Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Termin ockovania

    , Autor: katrinka01

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat na vas nazor. Dcera sa narodila 9.4.2021 (38.tt) a dostala termin ockovania 1.7.2021. V tento den bude ockovana aj proti rotavirusom. Nie je stanoveny datum trochu skoro? Mam z toho trochu obavy, pretoze starsia dcera mala horucku po ockovani az na 3.den a potom 2 tyzdne vobec neblabotala, bola apaticka. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každé dieťa reaguje na očkovaie inak.
    Termín očkovania je vzhľadom na dátum narodenia úplne v poriadku, je to v treťom mesiaci veku.

Podobné otázky

  • ockovanie MMR vo vyssom veku

    , Autor: nindula

    Dobry den, je mozne ockovat dieta vakcinou MMR aj vo vyssom - skolkarskom veku? dieta este nebolo ockovane touto vakcinou. Je mozne ockovanie monovakcinou proti priusniciam/mumpsu resp. osypkam? dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U nás monovakcínu proti jednotlivým ochoreniam nemáme. Ani nie je potrebné ju mať. Je dokázané, že očkovanie trojvakcínou je účinné a nežiadúce účinky nie sú častejšie ako by boli po monovakcíne.
    očkovanie touto vakcínou je možné kedykoľvek počas života, nie je tam vekové obmedzenie. Akurát ak ste nedodržali odporučený termín očkovania a nebol na to zdravotný dôvod, očkovacia látka je hradená pacientom repsektíve rodičom.

  • očkovanie po chorobe

    , Autor: zuzkaraz

    Mila pani doktorka. Chcem sa opytat ako dlho by sa malo cakat po chorobe, aby mohlo byt dieta zaockovane. Mam skoro 12 mesacne dievcatko. Pred tyzdnom zacala kaslat a trosku mala sopliky. Teploty ani ine problemy nemala. Doktor nam povedal, ze ide o virusovy infekt hornych ciest dychacich. Teraz kasle uz len v noci, budi sa na kasel. Inak je uz v poriadku. O desat dni mame ist na druhe preockovanie, ma dostat 6-vakcinu a vakcina proti pnemokokom. Zijeme v Rakusku a ockuju ju podla rakuskeho ockovacieho kalendara. Mala by som termin ockovania posunut o tyzden neskor? Alebo staci, ked je dieta pred ockovanim aspon tyzden uplne zdrave? Deti kaslu po chorobe niekedy dlhsi cas, ale znamena to, ze su este chore?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kontrainidkáciou očkovania je len vysoká teplota a akútne prebiehajúce ochorenie. Vzhľdom na to, že choroba postupne ustupje, o desať dní bude pravdepodobne zdr odkladať očkovanie. Saqmozrejme predpokladám, že aj v Rakúsku, tak ako u nás , dieťa pred očkovaním lekár vyšetrí, opýta sa na okolnosti ochorenia a potom sa rozhodne, či bude alebo nebude očkovať. AK by to tak nebolo, sama povedzte, ako sa ochorenie vyvíjalo a poproste o vyšetrenie.

  • Očkovanie o 2 týždne skôr

    , Autor: nika2508

    Dobrý deň pani MUDr. Špániková,
    chcela by som Vás poprosiť o objasnenie situácie. Syn sa narodil 26. 06. 2014 dňa 16. 08. 2014 sme mali prvé očkovanie, syn mal pôvodný termín na očkovanie až 30. 09. 2014, ale z dôvodu otvorenia vakcíny a následnej nemožnosti očkovať dané dieťa zo zdravotných dôvodov, ktoré matka uviedla až po otvorení vakcíny, nám bol termín očkovania presunutý z 30.09.2014 na 16.09.2014, syn mal v deň očkovania 2 mesiace a 20 dní. Keď sa pediatrička opýtala na zdravotný stav môjho dieťaťa, spomenula som jej, že sa mu často kýcha, ale iné problémy som nepostrehla. Pediatrička vyšetrila syna stetoskopom a zhodnotila, že syn je zdravý. Dieťa bolo zaočkované. O tri dni som mala podozrenie na prechladnutie môjho dieťaťa, keď dýchal občas bolo počuť zachrčanie. Mohlo by byť prechladnutie problémom pri očkovaní, aj keď sa prejavilo 3 dni po očkovaní? Bolo v poriadku, že očkovanie bolo posunuté o dva týždne skôr a vakcína bola otvorená?
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    K vakcíne sa nevyjadrujem, neviem ako dlho bola otvorená, v zásade je to možné až 24 hodín.
    Chrčanie nie je ochorenie, je to len zvuk, ktorý sa produkuje keď prúdi vzduch v dýchacích cestách a je v nich zaschnutý hlien, takže iste nešlo o ochorenie. Takéto ochorenie nie je následkom očkovania. Ani nemôže byť, lebo vakcínami sa v tomto veku nevpravujú do tela žiadne choroboplodné zárodky.
    Očkovanie hexa vakcínou a proti pneumokokom začína v treťom mesiaci, teda po dovŕšení druhého mesiaca, čo sa vo vašom prípade stalo. Takže uvedená zmena dátumu prvého očkovania je úplne v súlade s platným očkovacím kalendárom aj SPC danej vakcíny.

  • termin ockovania

    , Autor: ssuekk

    Dobry den, Mam syna nar. 29.11.2008,dal som ho zaockovat proti pneumokokom, vtedy to bolo nepovnne ockovanie a tiez som ho mala zdarma,pretoze Vseobecna zdr.pois. dala vynimku este pre deti narodene v poslednej dekade roku 2008. prvu davku dostal 2.6.2009 a druhu 11.7.2009. Chcem sa spytat na tretiu davku.ak dobre viem,tak do 6.roku dietata by mala byt podana. moja lekarka mi nevie povedat ze kedy a akou davkou ho ma zaockovat.viete mi poradit< dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je mi jasné, prečo dieťa po šiestichmesiacoch od druhejdávky vakcíny nedostalo tretiu dávku, ktorú podľa našej očkovacej schémy malo dostať. Teraz je potrebné zaočkovať jednou dávkou prevenaru 13 a očkovanie bude kompletné.

  • Očkovanie infranrix hexa

    , Autor: evis81

    Vážená pani doktorka,

    moja dcérka sa narodila 9.5.2012 a prvý krát bola očkovaná očkovacou látkou infranrix hexa 30.08. . Ďalší termín očkovania sme mali 11.10. čo je požadovaných šesť týždňov odstup, ale nakoľko zo zdravotných dôvodov do dnešného dňa sme druhú dávku neabsolvovali sa chcem spýtať dokedy najneskôr je nutné tú druhú dávku dať, aby to malo požadovaný účinok.

    Aký je rozdiel medzi osýpkami a ovčími kiahňami? Tiež zvažujem či očkovať MMR, nedali by sa tie ochorenia zvládnuť aj bez očkovania keby ich dostane moje dieťa a tým by sa mu vytvorila prirodzene imunita?

    Vopred ďakujem za odpoveď ku mojim otázkam.

    Eva

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Interval nie je prísne určený, ale malo by to byt čo najkor od šiesteho týždň. Plne akceptovatelné je to do 12 týždňov od prvej dávky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: