Aby strihanie nechtíkov nebol horor

Mgr. Jarmila Hýroššová | 27. október 2017
strihanie nechtov, nožničky, novorodenec

Strihanie nechtov patrí medzi činnosti, ktoré deti nemajú práve v láske, najmä tie menšie a najviac asi bábätka. Ostrihať nechty vzpierajúcemu sa dieťaťu býva potom niekedy nadľudský výkon. Čo teda robiť? Ako deti motivovať, obalamutiť, aby strihanie nechtov nebol horor, ale aspoň thriller, v tom lepšom prípade, aby sa jednalo aspoň o rituál bez zbytočného cirkusu? Máme pre vás pár tipov!

Prečítajte si: VANKÚŠ v postieľke? ÁNO či NIE?

Prečo si nechcú dať deti strihať nechty?

Najmenšie deti sa väčšinou nechcú vzdať nechtov dobrovoľne. Nevedia, čo sa deje a strihanie ich obmedzuje vo voľnom pohybe. Navyše striháte „kus“ z nich, čo sa im podobne ako pri strihaní vláskov môže zdať desivé.

Kedy začať s „manikúrou“?

V prvých týždňoch sú nechtíky bábätka ešte veľmi mäkké a až časom spevnejú. Preto sa odporúča nechať ich na rukách i nohách jednoducho tak a strihať ich až po niekoľkých týždňoch. Keď má bábätko približne jeden mesiac, je už dostatočne zrelé na to, aby ste uňho začali s „manikúrou“.

Nástroje potrebné na „operáciu“

Nechty na rukách a nohách rastú deťom veľmi rýchlo a potrebujú skrátiť. Inak sa zlomia samé, často sa zatrhnú a spôsobia bolesť alebo sa dieťa nimi poškriabe. Hrozí i poranenie oka. Vhodný čas na strihanie spoznáte, keď si prejdete detskými prstíkmi po koži a zacítite škrabanie. Pre bezpečné strihanie použite špeciálne nožničky na nechty so zaguľatenými hrotmi alebo dojčenské klieštiky na nechty.

strihanie nechtov, nožničky, nechty, bábätko,

Tipy na strihanie „pazúrikov malým tigrom“

Odveďte pozornosť

Skúste úplne odviesť pozornosť od nožničiek. Zamestnajte dieťaťu jednu rúčku a oči obľúbenou hračkou či novým predmetom. Veľkou pomocou vám môže byť aj starší súrodenec alebo otecko. Staršie dieťa dokáže zaujať i nejaký zaujímavý program v televízii. Pri rozprávke tak na chvíľu zabudne na to, čo sa práve deje. Buďte však v strehu. V ktoromkoľvek okamihu môže dieťa váš zámer odhaliť a dať najavo svoju nevôľu náhlym myknutím sa.

Prečítajte si tiež: Mamy radia mamám: Kúpanie je u nás horor!

Nech vám pomáha

Jedným zo spôsobov, ako dieťa obalamutiť, je aj vtiahnuť ho do deja tým, že sa ho budete pýtať, ktoré nechtíky ešte nie sú ostrihané. Malý odmietavec si bude obzerať vlastné prsty a zabudne pritom na svoje starosti a obavy.

Z „operácie“ urobte rituál

Zaujímavým tipom je skúsiť vytvoriť zo strihania nechtov akýsi rituál, ktorý spojíte s niečím príjemným. Vždy záleží na veku potomka a tiež na tom, čo má rád. Strihaniu nechtov môže predchádzať (alebo ho naopak ukončí) hladenie po brušku či masáž, šteklenie, počítanie prstíkov a pod. Záleží len na vás, čo sa vám najviac osvedčí.

„Strihá“ celá rodina

Pri strihaní nechtov môže pomôcť aj otecko, ktorý je pri tejto práci často odvážnejší a pokojnejší. Ak s vami žije babička alebo vyrážate na prechádzky spoločne s deťmi kamarátky, využite ich skúsenosti a poproste ich o ostrihanie. Vy zatiaľ môžete drobca zabávať.

Môže vás tiež zaujímať: Ostrihať vlásky? Pomóc, nie.

Dvaja na jedného

Ak sa strihania nechtov sama bojíte alebo to nie je fyzicky možné, skúste sa do toho pustiť vo dvojicijeden drží pršteky a zabáva krpca, zatiaľ čo druhý strihá.

Prepadnutie v spánku povolené

Niekedy sa môže stať, že nepomôže žiadny z predchádzajúcich tipov a dieťa vytrvalo strihanie nechtíkov odmieta. Vtedy vám nezostáva nič iné, ako drobca v spánku „prepadnúť“, alebo, ak sa jedná o bábätko, pokúsiť sa o ostrihanie počas dojčenia.

Strihanie nechtov krok za krokom

  1. krok: Na strihanie nechtov si vyberte dobre osvetlené miesto, aby ste znížili nebezpečenstvo, že dieťatko poraníte.
  2. krok: Ak už dokáže bábätko sedieť, posaďte si ho pohodlne na kolená. Ak nemá strihanie nechtov rado, šetrne zabráňte tomu, aby vás odstrkovalo – jeho ručičky môžete opatrne fixovať pažami.
  3. krok: Ak ste pravák, vezmite do pravej ruky nožničky a ľavou rukou uchopte tú rúčku, ktorú chcete ostrihať.
  4. krok: Strihajte jeden necht po druhom vždy tak, aby necht zakrýval konček prsta. Nikdy by nemal byť kratší, dávajte pozor, aby ste nechtík príliš neskrátili až do jeho lôžka, pretože to býva nepríjemné i bolestivé. Nechty na rukách sa strihajú do oblúčika a na nohách rovno.

Ako ostrihať prvé vlásky?

Znižovanie horúčky: Febrilné kŕče

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: