Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,700 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pokles HCG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim pan doktor.
    Chcela by som sa spytat na vas nazor.
    Dojčím, menstruacia mi nabehla asi pred 5 mesiacmi, cykly ale doteraz boli predlzene, cca 40 dnove.
    Posledna menstruacia bola 6.5.2024.
    Snazim sa sledovat si ovulaciu ovulacnymi testami. Tento mesiac som zacala na 10 den cyklu, na moje prekvapenie bol jasne viditelny druhy pruzok, test ale este pozitivny nebol. Takto to islo denne, pozitivny ovulacny test sa ukazal nakoniec 25.5.. zostal vsak pozitivny aj 26., aj 27.5., prislo mi to divne, urobila som si teda aj tehotensky test a bol prekvapivo rovnako pozitivny. Na dalsi den som bola u svojho gynekologa, bHCG 1210 IU/l. USG bez nalezu, v maternici nebolo nic vidno.
    Dnes, po 2 dnoch, znova odber na HCG- 1090. pokles.
    USG bez nalezu. Bolesti zatial nepozorujem, bez spinenia alebo krvacania. Dnes mi akurat je nevolno od zaludka.. Mam sa obavat mimomaternicoveho tehotenstva? Krasne dakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa u Vás jedná o cca 2. - 3. týždeň tehotenstva, takže na USG ešte nebude nič vidieť. Je to skoro aj na prejavenie sa prípadnej patológie tehotenstva. Mierny pokles betaHCG ešte nemusí nič znamenať, ale áno, môže sa jednať aj o skorý potrat, či inú patológiu, ale s istotou nemusí. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať, rovnako na USG, ako aj odberom betaHCG. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Klesajúce hcg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , ja som vám písala ohľadne poklesu hodnoty hcg z 1396 po silnejším špinení bez sprievodu bolesti na 1175 . Medzi vzorkami boli 4 dni
    Rovnako teda v maternici je len vak a potenciálne som v 6tt

    Takýto pokles hcg mi interpretovali ako koncenie tehotenstva

    Viete mi prosím k tomu dať názor ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nie je v poriadku, že hladina beta HCG klesá, naznačuje to, že niečo nie je v poriadku. AK nemáte žiadne ťažkosti, nevylučujem, že sa môže jednať aj o zamlčaný potrat - Missed Abortion. Nevidel som však USG nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.