Umelci v čarovnej kuchyni

redakcia | 14. október 2017
Umelci v čarovnej kuchyni

Kuchyňa je zaujímavé miesto pre deti. Ak im to dovolíte, vyčarujú v nej kopec veselých jedlých výtvorov.

To, že jeme nielen ústami, ale aj očami, sme počuli už veľakrát. No po ťažkom dni, keď prídete z práce domov a rýchlo premýšľate, čím nakŕmite rodinu, ťažko sa hľadá energia na akúkoľvek umeleckú úpravu jedla.

Môže vás zaujímať: Varíme s deťmi alebo od akého veku môžu deti pomáhať v kuchyni?

V tejto fáze poproste o pomoc vaše deti, a to aj tie (takmer) najmenšie. Mnohé sa pri slovách pomôcť a kuchyňa tvária, že majú strááášne veľa domácich úloh, preto treba kuchynské práce premeniť na niečo zábavnejšie.  Ukážeme vám niekoľko kreatívnych nápadov a tipov pre väčších aj menších.

zábavné varenie s deťmi

Správna motivácia = polovica úspechu

Najrýchlejšia cesta, ako deti motivovať, je využiť ich prirodzený zmysel pre súťaživosť. Pripravte spoločný obed, raňajky či dezert najkreatívnejšie ako viete. Neskôr, pri spoločnom stole postavte deti pred výzvu – dokážete vymyslieť niečo lepšie než mama?

INŠPIRUJTE SA s našimi RECEPTAMI.

Od polievok, cez sirupy, recepty pre najmenších, nájdete aj špeciality oteckov.

Pripravte si túto veselú žemľu: recept TU

Spoločne si určite pravidlá, napríklad či bude na prípravu jedla vymedzený čas, aké suroviny a pomôcky sa môžu používať, alebo koľko porcií je treba pripraviť. Nech vyhrá ten najkreatívnejší!

TIP: Ak bude treba hru časom sťažiť, môžete napríklad na kartičky napísať rôzne druhy potravín a korenín a každý hráč si pred prípravou jedla vyžrebuje to, čo musí použiť.

Vyberte sa na nákup s deťmi

Vezmite so sebou deti  na trhovisko za účelom nákupu ďalšieho „umeleckého materiálu“. Preskúmajte spolu rôzne druhy miestnych aj exotických plodín a korenín a rozprávajte sa s deťmi, čo im pripomínajú a čo by ste z nich vedeli vytvoriť. Takto máte možnosť nenápadne zaradiť do jedálnička vašej rodiny nové druhy potravín, ktoré si deti navyše aj samy vyberú.

V bežných aj špecializovaných obchodoch nájdete širokú ponuku zaujímavých cudzokrajných plodov. Nebojte sa experimentovať, vyberte si spolu nejaký zaujímavý plod a zistite si na internete, odkiaľ pochádza, na čo sa používa, či je to ovocie alebo zelenina a samozrejme si rovno nájdite aj vhodný recept.

Zahraj sa s jedlom!

Keď už máte chladničku plnú gastroumeleckého materiálu, môžete začať s hrou. Menšie deti zabavia základné tvary –  kolieska z mrkvy či uhorky, trojuholníky tvrdého syra, štvorčeky salámy, oblúky z jabĺčok, bobuľky hrozna... Ako podklad môžete použiť veľký tanier, ale aj celozrnný chlebík, z ktorého takto vznikne veselá desiata.

Čítajte aj: ČO všetko dokážu malé deti a my o tom nevieme? 7 TIPOV, ako z detí vychovať správnych tínedžerov

varenie s deťmi

Pasta creativo

Ak sa vaše dieťa práve zoznamuje s abecedou či číslami, nemusíte ho v tom podporovať písmenkovou polievkou z vrecúška. Existujú rôzne druhy a tvary cestovín, z ktorých bez problémov poskladáte celú abecedu.

Na začiatok vám budú stačiť obyčajné penne (krátke rovné rúrky), klasické kolienka alebo polámané špagety. Nechajte dieťa z cestovín napísať slová alebo vety na veľký tanier, alebo ponúknite malému spisovateľovi plech na pečenie.

Keď bude dielo hotové, pridajte omáčku, zeleninu alebo čokoľvek, s čím plánujete jesť cestoviny. Nechajte dieťa, aby z odkazu zjedlo nejaké písmenko (môže ho vybrať napríklad vypočítavankou) a skúsi prečítať slovo bez zjedeného písmenka. Takto vzniknú zábavné nové slová, dieťatko si precvičí čítanie, a ani sa nenazdá a tanier bude prázdny.

Z cestovín sa dajú vytvoriť aj rôzne iné diela, poproste potomka, aby vám zo špagiet vytvoril napríklad  ľubovoľné morské zviera a vy budete hádať, čo to je.

10 spôsobov, ako naučíte dieťa kreativite

Formičky na scénu

Prehľadajte kuchyňu a vytiahnite formičky, vykrajovačky, zdobiace vrecúška, krájače na pizzu, skrátka všetko, čo by vám mohlo pri kúzlení vášho menu pomôcť. Investujte do zaujímavých silikónových formičiek, ktoré majú rôznorodé využitie. Volské oko či lievance v tvare srdiečka potešia nielen na Valentína. Nezáleží na tom, či pripravujete pečené kura alebo chlebík na desiatu, vykrajovať a ozdobovať sa dá vždy.

varenie s deťmi

Dajte tomu farbu

Šokujte rodinu klasickým jedlom v netradičnom odtieni. Fialová ryža či zelenomodrá praženica (tú docielite pridaním hríbov – modrákov) určite neostanú bez povšimnutia.

Na zafarbenie jedla môžete použiť kvapku potravinárskeho farbiva alebo môžete zvoliť prírodnejšiu cestu a použiť rôzne koreniny, ovocie či zeleninu. Rovnako dobre poslúžia aj  čerstvé či  mrazené plody alebo iba ich šťava.

Fialovú šťavu získate vyvarením červenej kapusty vo vode. Ukážte deťom kúzlo a pridajte k fialovej kapustovej vode sódu bikarbónu –zmení farbu na modrú!

Určite doma nájdete potraviny, ktorými môžete prifarbiť vaše menu, na začiatok sa môžete inšpirovať našimi tipmi:

  • ŽLTÁ – kurkuma, šafránový kvet, ananás
  • ORANŽOVÁ – mrkva, tekvica hokaido
  • ČERVENÁ – sladká paprika, rajčiny
  • RUŽOVÁ – červená repa, brusnice, rebarbora
  • FIALOVÁ – čučoriedky, kapusta, černice
  • MODRÁ – šťava z červenej kapusty + jedlá sóda
  • ZELENÁ – špenát, olej z tekvicových semiačok, morské riasy
  • HNEDÁ – čierny čaj, kakao, káva
  • ČIERNA – sépia


Zapamätajte si – jasné farby priťahujú pozornosť a zvyšujú apetít.

Jedlé prštekové farby

Nielen jedlo môže byť farebné –aj farby môžu byť jedlé! Nechajte malého umelca maľovať do sýtosti a nemusíte sa báť, že by sa mu niečo stalo, keby farbu „náhodou“ zjedlo.

Do malej panvičky nasypte kukuričný škrob a za stáleho miešania prilievajte vodu. Keď sa zmes zahreje a dosiahne pudingovú konzistenciu, zložte zmes z ohňa a rozdeľte do pohárov od detskej výživy. Do každého pridajte jedlé potravinárske farbivo a zamiešajte. A hurá do maľovania! Malá rada na záver: oblečte deťom niečo, čo si môžu pokojne ušpiniť.

Jogurtové plátno

Na veľký plytký tanier vylejte biely jogurt a pripravte si všetky veci, ktoré má (alebo by mohlo) mať vaše dieťa v jogurte rado – cereálie, müsli, piškóty, oriešky, lentilky, čerstvé a sušené ovocie... Poukladajte ich na bielu jogurtovú plochu a vytvorte pekný obrázok.

Druhý variant poteší aj najmenších papkáčov. Budete potrebovať rôzne džemy, čokoládové a ovocné topingy, polevy alebo ochutené sirupy. Nakvapkajte ich na jogurtový tanier, vložte malému majstrovi do ruky lyžičku a nechajte ho užívať si radosť s premiešavania farieb a vytvárania vlastného abstraktného diela.

Môžete použiť aj rôzne druhy ochutených jogurtov a nechať dieťa zmiešavať ich na čo najväčšom tanieri a potom si svoje dielo vychutnať. Maľovať do jogurtu môžete aj drobným bobuľovým ovocím ako sú čučoriedky, čerešne či jahody

Ako efektívne zariadiť kuchyňu?
Odkedy zapojiť deti do domácich prác?

varenie s deťmi

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: