Káva, tehotenstvo a dojčenie

Miroslava Miková | 13. november 2016
Káva, tehotenstvo a dojčenie

K prehodnocovaniu požívania kávy resp. príjmu kofeínu dochádza najmä u žien v období tehotenstva. Mnohé si kladú otázku, či piť alebo nepiť kávu...

Káva je lahodný nápoj so stimulačnými účinkami získaný z kávovníka. Patrí medzi výnosné komodity svetových trhov a je obľúbeným nápojom takmer všetkých národov. Existuje množstvo druhov káv, ktoré sa pripravujú rozličnými spôsobmi.

Prečítajte si tiež: Hypertenzné choroby v tehotenstve

Pitie kávy je dennodenným rituálom, pri ktorom si vychutnávame lahodné dúšky čierneho moku. Primerané pitie kávy prináša mnoho pozitív. Média pravidelne informujú verejnosť o výsledkoch najnovších vedeckých výskumov. Väčšina z nás sa zhodne na tom, že pravidlo zlatej strednej cesty platí i pre pitie kávy.

Neprehliadnite: Obezita a tehotenstvo - týka sa aj vás?

K prehodnocovaniu požívania kávy resp. príjmu kofeínu dochádza najmä u žien v období tehotenstva. Mnohé si kladú otázku, či piť alebo nepiť kávu. V prípade, že áno, zaujímajú sa o množstvo, ktoré bábätku v brušku neublíži. V nasledujúcich riadkoch sa vás pokúsime zhrnúť informácie, s ktorými prišli odborníci.

Pitie kávy v tehotenstve: čo hovoria odborníci?

Zrejme vás neprekvapíme informáciou, že všeobecná zhoda na strane odbornej verejnosti o pití kávy v tehotenstve neexistuje. Väčšina z nich sa prikláňa k názoru, že sa treba vyvarovať konzumácie veľkých dávok kofeínu. Čo to znamená v praxi?

Podľa časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology, ženy, ktoré denne požívali viac ako 200 mg kofeínu denne, zvyšovali riziko potratu dvojnásobne oproti tým, ktoré kávu nepili vôbec. Toto tvrdenie bolo nezávisle potvrdené v auguste roku 2010 výborom ACOG, podľa ktorého menej ako 200 mg kofeínu denne nezvyšuje riziko potratu ani predčasného pôrodu. S rovnakými výsledkami prišiel časopis British Medical Journal, podľa ktorého mierne pitie kávy počas tehotenstva je považované za bezpečné. Otázkou i v tomto prípade naďalej zostáva, čo presne znamená mierne pitie kávy.

Vedci z UCSF sa vyjadrili konkrétnejšie. Uskutočnili štúdiu, podľa ktorej konzumácia 300 mg kofeínu u tehotných zvyšuje riziko potratu približne 1,3 násobne. Použili pri tom vzorku 5 144 tehotných žien.

Zaujímavá štúdia sa uskutočnila v Dánsku v roku 2003. Výsledok preukázal, že pitie viac ako ôsmich šálok kávy denne zdvojnásobil riziko potratu u budúcich mamičiek. Ďalšie štúdie považujú za normálnu dennú dávku, ktorá dieťaťu neublíži množstvo 150 až 300 mg denne. Iná skupina vedcov uviedla, že už malé dávky kofeínu zvyšujú riziko potratu takmer o 40 percent.

Z uvedeného vyplýva, že riadiť sa vedeckými výskumami môže byť pomerne komplikované. Budúcim mamičkám nezostáva nič iné, len dať na svoj vlastný úsudok. Väčšina z nich sa zrejme zhodne na tom, že opatrnosti nikdy nie je dosť. Preto preferujú tvrdenie - čím menej kofeínu, tým lepšie. V snahe chrániť svoje dieťatko siahnu radšej po vhodných bylinkových čajoch alebo obilninových náhradách kávy.

Pozor, kofeín nie je iba v káve!

Do kategórie nápojov, ktoré obsahujú kofeín, patrí nielen káva, ale aj čaj, kakao, mnohé energetické nápoje, bylinné preparáty, lieky a čokoláda. Rovnako platí, že nie je espresso ako espresso. Dávky kofeínu sa môžu radikálne líšiť vzhľadom na druh alebo značku.

Niektoré nežiaduce účinky kávy

Nadmerné pitie kávy môže spôsobiť bežné problémy, ktorými sú nespavosť, žalúdočné ťažkosti, zvýšenie krvného tlaku, tepovej frekvencie alebo pocity miernej paniky. Známy je diuretický vplyv kofeínu, čiže nadmerné pitie kávy môže viesť k dehydratácii. Dané účinky sa zvyšujú s blížiacim sa termínom pôrodu.

Pitie kávy, ale aj čaju môže znižovať schopnosť organizmu absorbovať železo, ktoré je v tehotenstve veľmi dôležité.

Odborníci svojimi štúdiami potvrdili, že kofeín sa dostáva pomerne ľahko cez placentu priamo k dieťaťu a môže ovplyvniť niektoré procesy (rytmus spánku, pohyb), dokonca vyústiť do poškodenia plodu.

Pri väčšom dennom množstve môže kofeín spôsobiť narodenie dieťaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Vedecké štúdie túto skutočnosť potvrdili pri množstve 300 mg kofeínu denne.

Treba si uvedomiť, že kofeín je nielen povzbudzujúcou, ale aj návykovou látkou. Nadmerná konzumácia pôsobí nielen na matku, ale aj dieťa. Z tohto dôvodu nie je vylúčené, že abstinenčné príznaky sa môžu u dieťaťa objaviť po jeho narodení.

Ak sa snažíte otehotnieť a nedarí sa vám, príčina môže byť v kofeíne. Požívanie viac ako 500 mg kofeínu denne môže znižovať plodnosť.

Kofeín a dojčenie

Americká akadémia pediatrov (AAP) prišla s vyhlásením, že konzumácia kofeínu pri dojčení nie je nebezpečná. Napriek tomu dodávajú, že malé množstvo kofeínu sa dostáva do materského mlieka a z tohto dôvodu je vhodné eliminovať príjem kofeínu. Dodávajú, že dojčené deti žien, ktoré pijú viac ako 2 alebo 3 šálky kávy denne, môžu vykazovať známky podráždenia a problémy so spánkom.

Zdroj: American Journal of Obstetrics & Gynecology, marec 2008
www.acog.org
www.americanpregnancy.org
www.bmj.com
www.ucsf.edu
www.aap.org

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: