Spánková poradkyňa odporúča: Ako predĺžiť denný spánok bábätka?

Redakcia | 14. december 2023
Spánková poradkyňa odporúča: Ako predĺžiť denný spánok bábätka?

Aj vaše bábätko sa po pár minútach po uspaní zobudí a je nepokojné? Jeho spánok je prerušovaný a často sa strháva? Pozrite sa, čo môže byť za tým a ako mu pomôcť spinkať pokojnejšie.

Vaša otázka: 

Dobrý deň, som prvýkrát matka a moja 3-mesačná dcéra má problém s krátkymi spánkami počas dňa. Vždy keď zaspí, prebudí sa po 10 - 15 minútach a je veľmi nepokojná. Ako môžem predĺžiť jej denný spánok a zabezpečiť, aby bola počas dňa vyspatá? Ani ja nestihnem nič porobiť, ani si oddýchnuť...

Ako predĺžiť denný spánok bábätka?

Na otázku odpovedá poradkyňa Dott. ssa Zuzana Guzmická (Lepší spánok bábätiek)

 Lepší spánok bábätiek

Obdobie prvých troch mesiacov je v živote rodičov jedným z najnáročnejších. V tomto období prichádza prvá veľká spánková regresia, spánok sa mení a dozrieva.

Bábätká majú stále aktívny Moorov reflex, ktorý sa prejavuje  rozhodením rúk a nôh, následným krikom alebo plačom a potom schúlením. Moorov reflex je reakciou na nejaký stimul a vymizne okolo 4. mesiaca. Rodičia však bábätká  okolo 3 mesiacov často vyberú zo zavinovačky. Voľné rúčky však spôsobujú, že bábätko sa po 5 – 10 - 15 minútach budí ma myknutie telíčkom a rúčkami.

Zavinovanie s rúčkami na hrudníku alebo pri telíčku je preto stále výbornou pomôckou pre lepší spánok bábätiek, a teda aj rodičov. Vhodné je tiež po uspatí na rukách počkať, kým bábätko hlbšie zaspí a až potom, keď na rukách oťažie a začne hlboko spať, ho ukladať do postieľky. Ak sú všetky spánky doma v postieľke krátke, rodičia môžu bábätku pomôcť aj spánkom v šatke alebo v kočíku. Zo šatky by som ale bábätko po zaspinkaní nevyklápala, ale nechala ho odspať celý spánok priamo v šatke. 

Po 4-mesačnej spánkovej regresii spánok dozrie a tieto mikrospánky vymiznú. 

 

 Lepší spánok bábätiek

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: