Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Mám 2,5 ročného synčeka.Odmalička má veľmi slabý žalúdok a vždy keď je chorý, tak vracia.Takisto mu nemôžem podať žiadne lieky, sirupy, kvapky, antibiotiká - nič, lebo všetko vyvracia.V septembri sme si poležali v nemocnici so zápalom priedušiek.Antibiotiká mu pichali do nožičiek.Dostali sme sa z toho, aj keď trocha pochudol.Minulý týždeň mi volali do práce-malý chodí do jaslí - že malý veľmi vracia.Po príchode domov zase zvracial.Do večera asi 2x.A potom celú noc asi každú hodinu.Vlastne ho len veľmi napínalo, lebo žalúdok už mal prázdny, vyvracial len čaj, čo som mu dávala.Ráno sme bežali k nášmu pediatrovi,, ktorý nás poslal do nemocnice.Malému dali infúie.Brali mu aj krv - mal ju v poriadku.Po 2dňoch sme prišli domov, syn málo papá, z pusy mu cítiť acetón, je dosť slabý a má riedku stolicu.Už nevracia.V nemocnici nám povedali, že má črevnú chrípku.Neviete mi prosím poradiť, na aké vyšetrenia by som ho ešte mala zobrať?Dávam mu Biopron Junior prášok na úpravu črevnej flóry.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ťažko radiť. Po črevnej chrípke je potrebná rekonvalescencia s postupným prechodom k normálnej strave, dieťa býva unavené, oslabené.. Po určitom čase sa stav upraví.
    Dieťa, ktoré má takéto ťažkosti podľa mňa nepatrí do jaslí.
    Ak sa zvracanie opalkuje, má acetonový zápach z úst, môže byť aj vážnejšie choré. Je potrebné vylúčiť cukrovku, gastroesofageálny reflux, možno aj celiakiu a neurologické ochorenie. V každom prípade má byť doma a nie v jasliach!!

Podobné otázky

  • Žltá stolica u 2r. týzden po brušnej viroze

    , Autor: Matiska

    Žltá stolica u 2r. týzden po brušnej viroze
    Dobry den, dcera mala brusnu virozu (vracanie jednu noc a nasledne 4x vodnata stolica)..videla ju aj dr. mala nasadeny hylak a dietu. Stolicu mala uz potom klasocku.
    Asi 6 dni po viroze, kedy uz mala relativne normalny jedalnicek (stale bez mlieka a mliecnych vyrobkov). Zjedla na veceru cele jablko so supkou (nikdy supku nechcela zjest, cize este nemala) a hned od rana mala vetry a 3x stolicu kasovitu so supkami a odmietala jedlo cely den. Pocitam, ze to spravilo to cele jablko a supka. Len sa chcem spytat, v tomto pripade je normalna farba stolice zlta ???? Na dalsi den uz sa nestazuje na brusko, stolica normalna konzistencia ale farba zlta. Je to prosim normalne taka farba ???? Alebo to mam riesit s dr??? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je žltá farba stolice normálna, mala zmenu stravy, preto aj zmena farby stolice. Sledujte zažívanie ďalej a ak by bol problém, konzultujte lekára.

  • Hnačka viac ako 7 dní u 2r dieťaťa

    , Autor: majan84

    Dobrý deň pani doktorka. Syn má 2,5roka, je dojčený. Hnackuje už deviaty deň (stolica 3-4 denne, nekontrolovane), na piaty deň sme boli u lekárky, lebo hnackoval a začal zvracat. Vracanie prešlo za 2 dní, teploty neboli. Bolo nám odporúčané podávať ryžový vývar a keďže nechce smectu tak hylak kvapky. Nic z toho do neho neviem dostať ani násilím. Ak aj niečo, čo nemá rád zhltne, vyvráti to (lieky, ryžový vývar a podobne). Berie probiotika a pije čistú vodu. Je len tyčinky, trochu slepačí vývar a suché pečivo. Viete mi poradiť čo s tým pripadne aké lieky podať? Je to normálne? Stolica už nie je čistá voda, no je trosku hustejšia ale stále to nevie ovládať a to sa pýtal vždy na nočník. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rekonvalescencia po ochorení zažívacieho traktu je dlhá niekedy a vyžaduje postupný návrat k bežnej strave. Určite potrebuje probiotika, keďže je veľký nemusí mať ryžový odvar ale v strave má mať ryžu a varenú mrkvu. Slepačí vývar určite v tomto prípade nie je vhodná strva, aj keď je z kuraťa alebo domácej sliepky je mastný, preto riedka stolica pretrváva. Treba spraviť tzv hladovú polievku: koreňovú zeleninu, zemiak nastrúhať, uvariť v slanej vode, zavariť do nej ryžu a podávať, bez ekéhokoľvek tuku. Suchý rožok, maces, nemastené bezvaječné cestoviny, zemiak uvarený v šupe mierne osolený, až po dvoch-troch dňoch pridať varené jablko, banán a postupne najmenej týždeň prechod na bežnú stravu.

  • Stolica

    , Autor: Michaela123

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať prečo moja dcérka má tmavozelenu stolicu hlienistu a silno zapáchajúcu . Sama sa mi nevie vikakat už mesiac a pol len pomocou rektalnej ruský všimla som si že jej hnisa očko aj v pusinke má veľa hlieny ktoré prehĺta neviem jej ich s odsavackou vôbec vytiahnuť . Občas ju boli brusko a má ho dosť tvrdé

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa ale nemôžem odpovedať. Neviem ako je dieťatko staré ani akú má výživu.
    V každom prípade zelená stolica, ani iná jednorázová zmena farby stolice, ak je dieťatko bez známok ochorenie/ horúčka, vracanie, bolesť, odmietanie jedla nepriberanie/ nie je známkou ochorenia. Stolica sa mení z rôznych vplyvov.
    Hlieny z pusinky netreba odsávať odsávačkou a zväčša ani z nošteka nie a už vôbec nie takou cez vysavač.
    Deti v určitom vekunekakjú aj niekoľko dní, netreba im vyvolávať stolicu rektálnou rúrkou.
    Hnisavé očko treba riešiť s lekárom, zväčša je to infekcia

  • Zákrok

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p.doktorka, prosím Vás moja 3 rocn dcéra už 2 mes čaká na zákrok, kvôli synechii,ide o to ze ma mesiac zelene sople ale len ráno a upchaty nos počas dňa ,orl nám dala uniflox plus nejaký sirup na ten ypchaty nos ,soplik už je len malinko,vzala jej výter a vyšla jej moxarela masívne,predpísala jej augmentin,a už 3 termin ma na 25.3 a keď jej nasadim antibiotika musím jej zas preložiť termín na zákrok o mesiac čo je strašne dlho nakoľko ju ta cikulka veľmi svrbí,chcem sa opýtať musím jej tie antibiotika nasadiť?alebo nemusím a môže podstúpiť už konečne ten zákrok?ak nebude mať soplik, inak iné zdravotné problémy nemá, papa,beha atď, ďakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja vaše dieťa nepoznám.
    Ja isto na moraxellu, ani inú baktériu bez známok celkového bakteriálneho infektu v organizme / horúčky, vracanie, nechutenstvo vysoké CRP/ antibiotika nedávam.

  • Zvracanie

    , Autor: Denaa

    Dobrý večer, potrebovala by som rádu aj od iného lekára. Chcela by som sa spýtať či je v poriadku ak 6 mesačne dieťa vracia 8 dní vždy pri vypití UM. Malý má reflux, malý sme Bebu AR 5 mesiacov, ale aj tak vracial, až známa mi poradila, že aj jej dcéra trpí rexluxom a prešli na Nutrilon AR , že od vtedy nezvracia, tak sme skúsili aj mi a zvracanie úplne prešlo, synček mohol byť na brušku aj na rukách a žiadne zvracanie. Po necelom mesiaci sme prešli na Nutrilon 2 ale jeden deň ešte keď ho nemal už začal zvracať, také teplé mlieko, inokedy hrudkovyte ako tovaroch a zapacha to, hovorila som aj lekárke. Vraj si musí žalúdok zvyknúť. Hnačku nemá,teplotu 38,2 večer, ale pri odmeraný do konečníka. Cez deň 37,5 a nižšie. Stačí, že vypije vodu aj vodu zváracia, odmieta piť UM vypije až po 3 hodinách od zobudenia sa napr ráno vstane o 8 potom vypije o 11 ale to aj tak krúti hlavou, že nechce po častom prikladani fľaše aj cez deň potom vypije 100ml. Doktorke sa zdá v poriadku. Hovorila som jej , že aj moč je tmavší a 2 krát sa nám stálo , že 6 h mal suchu plienku dva nocí za sebou. Čo myslíte, môže ísť o nejaké ochorenie. 8 dní mu podávam probiotiká a espomisan kvapky. A predkožku má stále červenú , máme nato framycon, môže to s tým súvisieť, lebo on ju má pravidelné červenú s miernym opuchom. Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako to dopadlo, ale určite bolo potrebné dieťatko vyšetriť a rozhodnúť, či sa jedná o akútnu infekciu alebo reflux a podľa toho liečiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: