Milujem, miluješ...

Mgr. M. Koscelníková | 14. február 2017
Milujem, miluješ...

Jemnučké chvenie v bruchu, červeň v tvári a rozklepané kolená... Zaláskovaní sme boli (aj sme) asi všetci. Poznáme radosti aj starosti tohto citu a jeho gýčovitosť sa nám nikdy nepreje. V týchto dňoch nám visí nad hlavou ako Damoklov meč Valentín. Čo s tým?  Ako sa potešiť, utešiť? Nechať sa strhnúť a rozdávať srdiečka, alebo ignorovať komerčnú snahu zvýšiť tržby v obchodoch a službách?

Ak je pre vás 14. február jediným dňom v roku, keď vám muž vášho života prinesie domov kvety a pozve na večeru, tak si to dokonale vychutnajte. Ak je pre vás 14. február dňom, keď rok čo rok očakávate, že si tento dátum všimne muž vášho života a on stále nič, zmierte sa s tým.

Spravte si z Valentína krásny deň vlastným pričinením

Očakávania sú nebezpečné v tom, že sa nemusia naplniť. Pokiaľ vám ale záleží na tom, aby bol ten váš valentínsky deň pekný, nečakajte. Urobte si ho bez neho.

Pred pár rokmi sa takto „pomstila“ moja známa svojmu manželovi. Domov si pozvala kamošky, decká strážili jej rodičia a urobili si dámsku jazdu. Valentínsku dámsku jazdu. Nechýbali balóniky, šampanské, ani historky o bývalých frajeroch. Keď sa jej muž vrátil z práce, nadšený nebol, ale od toho času preventívne kupuje na tento deň lístky do kina.  

    

Valentín môže byť pre niekoho aj poriadne otravný

Chápem, že pre mnohých je Valentín mimoriadne otravný. Párikovanie na ulici, božteky v autobuse, love story v televízii a nekonečné množstvo kultových love songov v rádiách. Táto tradícia nie je z našich zemepisných šírok a veľa ľudí tento západný sviatok odmieta z princípu.

Nepriamy i priamy tlak médií na obdarovanie svojej lásky, na potešenie ženy či muža svojho života... Áno, ide to na nervy. Aj keď nepatrím k ľuďom, ktorí fičia na štrnástom februári, páči sa mi jeho odkaz. Je pozitívny.

Ľudia nemajú radi príkazy, usmernenia a liňajkovanie. Ako by sa vám páčilo, keby sa od vás každý rok očakávalo, že 23. januára na Deň patriotizmu ste povinní vytasiť zástavu na okno? Alebo 16. apríla na Deň hlasu by sme si museli pri práci povinne pospevovať?

Valentín so sebou prináša veľké očakávania. Takmer ako imperatív prikazuje, že voči svojej polovičke musíte prejaviť nejakú formu lásky. Či sa vám to páči alebo nie. Len máloktorý muž dokáže presvedčiť svoju milú, že on takýto exportovaný sviatok neuznáva. Veď ide o lásku. Kontrola vo vnútri vzťahu je silná a tak na prejavy citov musí byť miesto vždy.

Prečítajte si: 20 fotiek, ktoré dokazujú, že láska kvitne v každom veku!

Prejavy lásky neboli kedysi také okázalé ako dnes

Kým dnes sa prejavy lásky kontrolujú len zvnútra, nie je to tak dávno, čo citové vzťahy dvoch zaľúbených ostro sledovala celá komunita. Nie že by ich splanutiu fandila. V tradičnej spoločnosti, kde dedinská etiketa prikazovala vo vzťahu skromnosť a neokázalosť, bol každý krok zaľúbených vystavený kontrole, posmeškom a rečičkám.

Prečítajte si: Ako deťom vyjadriť lásku?

Dnes, keď mladý človek spozná novú lásku, ešte v ten deň oznámi celému svetu na sociálnej sieti, že „je vo vzťahu“. V nedávnej minulosti bolo bezpečnejšie svoj citový vzťah na verejnosti tajiť. No ani v súkromí sa láska neprejavovala tak priamo ako dnes.

Slovami vyjadrujúcimi zaľúbenosť sa šetrilo. Dokonca neexistovala frazeológia lásky a ani tisícky zdrobnenín adresovaných svojmu milému. Poviete si, slová sú len slová. Namiesto nich však mali mládenci aj z dnešného pohľadu omnoho romantickejšie formy vyjadrenia svojej zamilovanosti.

Čo by ste povedali, keby vám pred blokom na znak lásky vyrástol strom. A presne to sa dialo pri stavaní májov. Alebo by vám milý namiesto pozvánky na valentínsky koncert sám zaspieval zamilovanú pieseň? No tým najpoužívanejším prejavom zaľúbenia boli dary lásky: jabĺčka, hrable, zdobené piesty a perníkové srdcia. Možno čudné prejavy, ale čaro obdarúvania sa nevytratilo ani z dnešného sveta. Na Valentína, či mimo neho.

    

Prečítajte si: Prvá láska, prvá pusa... Aké to je, ak randí vaše dieťa?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: