Tekvicová krémová polievka
Priláka vás farbou a chuťou. Navyše obsahuje karotenoidy, ktoré chránia pokožku zvnútra, najmä počas leta.
Suroviny
600 g oranžovej tekvice
2 šalotky
4dcl sladkej smotany
3 PL olivového oleja
2 PL tekvicového oleja
soľ
malé množstvo strúhaného muškátového orieška
čierne mleté korenie
hladká múka
3 plátky toastového chleba nakrájaného na malé kocky
malé množstvo do tuha vyšľahanej šľahačky na ozdobu
Postup
Na olivovom oleji opečte nadrobno nakrájanú šalotku. Z tekvice odstráňte okraje, ošúpte ju a vydlabte jadrá. Dužinu tekvice nakrájajte na kocky a jemne ju orestujte na cibuľke, ochuťte soľou, čiernym korením, malým množstvom muškátového orieška, zalejte vodou, tak aby bola tekvica ponorená vo vode a varte pod pokrievkou asi 20 minút.
Keď je tekvica mäkká, rozmixujte ju ručným mixérom, prevarte a zahustite hladkou múkou, ktorú ste rozhabarkovali v sladkej smotane. Na tekvicovom oleji opečte na kocky nakrájaný toastový chlieb.
Hotovú polievku môžete servírovať vo vydlabaných tekvičkách. Ozdobte vyšľahanou šľahačkou a opečenými kúskami chlebíka.