Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.mam otázku keď bol styk 21.9, test som ešte nerobila.kedy môžem najskôr ísť ku gyn na ultrazvuk? Aby potvrdila alebo vyvrátila tehotenstvo.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Na USG má zmysel ísť v decembri, kedy by už malo byť na USG vidieť zmeny, prípadne aj vitalitu plodu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som v 27tt a cca 2 tyzdne dozadu som bola na morfologickom ultrazvuku, kde mi pani doktorka povedala, ze mam nizko placentu. Do papierov napisala poziciu placenta ZS II. Povedala, ze zatial nezakryva branu, ale ze je velmi blizko a ze si mam davat pozor, nemam sa namahat, zohybat ani cupiet, ak pohlavny styk, tak velmi opatrne a ze sa mam vyhnut aj narocnym a dlhym prechadzkam a prekonzultovat tuto vec so svojim dr. Ked som vsak s tymito info. isla k mojmu Dr., tak ten sa k tomu nijak nevyjadril, ani nepozeral ultrazvuk, iba to zovseobecnil, ze teda sa este moze dvihnut naspat. Ked vidim na diskusiach, ako ine buduce mamy viac kontrolovali, alebo dokonca az vypisovali na pn alebo hospitalizovali aj v ovela skorsich tyzdnoch, tak sa chcem opytat na Vas nazor. Kedze jeden lekar mi pomaly povie, aby som nic nerobila a druhy sa zase vyjadroval, ze je vsetko ok.
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nízkonasadajúca placenta nie je vcestná placenta. Ste ešte v týždni tehotenstva, kedy sa môže placenta rastom maternice ešte zdvihnúť, aj keď je umiestnená na zadnej stene maternice. Nevidel som však USG nález, ani nepoznám výsledky a závery vyšetrení, ani hodnoty meraní, koľko je placenta vzdialená od vnútornej bránky, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí realizovali USG vyšetrenie, poznajú presné hodnoty meraní a nálezy a tak sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som prvoridička v 33tt . Je normálne keď mi môj gynekológ nepozeral vôbec krčok? Pýtala som sa na poradni na to a povedal mi, že načo, keď nemám žiadne ťažkosti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každý obvodný gynekológ vrámci tehotenskej poradne štandardne realizuje aj vyšetrenie v gynekologických zrkadlách. Ja osobne vrámci každej tehotenskej poradne až do 36. týždňa vyšetrujem ženu aj v gynekologických zrkadlách. Ak nemáte žiadne ťažkosti, tehotenstvo nie je rizikové a všetky výsledky vyšetrení a nálezy máte v poriadku, nie je to úplne nevyhnutné. Sú aj ženy, ktoré odmietajú vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, vtedy to rešpektujem a ženu v zrkadlách nevyšetujem.

  • Akcia srdca

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, som v 6 +4dni týždni tehotenstva a bolo mi povedané že nevidno akciu srdca..dokedy čakať alebo ako najneskôr môže začať biť srdce?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 7. týždni tehotenstva je už vidieť akcia srdca. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a Vy nemáte žiadne ťažkosti, dá sa USG vyšetrenie realizovať napríklad o týždeň. Ak ani vtedy nebude vidieť akciu srdca, ako aj nedôjde k progresii rastu zárodku, jedná sa zamlčaný potrat (Missed Abortion) a bude potrebné maternicu vyčistiť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Návšteva lekára, pozit. test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás menštruácia mi mešká cca týždeň a vyšiel mi pozitívny tehotenský test. V koľkom týždni by som mohla byť a kedy mám ísť na vyšetrenie ku svojmu lekárovi? Čítala som, že nejak po 6. týždni, ale neviem či to je počítané od potencionálneho počatia alebo od poslednej menštruácie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, tehotenstvo sa na USG najlepšie potvrdzuje v 6. až 8. týždni tehotenstva, kedy je už vidieť na ultrazvuku aj akcia srdca. Rátajte si to od poslednej menštruácie. Takže ak Vám vynechajú kvázi dve menštruácie, môžete navštíviť gynekológa. Samozrejme, v prípade ťažkostí alebo nejasností ho navštívte aj skôr.

  • 22tt a polygynax

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 22 tt a už 2. krat som bola preliečená na e-coli v pošve i napriek tomu, že si stále preventívne vkladám probiotika, no problémy sa vracaju. Teraz som dobrala Macmiror, ale písala som doktorke, že sa mi nezdá, žeby zabral. Stále ma sem tam svrbí pošva síce ovela menej, ale mam taky divny zápach vytoku po cibuli, ktorý bol pred liečbou, počas nej zmizol a 2dni nato zas to cítim. Ona mi obratom zaslala recept na Polygynax. Čítala som kadejaké info, ako sa neodporúca v tehu a bojim sa ho dať. Je niečo čo by mi pomohlo sa ťažkostí zbaviť, ked mi probiotika nepomahaju a zda sa ani Macmiror ??? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si skúsiť realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a dlhodobo si aplikovať vaginálne probiotiká. Ak budú ťažkosti pretrvávať, bude potrebné realizovať kontrolný ster z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Prečo sa Vám opakuje infekcia je otázne. Vplyv môže mať aj spôsob vykonávania hygieny, či sa iba sprchujete alebo aj kúpete, či navštevujete bazény, … Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.