieka. Druhým hormónom, ktorý je tiež dôležitý pri tvorbe mlieka je prolaktín.

V tehotenstve je účinok blokovaný tehotenskými hormónmi, gestagénmi. Po pôrode placenty sa tlmivý účinok stráca a hladina prolaktínu stúpa. Podnetom pre jeho vylučovanie je  satie dieťaťa, zvlášť v prvej polhodine po pôrode, kedy by malo prebehnúť prvé priloženie. Zásadou úspešného začiatku dojčenia a celého uvoľňovania a tvorby mlieka je včasné a časté dojčenie.

Tvorba mlieka je proces ponuky a potreby. Čím viac dieťa saje, tým viac mlieka sa tvorí.

Aké zdraviu prospešné látky obsahuje materské mlieko?                                        

  • Materské mlieko je nutrične vyvážené, optimálne kryje požiadavky dieťaťa a je ľahko stráviteľné. Zloženie materského mlieka zodpovedá aktuálnym potrebám dieťaťa. Mení sa v priebehu prvých dní z kolostra na prechodné a zrelé mlieko. Dokonca sa mení tiež v priebehu jedného dňa, ale aj v priebehu jedného dojčenia. V materskom mlieku je celý rad látok, ktoré ničia baktérie, alebo spomaľujú ich rast. Sú tu prítomné protilátky, ktoré chránia dieťa pred niektorými ochoreniami. 
  • Materské mlieko má výhodnejšiu skladbu bielkovín, väčší podiel laktalbumínu a menší podiel kazeínu. V kravskom mlieku je ich pomer opačný. Nižšia hladina kazeínu umožňuje v porovnaní s umelou výživou ľahšiu stráviteľnosť materského mlieka. Tuk je v materskom mlieku najvariabilnejšou zložkou. Jeho množstvo sa mení aj v priebehu jedného dojčenia, závisí ale tiež na strave matky.
  • Vitamíny v materskom mlieku väčšinou pokryjú potreby novorodencov, hodnoty môžu kolísať,  podľa výživy matky. Vegetariánska diéta môže mať za následok nízky prísun vitamínov skupiny B, hlavne B12. Materské mlieko obsahuje dostatok minerálnych látok a ich množstvo je stále.
  • Súčasťou materského mlieka sú aj živé bunky, leukocyty, ktoré sú schopné ničiť baktérie. Informáciu o tom, aké baktérie sa  nachádzajú v ústach dieťaťa, dostáva mliečna žľaza pomocou prsnej bradavky. Na základe tejto informácie sa v mliečnej žľaze vytvárajú protilátky, ktoré potom dieťa spolu s mliekom dostáva.

Ako správne uskladniť materské mlieko?

Čerstvé materské mlieko vydrží pri izbovej teplote 6 – 8 hodín. U nás je odporúčané uskladniť mlieko v chladničke 24 hodín, v mrazničke  do troch mesiacov.
Mlieko sa uskladňuje vo vyvarených alebo sterilných nádobách. Rozmrazené mlieko by sa malo spotrebovať do 24 hodín a opäť nezmrazovať.

odsávanie materského mlieka, dojčenie, laktačná poradkyňa

Mledzivo chráni pred chorobami

Prečo je pre výživu dieťatka  veľmi dôležité prvé mlieko – kolostrum? Aké živiny obsahuje a  ako dlho sa tvorí, než ho nahradí normálne mlieko? 

V mledzive je vyšší obsah obranných látok ako v zrelom mlieku,  to je v prvých dňoch po narodení zvlášť významné. Je to prvý kontakt s vonkajším prostredím, kde sa dieťa  stretá s rôznymi mikroorganizmami. Protilátky chránia zažívací systém dieťaťa pred napadnutím choroboplodnými baktériami. Ochrana pred infekciou je dokázaná celou dobou dojčenia a niekoľko mesiacov po odstavení. Kolostrum sa mení asi v treťom dni na prechodné mlieko a okolo desiateho dňa na zrelé mlieko

Jesť počas dojčenia viac?

Je potrebné kvôli tvorbe mlieka viac jesť, a ak áno, o koľko? Čo sa stane, ak matka počas  dojčenia drží diétu?

Dojčiaca žena  by mala jesť hlavne zdravo. To znamená jesť pestrú stravu, menej tuku a soli, neužívať alkohol a nefajčiť. Všeobecné zásady výživy dojčiacej ženy sa nelíšia od zásad výživy ostatného obyvateľstva. Zvýšenie energetického príjmu je potrebné iba o jednu štvrtinu. Primeraný príjem potravy zabezpečí potrebné  živiny. Nadmerné zvýšenie energetického príjmu nespôsobí zvýšenú tvorbu materského mlieka u dobre živených žien.
Ženám vegetariánkam
, ktoré konzumujú prevažne rastlinnú stravu a zásadne odmietajú živočíšnu stravu okrem vajec a mliečnych výrobkov, chýba hlavný zdroj ľahko vstrebateľného železa (z mäsa). Preto je nevyhnutný dostatočný príjem železa z rastlinných zdrojov.

U vegánok, ktoré nekonzumujú živočíšne výrobky a tiež je ich strava len rastlinného pôvodu, je nedostatok dôležitých živín, preto je potrebné tieto živiny dopĺňať. Hlavné živiny, ktoré sú nedostatočne zastúpene, sú vitamín B12, D vitamín a bielkoviny. V laktačnom období vegánska strava nie je vhodná! Pokým sa nepodarí presvedčiť dojčiacu ženu o nesprávnom  stravovaní v období laktácie, je potrebné podávať doplnky stravy, ako sú vitamínové a minerálne preparáty.

Neprehliadnite: Keď ochorenie bráni dojčiť...

V priebehu štyroch až šiestich mesiacov po pôrode dojčiaca žena obvykle stratí 0,5 až jeden kilogram váhy za mesiac. Tieto straty sú fyziologické a nemajú vplyv na dojčenie. To isté platí u žien, ktoré majú nadváhu a stratia až dva kilogramy za mesiac. Výrazné obmedzovanie príjmu energie (40 percent a viac) môže spôsobiť nedostatočný príjem živín a môže ovplyvniť množstvo materského mlieka. Ak matka drží prísnu diétu, lebo chce rýchlo schudnúť, nastáva zvýšené odbúravanie tukových buniek a do materského mlieka sa môžu vyplavovať vo zvýšenej miere cudzorodé látky, ktoré sú rozpustné v tukoch, a ktoré sa nahromadili počas doterajšieho života ženy v tukových tkanivách. Preto sa odporúča pomalé znižovanie nadmernej hmotnosti, ktorá vznikla počas tehotenstva.

Čakám dieťatko, ale prsia sa mi nemenia...

Som v ôsmom mesiaci tehotenstva, zatiaľ na sebe nepozorujem príznaky blížiaceho sa dojčenia, prsia sa mi takmer nezväčšili, ani z nich nevyteká mledzivo. Začínam sa trochu obávať, či je všetko v poriadku a či moje dieťa bude mať po pôrode dostatok mlieka. Môžem už teraz niečo urobiť, aby sa to nestalo?    

Rodičia by mali vedieť, že väčšina žien môže dojčiť a že dojčenie je spôsob výživy, ktorý príroda vybrala pre výživu ľudských mláďat. Dojčenie je dej, ktorý organizmus matky predpokladá a pripravuje sa naň súčasne s vývojom plodu. Je dobré, že sa už pred pôrodom zaujímate o dojčenie. Najlepšie čo môžete pre úspešné dojčenie urobiť, je absolvovať kvalitný kurz predpôrodnej prípravy, zameranej na dojčenie s ukážkami techniky dojčenia.

Ďalšou výhodou je rodiť v baby friendly nemocnici, je to pôrodnica, ktorá dodržuje 10 krokov k úspešnému dojčeniu. Dôležité je tiež vyšetrenie u vášho gynekológa, ak máte vtiahnuté bradavky. V prípade vtiahnutých bradaviek sa od šiesteho mesiaca používajú špeciálne formovače, ktoré si žena vkladá do podprsenky. Žiadna iná príprava, ako otužovanie, povyťahovanie alebo iná manipulácia s bradavkami nemá význam.

Dojčenie sa má začať najlepšie do pol hodiny po pôrode ešte na pôrodnej sále.

V tejto dobe sú vrodené reflexy (hľadací a sací) zvlášť silné. Vylučovanie hormónov, ktoré ovplyvňujú tvorbu a vypudzovanie materského mlieka (oxytocín a prolaktín,) je v tomto čase najväčšie. Taktiež trvalý a spoločný pobyt matky s dieťaťom, správna technika dojčenia, dojčenie bez obmedzovania dĺžky a frekvencie, bez zbytočného dokrmovania, bez fľašky a cumlíka, sú zárukou úspešného dojčenia.

Ako oddialiť dieťa od prsníka?

Ako správne oddialiť dieťa od prsníka, napríklad v prípade, keď už nepije, ale len ucuckáva a trvá to dlho? Z hygienických dôvodov sa vraj neodporúča vkladať mu do úst matkin prst, je to pravda? A ak áno, ako to teda inak urobiť?

V prípade, že už bábätko nepije a predsa drží prsník, pomôže vložiť prst do kútika úst dieťatka. To, že z hygienických dôvodov sa neodporúča vkladať do ústočiek matkin prst, som ešte nepočula. To je ako keby mamička nesmela dieťatko pobozkať, pomaznať sa s ním atď. Dojčenie je imunologickou komunikáciou s matkou – dojčené deti majú nižší výskyt infekcií. Predpokladám, že každá mamička udržuje základnú hygienu rúk.

Tipy, ako zobudiť dieťa k dojčeniu

Moja dvojtýždňová dcérka je veľký spáč a na dojčenie ju musím budiť, čo sa jej nepáči. Môžete mi poradiť nejaké osvedčené tipy, ako účinne prebudiť dieťa na dojčenie. Do akého veku je potrebné budiť bábo na nočné kŕmenie?

Platí zásada, že pokiaľ dieťa prospieva, má byť dojčené tak ako chce, bez obmedzovania dĺžky a frekvencie. Počet dojčenia by nemal klesať pod  8 za 24 hodín. Najlepšou známkou toho, že má dieťa dosť mlieka je, že prospieva, má dostatok pomočených plienok a u dvojtýždňového dieťaťa by mala byť stolica každý deň. Pokiaľ sa dieťa k dojčeniu nehlási, tak sa musí budiť.

Ako dieťatko prebudiť?

  • Držte ho vo vzpriamenej polohe, pohybujte s ním, uvoľnite zavinovačku, vyzlečte dieťa.
  • Skúste aj viac stimulácií – hladenie, prebalenie, potrite tváričku chladným uteráčikom, krúžte prstom okolo úst, meňte polohy pri dojčení.
  • Je potrebné rozoznať, v akom spánkovom cykle dieťa je. Ak je spánok pokojný, hlboký (pravidelne dýcha, žiadny pohyb), bábätko sa nedá prebudiť (tento spánkový cyklus trvá  15 – 20 minút). V aktívnom spánku (očné pohyby, grimasy, pohyb telom) sa dieťa ľahko zobudí.

Ako sa zbaviť zatvrdnutia prsníkov?

Mám dvojtýždňové dieťa a už štvrtý deň ma trápi pravdepodobne zápal prsníkov. Vysoká teplota trošku klesla na 38 stupňov, včera som začala brať antibiotiká, je mi lepšie, ale nemôžem sa zbaviť zatvrdnutia prsníka. skúšala som studené obklady, masáž pod sprchou, odstreďovanie, na chvíľu to pomohlo, ale zatvrdnutie sa opäť objavilo ešte vo väčšom rozsahu ako predtým, hlavne v oblasti dvorca. Prsník ma bolí a je začervenaný. Poraďte mi, prosím, čo mám robiť.

Mastitída (zápal prsníkov) v prvých dvoch týždňoch nebýva často. Skôr sa jedná o retenciu (zadržanie mlieka). Retencia je tiež sprevádzaná vysokou teplotou a bolestivosťou. Rieši sa ako mastitída ľadovými obkladmi medzi dojčením, obkladmi z tvarohu, masážami a odstriekaním mlieka, pri teplote podávať antipyretiká. Od skutočného zápalu sa líši rýchlou úpravou do dvoch dní bez antibiotik.

Mastitída sa lieči antibiotikami, bolesť, začervenanie a zatvrdnutie v tomto prípade ustupujú pomalšie. Najprv ustúpi teplota, neskôr začervenanie, bolesť a zatvrdnutie. Pokračujte v dojčení, odstriekavaní, masážach, prikladajte studené obklady. Ak sa situácia nezlepší, navštívte lekára.

Ako dlho má trvať dojčenie?

Ako dlho by malo mesačné dieťa vydržať pri jednom dojčení? Maličká dcérka pije päť minút, potom sa pustí a o ďalšie dojčenie sa prihlási asi za dve hodiny. Je spokojná, priberá na váhe. Pije skutočne dostatočne dlho? Kamarátkin rovnako starý syn pri jednom dojčení vydrží aj pol hodiny. Viem od ďalších známych, že jedno dojčenie im trvá v priemere pätnásť-dvadsať minút. Podotýkam, že dojčím vždy len z jedného prsníka, ako sa odporúča.

Deti by mali byť dojčené podľa svojich potrieb, bez obmedzovania dĺžky a frekvencie.  Neplati to pre neprospievajúce, nedonosené a spavé deti, ktoré je  potrebné na dojčenie budiť. Približne v prvých šiestich týždňoch života, kým sa dojčenie stabilizuje, môže dieťa požadovať kŕmenie aj 10 -12-krát za deň. Tento počet by nemal klesnúť pod osem. Správna technika dojčenia je rozhodujúca pre získanie dostatočného množstva mlieka z prsníkov.

Správne priložené dieťa saje zo začiatku rýchle, potom nasleduje pomalé sanie sprevádzané hlasným a viditeľným prehĺtaním. Ak dieťatko prospieva, má dostatok pomočených plienok a do šiesteho týždňa veku dieťaťa má 3 - 6 stolíc za deň, je všetko v poriadku a nemusíte do režimu dojčenia zasahovať.

Saje len bradavkou. Skúsite techniku samoprisávania?

Mesačná dcérka sa stále nenaučila správnej technike dojčenia a nechce vziať do ústočiek celý dvorec, ale len špičku bradavky. S menšími či väčšími problémami sa nám dojčenie podarí, ale mám obavy, či to tak bude stále. Čo sa môže stať dieťaťu a čo matke, ak bude dcérka piť len z bradavky? Prosím, napíšte mi ako ju naučiť, aby do ústočiek vzala aj dvorec? Ďakujem.

V prípade, že dieťa saje iba bradavkou, je pravdepodobnosť, že saje neefektívne. Ak matku začnú bolieť bradavky z dôvodu nesprávnej techniky, môže prísť k zablokovaniu spúšťacieho reflexu a neprospievaniu dieťaťa. Väčšina detí, ktoré majú problémy s prisávaním sa, neboli v kontakte skin to skin bezprostredne po pôrode, keď základné reflexy dieťaťa majú možnosť plne sa rozvinúť a uplatniť. Preto sa odporúča dávať dieťa bezprostredne po pôrode na hruď alebo brucho matky, čo je poloha, ktorá rozvoj základných reflexov umožňuje. Už z minulosti vieme, že dieťa je schopné plaziť sa po bruchu k prsiam a samostatne sa prisaje. Pôvodne sa myslelo, že schopnosť samoprisávania je obmedzená len na novorodenecké obdobie. Prax ukazuje, že táto schopnosť pretrváva aj niekoľko týždňov po pôrode.

Nie je žiadne vekové obmedzenie na učenie dojčenia!

Aj vaše bábätko sa ešte môže dojčeniu naučiť. Technika samoprisávania patrí medzi techniky pre deti s ťažkosťami prisávania. Táto metóda je celkom neinvazívny spôsob, ako pomôcť matke a dieťaťu relaxovať a opäť využiť vývojove fázy pôrodu a nechať dieťa  nájsť cestu k prsníku. Skúste využiť túto schopnosť vášho bábätka. Ľahnite si, vyzlečte dieťatko, nechajte mu len plienkové nohavičky. Sama sa tiež vyzlečte do pol tela. Dieťa si položte na hrudník a dajte mu čas sa prisať.

odsávanie materského mlieka, dojčenie, laktačná poradkyňa

Prečo dojčiť hneď po narodení?

Prečo sa má dieťa priložiť k prsníku bezprostredne po narodení? Aké výhody mu to prináša a prečo  nie je dobré s dojčením čakať? 

Veľa rokov bolo normálnou rutinou priložiť dieťa k prsiam po pôrode. V skutočnosti  má novorodenec krátko po narodení schopnosť doplaziť sa k prsníku matky, prisať sa a začať piť bez cudzej pomoci. Preto by sme mali umožniť dieťatku sať v okamihu, kedy je na to pripravené. Dieťa by malo byť po pôrode položené na nahé telo mamy, ktorá ho pridŕža, povzbudzuje, hladká, pomáha tam, kde novorodenec pomoc potrebuje a nechá ho postupovať vlastným tempom. V tejto špeciálnej intímnej chvíli sa mamička a dieťatko vzájomne zoznamujú.

Niektoré rutinné postupy, ako je pravidelné odsávanie dieťaťa po pôrode, váženie, meranie či medikácia matky, môžu spôsobiť zníženie schopnosti bábätka prisať sa k prsníku. Väčšina drobčekov, ktorí majú problémy s prisávaním, nebola v kontakte skin to skin (koža na kožu) bezprostredne po pôrode. K ďalším  výhodám tohto skorého dojčenia patrí i to, že sa dieťa cíti oveľa bezpečnejšie. Tiež sa znižuje ochorenie detí vďaka  mnohým imunologickým vlastnostiam materského mlieka. Skoré priloženie prispieva aj k dlhšej dobe dojčenia.

Neprehliadnite: FAKTY a MÝTY o dojčení: čo je pravda a čo nie...?

Ako kŕmiť novorodenca

Aké polohy sú najlepšie pri dojčení dieťaťa krátko po narodení?

Každej mamičke vyhovuje iná poloha pri dojčení, a to je potrebné rešpektovať. Nech už zvolíte akúkoľvek polohu, je dôležité, aby bola pohodlná pre matku aj dieťa. Dojčenie nesmie byť pre mamu bolestivé a dieťa by nemalo počas dojčenia a prikladania plakať. Pretože ženy sú rôzne, žiadna z polôh nemôže byť označená za zlú alebo jedinú správnu. Zo začiatku mamičky dojčia v ležiacej polohe, neskôr  sedia.

V klasickej polohe matka sedí a dieťa ma v lone. Existuje mnoho iných polôh, ktoré môžu mamičkám často lepšie vyhovovať. Dôležité je, aby si matka vybrala polohu, ktorá je pre ňu pohodlná. Striedanie rôznych polôh pri dojčení umožňuje lepšie vyprázdniť prsia, pokiaľ sú napríklad bolestivo plné. Okrem polohy je tiež dôležitá správna technika sania.

Studené alebo teplé?

Nie je mi celkom jasné, kedy pri problémoch s prsiami používať teplé a kedy studené obklady. Môžete mi to, prosím, vysvetliť podrobnejšie?

Na príkladoch, ktoré uvádzam, je jasné, že sa rovnako používajú nielen teplé, ale i studené obklady.

Bolestivé, naliate prsia:

•    medzi 2. – 4. dňom po pôrode
•    prsia sú opuchnuté, horúce

Pomoc:

•    studené obklady medzi dojčením
•    teplé vlhké obklady a masáže pŕs pred dojčením
•    odstriekavanie pred dojčením zmäkčí dvorec
•    dojčiť často a meniť polohy

Upchatý mliekovod:

•    bolestivé opuchnutie jedného prsníka so začervenaním a teplotou.
•    stav sa zlepší o 2 - 3 dni

Pomoc:
•    zlepšiť techniku dojčenia
•    zvoliť takú polohu, aby brada dieťaťa smerovala k postihnutému miestu
•    prikladanie studených obkladov medzi dojčením a teplých obkladov pred dojčením alebo pred odstrekovaním
•    masáže
•    podanie liekov s účinou látkov paracetamol alebo ibuprofén – antibiotiká nie sú  potrebné

Mastitída – zápal prsnej žľazy:

•    horúci, bolestivý opuch prsníka s teplotou a celkovou únavou
•    častejšie je postihnutý jeden prsník v dolnej a bočnej časti
Pomoc:

•    pokoj, prostriedky utišujúce bolesť, antibiotiká
•    pred dojčením prsník zohriať, podľa potreby odstriekať
•    bradu dieťaťa nasmerovať k postihnutému miestu
•    po dojčení podľa potreby prsník odstriekať a priložiť studený obklad

Prídatná žľaza:

•    bolestivé zdurenie pod pazuchou
Pomoc:

•    studené obklady, mlieko odstriekavať 

Slabý vypudzovací reflex:

•    príčinou je napríklad stres, používanie cumlíka, fľaše, obmedzované dojčenie

Pomoc:
•    teplý, vlhký obklad za prsia pred dojčením
•    masáže pŕs

Ako spoznám, kedy chce bábo piť?

Všade sa hovorí, že počet dojčení by sa mal riadiť podľa potreby dieťaťa, ktoré by malo byť kŕmené bez obmedzovania a vždy, keď si požiada, bez ohľadu na časové intervaly. Máme doma dvojtýždňového synčeka a veľmi by ma zaujímalo, ako spoznám, kedy chce byť kŕmený. Je to vždy plačom? Ten predsa môže byť aj z inej príčiny, než je hlad. Alebo sa dieťa začne chovať inak,  krúti sa a podobne? Som zatiaľ neskúsená mamička a tak presne neviem, podľa čoho mám zistiť, že dieťatko chce moje mlieko.

Každé dieťa má iný vzorec dojčenia. Niektoré deti chcú piť častejšie, iné každé tri hodiny. Počet dojčenia by nemal klesnúť pod 8 za 24 hodín. Nebojte sa, že nespoznáte, kedy sa chce chlapček dojčiť, urobí všetko, aby vám to  naznačil. Otáča pusinku, keď sa niečo dotkne jeho tváre, nepokojne spí, saje si ručičku, plače... Bábätko to dáva na známosť rôznymi signálmi, ktoré sa naučíte veľmi rýchlo rozoznávať. Pozor na veľmi spavé dieťatko, ktoré mamička musí budiť na dojčenie. Pokiaľ dieťa pije správnou technikou, netreba dĺžku ani frekvenciu jednotlivých dojčení obmedzovať.

Ako vyzerá nesprávne priloženie k prsníku?

Čomu sa vyhnúť, aby nemala mamička zbytočné problémy s dojčením?

  • Poloha matky a dieťaťa nie je správna.
  • Mamička nie je uvoľnená a v pohodlnej pozícii.
  • Ramená má napnuté, je naklonená cez dieťa.
  • Dieťa je odtiahnuté od matky.
  • Brada dieťatka sa nedotýka prsníka.
  • Ústa bábätka nie sú široko otvorené, pery má našpúlené alebo vtiahnuté dovnútra.
  • Je počuť mľaskavé zvuky, keď dieťa saje, tváričku má vpadnutú.
  • Nie sú vidieť pomalé, hlboké hlty, s pauzami.
  • Tvárička sa pri satí prepadáva.
  • Mamička sa nemá zbytočne dotýkať hlavičky ani tváričky dieťatka. Najväčším znakom zlého priloženia je, že dojčenie bolí a dieťa nesaje efektívne!

Alkohol verzus dojčenie

Tandemové dojčenie

odsávanie materského mlieka, dojčenie, laktačná poradkyňa

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: