10 rád rodičom predčasniatok

Veronika Kmetóny Gazdová | 17. november 2021
predčasniatko

Ak na svet príde predčasniatko, skúsenejší rodičia by poradili novým rodičom najčastejšie toto...

Pre viacerých z nás je dátum 17. november popri rodinných sviatkoch tiež veľmi dôležitý. Pomyselne sa vtedy na Slovensku spája každá 11. a celosvetovo každá 10. rodina. Ide o Svetový deň predčasne narodených detí, ktorých farbou je symbolicky purpurová. 

Deti, ktoré sa narodia predčasne, teda v rozmedzí od 24. do ukončeného 36. týždňa tehotenstva, zvádzajú neľahký boj o svoj život a zdravie od prvého momentu a spolu s rodičmi bojujú o svoje šťastie ešte dlho po príchode na tento svet. O tom, čo sa deje v ich srdciach sa nie vždy hovorí, pretože okolie, ktoré nepozná okolnosti sprevádzajúce obdobie po predčasnom pôrode, im nie vždy dokáže aj porozumieť, na druhej strane si tieto „purpurové“ rodiny medzi sebou rozumejú už aj bez slov. 

Ak na svet príde predčasniatko,  skúsenejší rodičia by poradili novým rodičom najčastejšie toto:

1. NEVZDÁVAJTE SA 

Predčasný pôrod je mimoriadne náročný, je to šok a zvykne sa dokonca prirovnávať k autonehode, na ktorú sa nedá vopred nachystať. Rodičov zasiahne nepripravených a príchodom predčasniatka na svet sa mení celá budúcnosť rodiny. Nemocnica sa stáva na istý čas druhým domovom, nemocničný personál blízkymi osobami a rodičia prežívajúci to isté najlepšími priateľmi. Dôležité je nevzdávať sa, veriť svojmu dieťatku a mať energiu nabrať silu na každý nový deň. Niekto si číta obdobné príbehy rodín a ich malých bojovníkov, ktorí to zvládli, niekto si píše denník, modlí sa či venuje činnosti, ktorá mu pomáha prekonávať toto mimoriadne neľahké obdobie.

2. DÔVERUJTE ODBORNÍKOM 

Keď príde na svet bábätko predčasne, neznamená to, že je to „len“ malý novorodenec. Ide o vážny stav, jeho nezrelosť znamená aj nezrelosť jeho životne dôležitých orgánov ako srdce, mozog, pľúca, tráviaca či vylučovacia sústava a pod. a s tým súvisia veľké riziká a komplikácie.

Dieťa sa totiž narodí náhle, nepripravené a dozrieva už na „svete“ napriek tomu, že malo byť ešte dlho chránené v bezpečí tela svojej matky. Z tohto dôvodu dostávajú tieto bábätká špeciálnu starostlivosť v tzv. perinatologických centrách a lekári robia všetko pre to, aby minimalizovali následky, ktorým sú vystavené a maximalizovali ich šance na plnohodnotný život. Sú v tých najlepších rukách.

3. ODSÁVAJTE MATERSKÉ MLIEKO 

To najlepšie pre najpriaznivejší štart do života predčasne narodeného dieťatka je materské mlieko. Mamy predčasniatok sú preto odborníkmi v nemocniciach usmerňované a povzbudzované k naštartovaniu laktácie, aby – aj napriek tomu, že dieťatko je vo vážnom stave v inkubátore a kontakt je možný, až keď to jeho zdravotný stav dovolí, dostalo materské mlieko od svojej mamy. Pretože aj telo ženy reaguje na predčasný príchod dieťatka na svet zložením jej mlieka, ktoré pomáha bábätku zvládať tento neľahký boj z pohľadu imunity, výživy, ochrany i sily, ktorú potrebuje. 

4. BUĎTE TU PRE SEBA NAVZÁJOM 

Predčasný pôrod nie je individuálnou záležitosťou iba jedného rodiča alebo dieťaťa, zasiahne rodinu. Preto je potrebné zomknúť sa s najbližšími, partnerom a byť tu pre svoje bábo. Prítomnosť rodičov je pre dieťa súčasťou tej najlepšej starostlivosti, ich hlas a dotyky mu pomáhajú, stimuluje sa jeho dýchanie, srdcová činnosť, mozog, trávenie a pod. Rodina je jeden celok a inak to nie je ani v tomto prípade – rodič je tu pre svoje dieťa, mama je tu pre otca svojho dieťaťa a naopak, rodičia pre svoje deti a takto sa podporujú navzájom, keď dochádza aj k emočne náročným situáciám. 

predčasne narodené dieťatko

5. DÁVAJTE SI KRÁTKODOBÉ CIELE 

Šokom je nie len predčasný pôrod. Nastáva veľmi náročné obdobie plné neistoty a v niektorých prípadoch aj nepriaznivých prognóz do budúcnosti. Predčasniatka sú však zázrakom života – napriek svojej neľahkej ceste dokážu mnohokrát poprieť poznatky medicíny a niekedy aj deti narodené doslova na hranici prežitia extrémne nízkeho týždňa tehotenstva, vedú život bez následkov. Žiaľ, sú aj prípady, keď si aj napriek ich priaznivému týždňu s relatívne dobrou prognózou do budúcna, odnášajú do svojho života menšie či väčšie následky i také, keď rodičia z nemocnice odchádzajú s prázdnou náručou. Rodičia majú plnú hlavu nezodpovedaných otázok, na ktoré im nikto v daný moment nedokáže dať odpovede. Bude moje dieťa chodiť? Rozprávať? Bude zdravé? Bez následkov? Prognózy môžu byť rozmanité, čo však rodičom pomáha, je nič neuponáhľať a dávať si krátkodobé ciele. Krok za krokom, deň za dňom. 

6. CVIČTE 

Veľa predčasniatok a ich rodičov sa stretáva s potrebou a odporúčaním odborníkov cvičiť Vojtovou metódou. Rodičia však môžu byť zneistení predsudkami, odstrašení plačom dieťatka či „radami“ okolia, že to nie je potrebné. Ako znie rada? Cvičte! Fyzioterapeutické a rehabilitačné metódy sú nebolestivé, veľmi dôležité pre psychomotorický vývoj predčasne narodených detí a majú „na svedomí“ množstvo detí, ktoré dokázali postaviť na nohy a zmeniť ich nepriaznivé prognózy na život bez následkov. 

7. NEPOROVNÁVAJTE

Každý rodič porovnáva. A u predčasniatok to ide navyše nejako podvedome. Ale! V prípade predčasne narodených detí sa používajú dva veky, biologický (chronologický, teda dátum narodenia) a tzv. korigovaný vek – počítaný odo dňa, kedy sa malo bábätko narodiť (pôvodne predpokladaný termín pôrodu). Ten sa používa na sledovanie očakávaného vývinu a rastu predčasniatka. Teda ak máte v okolí donosené ročné bábätko, ktoré sa narodilo ako vaše, reálne síce oslávili prvé narodeniny spoločne, ale vaše bábo narodené napr. 2 mesiace skôr, je lekármi posudzované korigovane – ako 10-mesačné, teda pri jeho vývinových míľnikoch sa mu odráta čas, ktorý mal byť ešte v brušku. Majte však stále na mysli, že každé dieťa je jedinečné. 

8. HĽADAJTE ODPOVEDE NA VAŠE OTÁZKY 

Predčasne narodené deti čaká po prepustení z nemocnice spolu s ich rodičmi ešte náročná cesta kontrol v špecializovaných ambulanciách, mnohé z nich ešte podstupujú operačné zákroky, rehabilitujú a pracujú na tom, aby bolo všetko čo možno najlepšie. Rodič by nemal váhať pýtať sa na všetko, čo ho zaujíma a  nie je mu jasné. Ak má množstvo informácií a otázok, stáva sa, že keď prejde prahom ambulancie, z 5 otázok si spomenie na jednu. Preto je fajn spísať si otázky, ktoré rodiča zaujímajú. Nemusí sa za to hanbiť, keď sa takto „pripraví“, keďže pýtať sa, znamená hľadať odpovede na svoje otázky, mať informácie a pomáhať tak vytvárať podmienky pre zdravý a správny vývoj svojho dieťatka. 

9. BUĎTE MILUJÚCIM RODIČOM 

Každý rodič si po predčasnom pôrode prechádza náročnými chvíľkami, ktoré striedajú pocity strachu, nešťastia, neistoty, apatie, hnevu, zúfalstva... Dieťa je však zázrakom života a každým nádychom a každou minútou bojuje o to, aby sa dostalo do náručia svojho rodiča. Je dobré mať to na mysli a stále bábätko povzbudzovať, veriť mu, dávať mu veľa lásky a istotu, že je milované. A to vždy, všade a za každých okolností. Pretože šťastie sa skladá z malých okamihov, ktorých nech je v každej rodine čo najviac. 

10. #NIESTEVTOMSAMI 

Neobávajte sa vyhľadať pomoc – kedykoľvek. Či už odbornú zo strany profesionálov alebo z radov rodičov s podobnou skúsenosťou. Na Slovensku poskytuje pomoc a podporu predčasne narodeným deťom a ich rodinám už 10 rokov rodičovská organizácia OZ malíček, ktorá zároveň každoročne organizuje aj Svetový deň predčasne narodených detí na Slovensku.

Svojou činnosťou, projektami, podporou materiálneho vybavenia oddelení a aktivitami už celú dekádu rokov pomáha zlepšovať starostlivosť o predčasniatka a ich rodiny už od prvých chvíľ po narodení a prispieva k zvýšeniu komplexnej starostlivosti o nich už v nemocnici. Jedným z hlavných cieľov združenia je pomáhať vytvárať podmienky pre blízkosť dieťaťa a jeho rodiča, pretože rodič je pre predčasne narodené dieťa súčasťou tej najlepšej starostlivosti. Aj preto, pri príležitosti 10. výročia činnosti združenia, venovalo do nemocníc ďalšie kreslá na klokankovanie, ktoré umožnia a umocnia blízkosť predčasniatok a ich rodičov. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: