Najoptimálnejšia potrava pre dojčatá? Materské mlieko

MUDr. Katarína Vicianová, Neonatologická klinika intenzívnej medicíny Národný ústav detských chorôb | 4. január 2020
Najoptimálnejšia potrava pre dojčatá? Materské mlieko

98 % žien je schopných dojčiť, ale mnohé zlyhajú práve preto, že neboli pre dojčenie rozhodnuté ešte pred alebo počas tehotenstva. Iba asi u 1 až 3 % žien, aj pri obrovskej snahe, sa tvorba mlieka nespustí.

Dojčenie zažíva boom, ALE...

dojcenie je právoMUDr. Katarína Vicianová, Neonatologická klinika intenzívnej medicíny  Národný ústav detských chorôb

Situácia na Slovensku nie je zlá, ale mohla by byť aj lepšia. V roku 1994 bolo u nás pri odchode z pôrodnice dojčených 94 % novorodencov, no v 6. mesiaci veku to bolo iba 30 % detí. V súčasnosti je pri odchode z pôrodnice dojčených podľa niektorých zdrojov 90 % novorodencov a v 6. mesiaci je to 49 % detí. 

No stále zaostávame za inými štátmi, najmä severskými, kde je v 6. mesiaci plne dojčených až  70 – 80 % detí. 

PREČO dojčiť?

Zdravie našich  najmenších v súčasnosti ohrozujú mnohé faktory, ktoré rodičia nemôžu ovplyvniť. Avšak v silách rodičov je dodržiavať správne postupy a zásady výživy detí. Po  narodení sa musí dieťatko adaptovať na život mimo matkinho tela. To kladie obrovské nároky na jeho celý organizmus.

Po pôrode dochádza k vyzrievaniu viacerých orgánov a funkcií,  napr. zažívacieho  traktu a látkovej premeny, obličiek, centrálneho nervového systému, imunitného systému.

V prvom roku  života narastie dieťa najviac ako neskôr za celý život. Dieťatko sa rozvíja po stránke psychickej, pohybovej i sociálnej.

Pre svoj šťastný a zdravý vývoj potrebuje nielen  lásku, citové zázemie, každodennú starostlivosť, oblečenie, kočík a všetko ostatné, ale predovšetkým  dobrú a pre každý vek primeranú správnu výživu.  Z nej dieťa čerpá nielen energiu, ale i stavebné látky potrebné pre jeho rast a vývoj.  Následky nesprávnej výživy sa môžu prejaviť niekedy ihneď, alebo neskôr v detstve, ba až v dospelosti.

Prirodzená výživa pre dieťa

Materské mlieko je  svojím zložením a vlastnosťami jedinečné pre výživu novorodencov a dojčiat do ukončeného 6. mesiaca života, potom s ostatnou stravou až do 1. – 2. roku života, prípadne i dlhšie. Preto o ňom hovoríme ako o prirodzenej výžive.

Je najoptimálnejšou potravou pre dojčatá. Laktácia (tvorba mlieka) je prirodzenou, fyziologickou funkciou zdravej ženy.  Dojčenie je forma matkinho sociálneho správania sa voči dieťaťu.

Dojčené deti sú zdravšie, bystrejšie. Dojčené dieťa nedostáva teda iba „výživu“, ale aj silné podnety pre intelektový a citový rozvoj. A dojčením šetríme námahu, čas a peniaze.    

VÝHODY DOJČENIA pred umelou výživou

Umelá výživa nie je nositeľom toho, čo dojčenie a materské mlieko dieťaťu poskytuje. Napriek obrovskému výskumu a vývoju umelej výživy nie je možné do umelého mlieka pridať napr. imunoglobulíny.

Ani mikronukleotidy ribonukleovej kyseliny, ktoré sú v mliečnych globulách materského  mlieka a vplývajú na formovanie vývoja organizmu a génovú expresiu. V materskom lieku sú dokonca kmeňové bunky. 

K fyziológii materského mlieka, okrem iného, patrí zmena jeho zloženia prispôsobujúca sa veku dieťaťa, čo u umelého mlieka nie je možné.

AJ PRE MATKU je dojčenie PRÍNOSOM

Dojčenie má ochranný význam aj pre matku:

  • včasné dojčenie ihneď po pôrode zvyšuje hladiny oxytocínu, čo vedie k zníženiu intenzity krvácania po pôrode a rýchlejšiemu stiahnutiu maternice;
  • dojčiace ženy majú neskorší nástup ovulácie a rýchlejšie dosahujú svoju predpôrodnú hmotnosť;
  • dojčiace ženy majú nižšie riziko karcinómu vaječníkov, karcinómu prsníka v premenopauze a osteoporózy v klimaktériu v dôsledku lepšej popôrodnej remineralizácie kostí.  

Optimálny spôsob výživy dojčiat je DOJČIŤ VÝHRADNE CELÝCH 6 mesiacov.

Počas prvých 6 mesiacov života stačí dieťaťu iba materské mlieko, prípadne podľa individuálnych potrieb dieťaťa  doplnené iba  prevarenou vodou. Plne dojčené dieťatko nesmie dostať cumlík, pretože sanie z prsného dvorca  sa odlišuje od sania z cumlíka. Týmto deťom hovoríme i zmätené deti.

Hrozí ich odstavenie, nakoľko uprednostnia  cumlík.  Lieky a tekutiny  podávame dojčenému dieťatku zásadne lyžičkou, prípadne striekačkou.

dojcenie je právo 

Dojčenie je naše právo. I povinnosť?

V mnohých krajinách počet dojčiacich matiek rastie paralelne s ich vedomosťami o výhodách dojčenia. No u nás tomu tak, žiaľ, nie je. 

Z novších vedeckých štúdií vyplýva, že matka, ktorá sa rozhodla o spôsobe výživy svojho ešte nenarodeného dieťatka UŽ V TEHOTENSTVE a získala dosť informácií o výhodách dojčenia, o technike dojčenia, má všetky predpoklady svoje dieťatko úspešne a dostatočne dlho dojčiť.

Vieme, že až 98 % žien je schopných dojčiť, ale mnohé zlyhajú práve preto, že neboli pre dojčenie rozhodnuté ešte pred alebo počas tehotenstva. Iba asi  u 1 až 3 % žien, aj pri obrovskej snahe, sa tvorba mlieka nespustí. Príčiny sú rôzne – zdravotné,  hormonálne, psychické. V takých momentoch rodičia nemajú inú možnosť, ako siahnuť po umelej výžive.

V skutočnosti však po mliečnych formulách siaha oveľa viac mamičiek a oteckov, ako je to nutné. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: