Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vlásky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, možno sa Vám to bude zdať banalné, môj synček bude mať 4 rôčky, minulý týždeň som ho strihala a našla som mu sivý vlas, inač má krásne tmavé vlásky. Je to normálne? mám sa znepokojovať?, chorý našťastie býva zriedkavo, chodí do škôlky. Sivý vlas ma dostal do úzkych, ďakujem, a pekný deň.

Podobné otázky

  • hrčka na hlave

    , Autor: kaja40

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa s vami poradiť ohladne môjho 3 mesačného syna. Na začiatku druhého mesiaca sa mu na hlavičke v mieste kde leží vytvorila hrča na ktorej sa stratili vlásky, bola začervenaná a mala na sebe malé červené žilky. Neviem presne čo to môže by. Do dnešného dňa sa mu to rtošku zmenšilo, nie je to už červené a aj tie žilky zosvetleli a začali mu na tom mieste aj rásť vlásky. Chcem sa Vás spýtať či náhodou nemáte s niečim takým skúsenosti a či je bezpečné dať ho zaočkovať lebo s touto myšlienkou nie som velmi stotožnená. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to normálny proces, dieta zvačša leží na chrbátiku, vlásky na záhlaví sú jemné, preto tým tlakom, keď dieta leží vypadali. Znova určite dobre narastú. Nevidela som síce dieta, ale jav, ktorý popisujete nie je ochorenie, je to normálna vec v tomto veku. Určite to nie je dvod na odkladanie a spochybňovanie očkovania.

  • Alopécia u ročného dieťaťa

    , Autor: brunteless

    Dobrý večer. Môj synček mal krásne mihalnice a normálne jemné svetlé vlásky. Keď mal 12 mesiacov, ochorel na 6.chorobu. Po doznení horúčok (do 40 stupňov) mu postupne vypadali všetky vlásky a o mesiac na to aj mihalnice. Vtedy sme šli opäť k pediatričke. Predtým klasicky absolvoval očkovania a okrem ekzému (už ho nemá) bol úplne zdravý. Brali mu krv z pršteka-o.k. Kožná sa s niečím takým nestretla (lekárka so 40-ročnou praxou). Dnes sme boli na endokrinológii, o týždeň budeme vedieť, či nie je príčinou problém so štítnou žľazou. Teraz 15-mesačný - má niekde jemnulinké vlásky, bez mihalníc a obočia. Papá všetko, spí dobre, chodí, proste inak celkom v poriadku. Chcem sa spýtať, či máte skúsenosť s alopéciou u takého malého dieťaťa a čo môže byť príčinou, lebo je veľmi ťažké sa dostať k informáciám o tomto probléme. Vopred ďakujem za odpoveď. Andrea

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S takou alopéciou ako udávate skúsenosti nemám. Možnoprekvapivo ale pri alopécii / ale skôr lokálnej/ odporúčam aj očné vyšetrenie, môže to súvisieť s poruchou zraku. Je to naozaj len táto moja skúsenosť, ktorá by ma však viedla k tomu, odoslať dieťatko na očné vyšetrenie.
    V literatúre je táto alopécia aj so stratou obočia aj mihalníc. Príčina je neznáma, môže ňou byť však aj infekcia, stresová situácia alebo zvláštna dispozícia k tomuto stavu. Liečba je tiež veľmi nejasná ale udáva sa aj spontánne zhojenie, teda obnovenie rastu vlasov aj ochlpenia. Ešte som to tiež nepozorovala u svojho pacienta ale teoreticky by mohla byť dôvodom aj závažne prebiehajúca infekcia v dvanástich mesiacoch.

  • Padanie vlasov

    , Autor: bianecka

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či môžu aj 5,5 ročnému dievčatku pri umývaní a česaní padať vlasy. Nie sú to chumáče ale predsa ich niekoľko vypadne, má ich dlhé, skoro po pás.
    Vlasy jej padajú už dlhšie, zatial som to neriešila, ale dnes som jej na krku objavila jednu väčšiu uzlinku cca 1 cm a ďalšie 2-3 menšie, tak sa bojím či to s tým nemôže súvisieť. Uzlinka je na dotyk pohyblivá, ale povedala mi, že ju to nebolí, tak mám obavu či nie sú nebezpečné a či to nemôže súvisieť s padaním vlasov.
    Známky choroby nejaví, má trošku červené hrdlo, ale inak nič.

    Ešte by som sa chcela spýtať či treba prevárať dojčenskú vodu Drobček a neperlivú lucku pre 2-mesačné dieťa.
    ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vlásky v totmto veku, hlavne keď sa zapínajú do gumičky a chvosta alebo copu sa stávajú menej odolnými voči vypadávaniu, pretože sú tým namáhané korienky vlasov. jediným riešením na spevnenie vláskov je dieťatko ostihať. Uzlinky pravdepodobne súvisia aj s vypadávaním ale aj s afekciami, napríklad šupinkami vo vlasatej časti hlavy. je potrebné ich sledovať a eventuálne konzultovať s lekárom. Možno vás to prekvapí, ale vypadávanie vlasov môže súvisieť aj s poruchou zraku, preto v týchto prípadoch, hlavne u detí vo veku vašej dcérky odosielam dieťa na očné vyšetrenie

  • Kiahne

    , Autor: aniellik3

    Dobry den,

    chcem sa opytat na vas nazor na ovcie kiahne, dcerka ma 4 roky a od soboty je vyhadzana, najskor to boli len vyrazky, no teraz su to uz flaky, je to z toho ako sa skriabe a moze jej to aj ostat, alebo sa to strati pri spravnom osetreni? prave ideme ku doktorke, no citala som na forach, ze tekuty puder vobec neodporucaju, pretoze ranky sa dlhsie hoja a mokvaju, ale skor hypermangan, fenistil kvapky jej velmi nezaberaju, i napriek tomu sa velmi skriabe, zatial som ju potierala fenistil gelom a na noc davam ditiaden, ale aj tak sa cele hodiny skriabe, ma to po celom tele, vlasky, pusa, ucho, genitalie, chodidla, ani neprejde velky kus, cele telicko ma obsypane, skor uz tymi flakmi ako pupakmi, snad to nie je nejaky vaznejsi stav...dakujem za vase rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kiahne vždy vytrápia dieťa aj rodinu. Musíte to trpezlivo znášať , lieky na to nepodávame, len tie na zmiernenie svrbenia / v jej veku môžete dať ráno a večer pol dithiadenu, ale už žiaden fenistil/, sprchovať denne teplou vodou bez mydla, usušiť len prikladaním plienky alebo plachty. Dieťa má byť v teple. Lokálne ničím nenatierame.
    Jazvičky ostanú len po rozškriabaných vyrážkach. Inak sa koža upraví, niekedy to trvá aj niekolko mesiacov.

  • hnedasté chrastičy na vrchu hlávky

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň p. Dr.,
    v prvom rade vám chcem poďakovať za odpoveď ohľadom hrčky na krku za uškom,veľmi sme sa báli a ukľudnili ste nás. Malému už vyšetrili na našu žiadosť aj krv a výsledky sú zatiaľ v poriadku,ešte na čas z nich čakáme-naozaj to bude asi boj s nejakou infekciou-v ďasnách keďže idú zúbky,alebo možno aj v ušku alebo produkuje protilátky na niečo, s čím sa stretol. Ďakujem.
    - Chcela by som sa prosím opýtať na chrastičky, ktoré som malému našla na hlávke. Keď bol malý, tak to mal asi ako všetky detičky, natierali sme to na radu dr. a vyčesávali, viac som si nevšimla,že by sa to objavilo. Možno aj áno,ale ani ma to nenapadlo sledovať, myslela som,že sa to už neobjaví a narástli mu aj vlásky,tak ani nič nebolo vidieť. Prvýkrát v 18M som malého strihala a našla som mu na hlávke také hnedasté chrastičky, keď pošúcham hrebeňom po nich,tak sa to odlupuje,ako keď bol malý, len vtedy to mal také žltkavé a teraz sa mi to zdá hnedasté. Dr. mi povedala,že to je kojenecká dermatitída,že niektoré deti to majú dlhšie a že mu mám kúpiť šampón od zn.Bioderma na seboreu. Prosím vás, odporúčate to aj vy? Vy ste predsa len najuznávanejšia pediatrička na SR a tak dám na vašu radu.
    Ďakujem pekne za odpoveď
    Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do vlasatej časti hlavy odporúčam tiež bioderma babysquam mastičku, natrieme pred umývaním vláskov, vhodný je aj babe šampón ale v tomto veku, ak sú chrastičky hrubšie a nie na veľmi rozsiahlom mieste, je možné krátkodobo použiť aj kerasal mastičku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: