Sme prvýkrát chorí

Redakcia | 30. august 2017
Sme prvýkrát chorí

Ako ochorenie zvládnuť a čo robiť, keď na drobca zaútočí prvá infekcia v jeho živote? Kedy je už návšteva lekára nevyhnutnosťou? V nasledujúcich riadkoch si prečítajte manuál na zvládnutie prvej choroby.

Ako na horúčku u dojčiat a detí?

Často sa objavuje náhle, z plného zdravia, môže mať dramatický priebeh a po niekoľkých dňoch alebo týždňoch po nej neostane ani stopy. Po rekonvalescencii si drobec ani nespomenie, čo sužovalo jeho malé telíčko. Iba v rodičoch ostáva obava z ďalšieho ochorenia a prebdenej noci.

Prvá choroba dieťaťa nemusí byť dôvodom na paniku

Rozpoznanie príznakov ochorenia u najmenších detí je pomerne náročné, no kým ochorenie prepukne, rodičom intuícia našepkáva, že „niečo“ nie je v poriadku, pretože drobček odmieta piť z prsníka, konzumovať kašovitú či tuhú potravu, bábätko je skleslé, obľúbené hračky preň strácajú čaro, je mrzuté alebo plače bez jasného dôvodu.

Vymenované príznaky v rodičoch zvyčajne zapnú kontrolku, že s ich dieťaťom niečo nie je v poriadku. Ak sa následne pridá zvýšená teplota, zvracanie, kašeľ alebo soplík, sledovanie dieťatka a preladenie na „krízový“ režim je namieste.

Rozpoznať príznaky ochorenia je náročné aj preto, že dieťa nedokáže presne popísať, čo ho bolí, ani intenzitu bolesti, a často ju ani lokalizovať. V tejto situácii je dobré zistiť, či sa u neho neobjavila vyrážka (skontrolujte celé telo dieťatka), teplomerom odmerať telesnú teplotu, skontrolovať aj prípadný opuch končatín (pohmat vám napovie, či má dieťatko studené alebo aj opuchnuté ruky i nohy).

Prečítajte si: Nádcha

Kedy s dieťaťom k lekárovi?

Rodičia by sa mali pridržiavať pravidla: Čím je dieťa menšie, tým je nevyhnutnejšie každú zmenu dôsledne pozorovať a poradiť sa s detským lekárom.

MUDr. Andrea Hervayová: „Treba rozhodne zdôrazniť, že chorobnosť je u maličkých detí naozaj minimálna. Dieťa je vo väčšine prípadov dojčené, a tým je chránené od matky.

Ak sa vyskytne niečo nepredvídateľné, je nevyhnutné konzultovať s jeho detským lekárom, prípadne lekára navštíviť za účelom vyšetrenia.

U dojčiat aj banálna nádcha spôsobuje problém, keďže dojčatá nevedia dýchať ústami, len nosom. Následne potom sa vyskytnú problémy s dojčením, pretože dieťatko nemôže sať. Samozrejme sa tým rozvinie nepokoj bábätka, ako najhlavnejší prejav problému.“

Návšteva pediatra je nevyhnutná, keď dieťa:

  • má horúčku a je mladšie ako tri mesiace,
  • má horúčku nad 39,5 °C,
  • bezdôvodne plače až kričí a nie je možné ho obvyklým spôsobom upokojiť a reaguje neprimerane,
  • má stuhnutú šiju,
  • ťažko dýcha,
  • priveľmi sliní a nie je schopné nič prehltnúť,
  • má náznaky alebo už prejavy kŕčov – v tomto prípade je namieste aj privolanie RZP.


Telesná teplota

Teplota ľudského tela je výsledkom všetkých procesov, ktoré v organizme prebiehajú, pri ktorých sa premieňa energia na teplo.

Už krátko po narodení je dieťatko schopné do určitej miery (ak je primerane oblečené a v prostredí s primeranou teplotou) udržať svoju telesnú teplotu v rozpätí 36 – 37 °C. Stála teplota tela je udržovaná tzv. termoregulačným centrom sídliacim v mozgu, ktoré má na starosti rovnováhu medzi tvorbou a výdajom.

Odkrytá hlavička novorodenca však predstavuje až trikrát väčšiu možnosť tepelnej straty v porovnaní s dospelým. Ako dieťatko rastie, postupne sa jeho schopnosť termoregulácie zdokonaľuje.

  • Normálna telesná teplota sa pohybuje v rozpätí 36,0 ˚C až 37,0 ˚C.
  • Ak u dieťaťa vystúpi telesná teplota nad 37,0 ˚C, až do 38,5 ˚C, vtedy už hovoríme o zvýšenej teplote.
  • Od hranice 38,5 ˚C už hovoríme o horúčke, alebo vysokej teplote, ktorá si vyžaduje podanie liekov − antipyretík, či aplikáciu zábalov.
  • Telesná teplota môže počas dňa kolísať, preto je potrebné jej sledovanie v pravidelných intervaloch! Najnižšiu telesnú teplotu nameriate medzi 4. a 6. hodinou rannou a najvyššiu medzi 5. – 7. hodinou večer.

Imunita novorodenca

Ako dieťaťu správne odmeriate telesnú teplotu?

MUDr. Hervayová: „U malých detí je ideálne meranie v konečníku, kde je najvýpovednejšia hodnota. Treba len zdôrazniť, že pri tomto meraní musíme 0,5 °C odpočítať.

Výborné sú aj bezdotykové thermo flash teplomery, ktoré merajú teplotu veľmi presne. Meranie teploty v uchu a v ústach vôbec neodporúčam, pretože toto meranie je nepresné.

Čo sa týka digitálnych teplomerov, ktoré sú najčastejšie používané, odporúčam radšej premerať opakovane, aby sme namerali naozaj reálnu teplotu tela nášho dieťaťa.

U detí do 6 mesiacov nie je dokonale vyvinuté termoregulačné centrum, je to spôsobené nezrelosťou mozgu. Práve preto treba dať veľký pozor na prípadné prehriatie, resp. podchladenie dieťaťa. Určite je ale namieste v takýchto prípadoch konzultovať situáciu s jeho detským lekárom.“

Čo robiť, ak sa objaví vyrážka?

Spolu s teplotou býva najčastejším príznakom infekčných chorôb vyrážka, napr. ovčie kiahne, piata alebo šiesta choroba.

Dobré je vedieť, že dieťa je proti väčšine závažných infekčných ochorení očkované, preto ich výskyt v poslednom čase býva vzácnejší a ak sa vyskytnú, priebeh ochorenia zvyčajne máva aj miernejší priebeh.

Ak sa však u dieťatka vyskytne akákoľvek vyrážka zároveň so zvýšenou teplotu alebo horúčkou, rodičia by mali vedieť, že pred návštevou pediatra je vhodné najprv zavolať a dohodnúť sa s ním na termíne návštevy, aby mohol pediater zabezpečiť izolačnú čakáreň a takto zabránil ďalšiemu rozširovaniu infekcie.

U dojčiat s vytvorenými hnisavými vyrážkami (impetigo) návštevu u lekára neodkladajte, lebo sa môžu šíriť do mäkkých častí okolitých tkanív, dokonca aj kostí.

Medzi detskou populáciou sú často rozšírené aj opary, ktoré sú vírusového pôvodu. Už po prvom prejave oparu je nákaza natrvalo uložená v bunkách a môže sa aktivovať pri oslabení organizmu alebo emočnom vypätí.

Nebezpečné sú najmä opary v blízkosti očí. Afty – sú belavé vyrážky na sliznici ústnej dutiny. Alergia – v poslednom čase stúpajú prejavy kožných alergií, či už v podobe žihľavky alebo ekzému.

Väčšinou okrem nepekných vyrážok svrbia, deti si ich zvyknú rozškrabať, a to prináša riziko zavlečenia infekcie do kože.

Prečítajte si: Piata a šiesta choroba

Nepodceňujte bolesť u detí

Akákoľvek bolesť u dieťaťa by mala byť vždy vyšetrená. Rodičia by mali vedieť, že tlmenie bolesti bez jasnej príčiny a lokalizácie môže prekryť príznaky, napríklad pri bolesti brucha sa môžu prekryť príznaky zápalu slepého čreva. Naopak, tam kde je príčina bolesti jasná, je jej tlmenie žiaduce.

Dieťa je už pred narodením vybavené celou sústavou umožňujúcou vnímanie bolesti a čím je dieťa mladšie, tým intenzívnejšie sú následky negatívneho zážitku z bolesti.

Preto je vhodné sa pred plánovaným odberom či očkovaním informovať u lekára o dostupných prostriedkoch miestneho znecitlivenia, napr. v podobe náplastí a pod.

Kašeľ, dušnosť

Pocit nedostatku vzduchu u detí vzniká najčastejšie v dôsledku buď zápalu v dýchacích cestách, alebo pri vniknutí cudzieho telesa do dýchacích ciest. S prekážkou môže súvisieť kašeľ, ktorý je obranným mechanizmom a organizmu pomáha zbaviť sa cudzorodých častíc (prachu, baktérií, vírusov, či dokonca cudzieho telesa).

Rovnako zápal hrtana môže spôsobiť zúženie priedušnice a tak vyvolať dušnosť dieťaťa. Naopak nádcha alebo zápal mandlí zvyčajne nie sú až takou prekážkou, ktorá by k dušnosti viedla, napriek tomu ak si nie ste istí, konzultujte zdravotný stav svojho dieťaťa s lekárom podľa nepísaného pravidla: Radšej teraz zbytočne ako potom neskoro.

Infekcie dolných dýchacích ciest

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: