Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • železo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,

    nadviazem na predchadzajucu otazku ohladom zeleza Maltofer, je teda lepsi pripravok (siberal forte) ja sa do zlozenia nevyznam len som videla ze v pripade Maltofer je latka ktora je na nete v clankovh diskutovana.

    ale viem ze ten Maltofer berie kopu tehotnych zien asi viac ako siberal forte.

    ja sa sama ako laik neviem rozhodnut co je a bude lepsie. co by ste vy predpisali pacientke maltofer?

    A v pripade toho progestenalle je mozno ho teda uzivat aj takto preventivne?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Maltofer môžete užívať, je lacnejších pretože je na predpis. Sideral Forte je voľnopredajný, takže Vás to výjde drahšie. Oba preparáty sú však vhodné v tehotenstve. Progestanelle môžete užívať podľa odporúčaní do 34. týždňa tehotenstva.

Podobné otázky

  • Nízka hladina hemoglobínu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím je hladina hemoglobínu 10,9 g/dl príliš nízka? Som v 34+2 tyždni.
    Beriem aj železo v tabletkach.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste anemická, ale nie je to katastrofálna hodnota. Je však vhodné užívať železopreparát aj naďalej - a to 2 tabletky, napríklad Sideral Forte, denne.

  • Pôrod.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem chcem sa opýtať keď sa plod nebude pýtať na svet a termín mam. 8.9.2024 môžu mi do 40tyzdna urobiť cisársky rez. A keď beriem maltofer lieky na Krvny obraz a mam s neho čiernu stolicu mam ich nebrať. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte porodiť do 40. týždňa. Ak nemáte ochorenie alebo okolnosť, pre ktorú nie možné alebo vhodné prenášať a tehotenstvo prebieha v poriadku, všetky nálezy a výsledky vyšetrení máte v norme, môžete prenášať do 10 dní po termíne. Ak Vám Maltofer nesedí, neužívajte ho a skúste si namiesto toho kúpiť voľnopredajné železoprepapráty, napríklad Sideral Forte alebo Globifer Forte. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde plánujete rodiť, s ktorými konzultujte všetky možnosti.

  • Porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem chcem sa opýtať bola som na prietokoch dňa 23.07.2024 je plod v poriadku. 1plod hlavičkou AS+ žb + placenty bez známok odlučovania.
    PI0,78 s/d 2,25.
    Gynekologicka mi predpísala Maltofer beriem ho iba na obed. Neviem načo sa používa. Som v 36tyzdni a pol. Ďakujem pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty dvoch parametrov prietokov sú v poriadku. Maltofer je železopreparát, ktorý sa používa v tehotenstve pomerne často na podporu krvného obrazu, keďže väčšina žien je v tehotenstve, najmä v poslednom trimestri anemická. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a následne podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho centra, kde plánujete rodiť.

  • Strava a zelezo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Napadla ma taká otázka ohľadom stravy v tehotenstve je bezpečne konzumovať horúce jedla (obed, večera) nemá to vplyv na bábätko v brusku? Neohrozval to plodivú vodu?
    (Tretí trimester)
    Viem že možno uplne mimo otázka, ale či náhodou. Lebo obed sa väčšinou konzumuje teplý niekedy sústo aj horúce, napríklad aj kava je horúca atd.

    A ešte otazka ohľadom železa v tehotenstve, je potrebné ak je hemoglobín hraničný a od toho času uzivat zelezo( maltofer) celý čas či s majú robiť nejaké kontrolné odbery? (Tretí trimester)
    Neohrozí to bábätko v brusku?

    Vopred dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je nebezpečné konzumovať teplé jedlá, či nápoje. Príliš horúce jedlá, či nápoje však nie je vhodné konzumovať, ani pre bežného človeka, kvôli vplyvu na tráviaci trakt. Ferropreparáty nemajú negatívny vplyv na plod, nemusíte sa obávať. Čo sa týka dávkovania, záleží od hodnôt hemoglobínu a krvných doštičiek.

  • progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecny liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zásadný rozdiel je v účinnej látke a v dávke. Osobne mám radšej Progestanelle, aj keď viem, že je drahší. Nemusíte sa obávať, pre plod je bezpečné. štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Oblička, ako taká sa pri hydronefróze nemusí zväčšovať, zväčšuje sa obličková panvička, teda štruktúry vnútri obličky. Nie, po vysadení po ukončenom 34. týždni tehotenstva sa nespustí pôrod, nemusíte sa obávať. Maltofer sa používa ako feropreparát v tehotenstve pomerne často. Ak však budete kľudnejšia, môžete užívať Sideral Forte v dávke 2x1 tabletka. Nízky hemoglobín, teda anémia u ženy môže spôsobiť komplikácie v tehotenstve a počas pôrodu najmä pre matku. Keďže pôrod je spojený s krvnou stratou, je potrebné mať hodnoty hemoglobínu aspoň nad 110 g/l. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.