Mrkvová karí polievka
foto: istockphoto.com
Výborná polievka aj na nedeľu.
Suroviny
- 3-4 stredne veľké mrkvy
- kúsok masla
- karí korenie
- petržlenová vňať
- soľ, mleté korenie
- 250 ml smotana na šľahanie
- 1 žĺtok
- voda (cca ¾ až 1 liter)
Postup
Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Do hrnca dáme kúsok masla, necháme ho roztopiť a hneď pridáme nastrúhanú mrkvu. Trošku ju pomiešame a okoreníme – soľou, mletým korením a karí. Zalejeme vodou a varíme, kým nie je mrkva mäkká. Ponorným mixérom uvarenú mrkvu (spolu s vodou) rozmixujeme. Do šľahačky pridáme jeden žĺtok, premiešame a vlejeme do polievky. Získa tak jemnejšiu farmu a krémovú konzistenciu. Nakoniec ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.