Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kravska bielkovina

    , Autor: luko

    Dobry den, pani doktorka,
    rada by som Vas poprosila o viac informacii ohladne kravskej bielkoviny. Mam 7 mesacneho syna, ktoreho kojim na poziadanie. Kravske mlieko nepijem, ale jogurty a syry sa v nasej domacnosti bezne konzumuju, preto by som nechcela, aby trpel na alergiu na kravske mlieko. Neplanovala som kravske mlieko (ani upravenu formulu) vobec zavadzat do jeho stravy, nakolko kojim a vsetky potreby "mlieka" mu naplna materske mlieko. Kojit planujem minimalne do 2 rokov. Vy odporucate zaviest formulu do 7 mesiaca, prosim, preco? Mohli by ste mi uviest nejake studie, ja som ziadne nenasla, asi to zle hladam. Co sa mu moze stat, ak formulu nezavedieme? Na co je dobre kravske mlieko pre kojene deti?

    Vopred Vam velmi pekne dakujem,
    LuKo

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ešte pred niekoľkými rokmi som mala podobný názor ako vy. Myslela som si, že keď matka kojí a má dostatok mlieka, nemusí do roka zavádzať umelé mlieko, formulu / podotýkam, že bežné konzumné kravské, ovčie, kozie mlieko deťom do troch rokov zásadne neodporúčam!/. Už pred niekoľkými rokmi európska spoločnosť pre detskú gastroenterológiu / EPGHAN 2008/ na základe výskumov aj štúdií odporučila včasné zavádzanie základných druhov potravín / medzi ,ktoré patrí aj bielkovina kravského mlieka, prítomná vo formule/. Bolo na základe zistenia, že medi štvrtým a siedmym mesiacom je tzv. imunologické okno, kedy dieťa tieto zložky stravy toleruje, zásadným spôsobom sa na tolerancii podieľa aj ochranný vplyv kojenia. Ja som praktik, pracujem na základe štúdia literatúry a chodím na vzdelávacie akcie, Prednášky, články sú vždy podopreté výskumom a štúdiami ale priznávam, že presne vám niektorú teraz doporučiť je ťažké. Komplexne sú doporučenia pre výživu publikované v prílohe časopisu Československá pediatrie, duben 2014 S1/69. Je to časopis pre lekárov, myslím, že všetky informácie by vám mal sprostredkovať váš lekár, čo iste aj robí a ak máte lekára, ktorému dôverujete, mali by ste mu dôveorvať aj v tom, keď vám hovorí, kedy a ktoré potraviny zavádzať. Ak formulu nezavediete, môže sa stať to, že v neskoršom veku zavedenú formulu nebude tolerovať a môže na ňu reagovať alergickými prejavmi.

Podobné otázky

  • dokrmovanie

    , Autor: kamca43

    Dobry den p.doktorka, chcem sa spytat. Mam 14 mesacnu dcerku stale je kojena ale poslednej dobe ma malo mliecka v noci nakojim ju a ona stale s pusinkou pyta papat. Tak sa chcem spytat ci nemozem jej pred kupanim dat vypit naskor obycajne kravske mlieko prevarene 1,5% a potom po kupani dokojit aby mala dost? Lebo ked bola mensia tak mali sme kupene aj 2 druhy umelych mliek a ani jedno nechcela. Dakujem za radu a odpoved. S pozdravom Hajasova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bežné konzumné mlieko do troch rokov neodporúčam. Al nie z vlastnej vôle ale preto, že vieme, že nie je vhodné ako výživa pre deti v tomto veku. Kravská bielkovina, neupravená môže spôsobiť mnohé problémy, sú na to štúdie, alergiami počínajúc a cukrovkou končiac. Kojené deti spočiatku neradi prijímajú umelé mlieko, ak ho však správne vyberiete / za jedno najchutnejších považujem Sunar alebo francúzske mlieko, majú typickú, mliečnu chuť/, tak sa ho postupne naučí piť. Ak by aj nechcela, sú deti , ktoré mlieko vôbec nepijú, ak majú správnu výživu a aj dostatok mliečnych výrobkov, mlieko ako také nepotrebujú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: