Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Bolesti hlavy

    , Autor: altea

    Dobrý deň pani doktorka, pozdravujem Vás a ďakujem , že nám pomáhate Vašimi cennými radami od nášho narodenia (r.2008) :))
    Synček -8 rokov, od r.2013 zvykne mávať bolesti hlavy.Býva to tak 1x za 3-4 mesiace, kedy sa zobudí ráno a povie mi,že ho bolí hlávka, niekedy sa mu aj točí (nevracia,dvojité videnie neudáva, úraz hlavy - negat.).
    v r.2013 sme sa naplašili a utekali sme k p.Dr.-detskej,ktorá mu zmerala TK, údajne bol nižší a doporučila dodržiavať pitný režim.Potom som spozorovala, že bolesti hlavy boli niekedy akoby "predzvesťou" pred začínajúcim sa ochorením - ráno bolesti hlavy a večer,alebo na druhý deň sa pridružila nádcha , sínusitída...
    Ale niekedy mal zas bolesti- točenie hlávky - len tak, ráno boli , poobede odišli.
    Raz mal uvedené ťažkosti pri TT 38 st.C.
    Za to obdobie 3 rokov sa synčekové ťažkosti vyskytli cca 7-8 x.
    Neviem k čomu to pripisovať a ako to riešiť.
    poradíte mi prosím ?

    ďakujem, prajem všetko dobré

    pozn.Synček je z dvojičiek /Chlapček,dievčatko/ narodených v 39+4 TT, SC, pôrodná hmotnosť 3150 g,50 cm., bez ťažkostí, kojený cca 2 mesiace,doteraz prekonal bežné detské och.,/vírusy,bakt.infekcie..,/ stav po ostránení nosov. mandlí 2011 .
    - cca 3 mes.nosíme okluliariky na diaľku,aj na čítanie..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie sú to časté bolesti hlavy, ale podľa vašej informácie,majú charakter migrény.
    Ja v takomto prípade spravím kaskádu určitých vyšetrení: očné vyšetrenie / niekedy už to odhalí pôvod ťažkostí, dieťa dostane okuliare a sme za vodou/, laboratórne vyšetrenia / hlavne chudokrvnosť môže byť sprevádzaná bolesťami hlavy/ a následne ak nič neodhalím a problémy trvajú neurologické vyšetrenie. Niekedy je dobré laboratórne spraviť aj vyšetrenia imunologické/ imunoglobulíny/ pretože migréna patrí medzi ochorenia zviazané s atopiou, resp. alergiou/

Podobné otázky

  • Nechutenstvo

    , Autor: domini232

    Dobrý deň pani doktorka.
    Moja 6 ročná dcérka, školáčka už niekoľko mesiacov ma problém s jedením

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To ťažko vyriešim s takouto strohou informáciou. ALe poradím vám písať si aspom týždeň celý jej jedálníček: aj každú malp porciu, keksík, mlsku, pitie. Niekedy to nemusí byť málo jedla len nevhodné jedlo, prípadne papapnie celý deň rôznych maličkostí, čo samozrejme nie je správne, dieťa to síce zasýti ale potom nepapá pravidlené porcie.
    Okrem toho moholl nastať nejaký problém, zmena v jej živote a to tiež môže byť príčina.
    Príčinou môže byť aj ochorenie, hlavne chudokrvnosť alebo zlý režim: málo spánku. Podstatné je, či si na niečo sťažuje: bolesti hlavy, bolesti bruška, parazity .
    Treba tiež sledovať hmostnosť dieťaťa, či nechudne, taktiež lvýšku, či primerane rastie. Všetko je dôležité. Navrhujem písať si týždeň jedálny lístok a potom navštíviť lekára.

  • Školáčka

    , Autor: petra-30

    Dobrý deň,chcela by som sa opýtať,akeho odborníka by som mala navštíviť,ak 6 ročnú dcérku často pobolieva hlava,nie su to silné bolesti,ale trápi ma to.Bolesti má hlavne poobede a večer,takže si nemyslím,že je to nástupom do školy...školu zvláda výborne,veľmi sa na ňu tešila...Bolesti mala aj cez prázdniny,inak je aj dosť chudá,ako aj ja v jej veku...výška 118cm,vaha 19kg...môže to spolu súvisieť?Ďakujem...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bolesti hlavy je potrebné brať vždy vážne a konzultovať s vašim lekárom. Ja v prvom rade dám rodičom kalendárik, aby si bolesti hlavy zapisovali, keď sa ukáže, že sú časté, tak hneď je potrebné začať sériu vyšetrení. Tie zabezpečí detský lekár, ale je potrebné vyšetrenie u očného lekára laboratórne vyšetrenia, eventuálne aj neurológ. Všetko by mal viesť a koordinovať detský lekár, teda obodný lekár dieťaťa.

  • Migreny a potreba zaujať

    , Autor: simona11

    Dobrý den.
    Mám 11 ročného syna, asi 3 roky máva každé 3 až 4 týždne bolesti hlavy, pri ktorých zvracia, opakovane, má bolesti brucha, strašné bolesti hlavy, zvracia až žlč, doslova sa zvíja od bolesti. Boli sme na neurologii, rontgen krčnej chrbtice má v poriadku, rovnako aj kompletné očné vyšetrenie, aj eeg a ct mozgu je v poriadku. Neurologička mu nasadila Quarelin pri boletiach a povedala, že asi sú to migrény, lebo je vraj už v puberte. V poslednom období má ale aj problémy v škole, stále sa predvádza a chce byť stredobodom pozotnosti. Može to nejako súvisieť. Sme objednaný aj na vyšetrenie u psychologičky, len neviem, či mu o tom mám dopredu povedať. Inak je to veľmi šikovný chlapec, len momentálne na všetko počujem len nebudem, nechcem, dajte mi pokoj a podobne.
    Ďakujem za odpoveď.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: