Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • stale tlači

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den,chcem sa opytať,mam doma 4týždnoveho synčeka,kojim ho mlieka mám dost,aj mi pekne pribera,ale už asi dva týždne sa mi stále šponuje hlavne ked sa napapaá stale akoby tlačil,až je uplne červeny,v podstate mi kaká každý den 3 až 4 krát,tak asi to nebude zápcha,neviem či si nemože len poprdieť,dávam mu aj sab simplex 3 den,aj feniklový caj HIPP ale nejaku zmenu nevidim,ked mi už moc pleče dam mu rektalnu rurku,ale neviem ci to nieje navykovéta mu na čas ulavi,je mi hotak luto,lebo to už robi aj v spanku že stale tlači a tlači a potom nemože spinkat,a budi sa nato a plače.pride mi že tlači skoro stale.prosím poradte mi doktorka mi povedala že je to normalne,že kým sa mu vyvynie traviaca sustava,ale neda sa mu aspom nejako ulaviť.dakujem a pekný den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čaj mu nedávajte vôbec!!!!!Vaša pani doktorka má úplnú pravdu. A ja len dodávam, že keď to za neho stále riešite, tak vlastne rušíte jeho "prácu" ktoru sa snaží naučiť ovládať svoj zažívací systém, začať si kakanie, uvolniť vetry. Keď mu je veľmi zle, alebo je hladný, iste sa rozplače, ostatné prejavy sú bežné prejavy malého bábätka a nie je potrebné / pokial dobre papá, ciká, prdká, priberá/ nič riešiť. Podávať sab simplex alebo espumisan je vhodné, ale žiadne čaje a rektálen rúrky!

Podobné otázky

  • Bolesti bruska a zapcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,chcela by som sa s vami poradit. Moj syn ma 2 mesiace,zistili mu ze ma poskodenu crevnu mikrofloru. Uziva Infants dophilus sice este len druhy den a sam simplex. Uz asi tyzden ma stale problemy sa vykakat,neustale tlaci a puci sa a vobec nespi. Ked sa mu podari zaspat,tak len na chvilu a stale sa strhava. Vykakat sa mu podari len ked mu pomozem s rektalnou rurkou a aj to az tak po 6 hodinach a dnes sa mu v stolici vyskytol krvavy hlien a mal ju zltej farby a hrozne tvrdu...je kojeny ale aj dokrmovany nutrilonom. Pribera pekne.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prejavy ktoré popisujete, teda pučenie, tlačenie sú normálne prejavy dietatka v tomtto veku, neznamenajú ochorenie ani prblémy so stolicou. Dieta treba nechat, nech sa pučí a tlačí a mrnká a ochká. Všetky si to vyrieši a bude pokojné. Rektálnou rúrkou len oddalujete jeho postupné naučenie sa na začatie kakania a lahšie vyriešenie týchto problémov. Vhodné je podávat probiotika, taktiež občas sab simplex. je potrebné sa sústredit na to, aby ste mali dost mlieka a ak sa dá podla možnosti postupne prejst na plné kojenie. Viem, že sa to dá! Takýto malý kojenec nemusí mat stolicu aj niekolko dní a ak nezvracia, nemá intenzívne bolesti bruška, má vetry a priberá, tak nie je důvod na obavy. Iný prlbém je krv v stolici, to treba kozultovat s lekárom.

  • Boľavé bruško

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Máme 9 mesačného synčeka,ktorý je veľmi živý a usmievavý. Jeho vývoj je, myslím, primeraný jeho veku. Máme však trápenie s bruškom. Je stále dojčený. Problémy začali asi keď mal 2mesiace.Začal kakať zelené hlieny,ktoré mal problém vôbec vytlačiť. Krútil sa,plačkal... Pomáhali sme mu aj rúrkou,ktorú sme používali do 4.mesiaca.Zistila som,že hlieny kaká vždy,keď vypijem kravské mlieko. Prestala som ho preto piť.Pani doktorka povedala,že to môže byť alergia,pretože v tehotenstve som pila veľa mlieka.Skúšali sme aj rôzne probiotiká.Hlieny už síce nekaká,ale stále má problémy s vyprázdňovaním a zdá sa mi, že aj s vetrami. Niekoľko krát za deň tlačí a mrnká,akoby ho bruško stále tlačilo,pritom nafúknuté ho nemá.Stolicu máva tak každý 2.-3.deň. Dávame mu papať väčšinou mäsovozeleninové príkrmy,ovocné mu moc nechutia.Má problém zaspinkať a viem,že je to tým bruškom. Niektoré dni má kľudné vtedy hneď zaspí a spiná kľudne aj v noci. Môže to byť spôsobené mojou stravou,alebo môže ísť o iný problém? Je potrebné absolvovať nejaké vyšetrenie? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokial dobre papá, priberá, pravdepodobne sa o nič závažné nejdná., Pokračujte vo vašej bezmliečnej strave, malému odporúčam podávať probiotika. Sledujte svoju stravu a vzťah k tomu ako zaspinkáva, aké sú bolesti bruška, možno na iečo prídete. Možno by bolo vhodné sprviť dieťatku krvný obraz, ak by niečo naozaj bolo v strave / myslím jeho / nevhodné, pravdepdobne by sa to odrazilo v poruche vstrebávania a dieťa by bolo chudokrvné. Ak sa nič nenájde, skúste pred spaním alebo vtedy, keď začínajú bolsti bruška podať espumisan sirup.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: