Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,500 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitamín C

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    počas zimy som preventívne uživila vitamín C (celaskon) 1 tbl denne 250mg (užila som asi pól balenie cca 50 tbl). Teraz čítam že odporúčaná dávka v tehu je len 120mg. Multi preparáty pre tehotné neužívam. Prosím je tato dávka Ok, nemohla uškodiť? Som 29tt.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, neužívali ste extrémne dávky vitamínu C. Na tehotenstvo to negatívny vplyv mať nebude.

Podobné otázky

  • Dojčenie a kolagén

    , Autor: Michaelita

    Popôrodné padanie vlasov
    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, či je možné užívať kolagén počas dojčenia v tomto zložení. Mám veľký problém s padanim vlasov od pôrodu a neviem ako by som to zastavila, pričom tento produkt mi odporučil kaderník a mal veľmi dobré hodnotenie.

    Tiež mi bolo odporučené užívať metioninove kapsule avšak v upozornení je napísané, že tehotné a dojčiace ženy užívať nemôžu. Teraz nerozumiem či teda môžu alebo nie.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Zloženie kolagénu:
    Množstvo účinných látok 1 vrecúško 3,34 g *NRV
    Akáciová vláknina 2000 mg –
    L-Glutamín 200 mg –
    Hydrolyzovaný keratín 98% 200 mg –
    Aloe Vera extrakt 100 mg –
    Extrakt z plodov citrónovníka pravého s bioflavonoidmi 50 mg –
    z toho Bioflavonoidy 25 mg –
    N- acetyl Cysteín 50 mg –
    Vitamín C z Aceroly 50 mg 62%
    Extrakt z prasličky roľnej 50 mg –
    Kyselina hyalurónová 30 mg –
    Vitamín B5 12 mg 200%
    Zinok 10 mg 100%
    Vitamín B1 5 mg 454%
    Vitamín B2 5 mg 357%
    Vitamín B6 5 mg 357%
    Železo 2400 mcg 17%
    Kyselina listová 300 mcg 150%
    Selén 55 mcg 100%
    Biotín 50 mcg 100%
    *NRV – Denná referenčná hodnota príjmu dospelého

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kolagén v tomto zložení môžete užívať aj počas obdobia kojenia.

  • Užívanie vitamínov v čase prechorenie

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať ,som ba začiatku tehotenstva , prvé týždne . A som predhorena, aké vitamíny môžem užívať? A celkovo aj mimo obdobia choroby ,okrem femibion
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už užívate denne tehotenské vitamíny, nie je vždy výhodné to s vitamínmi preháňať. Dôležité je dodržiavať pitný režim, dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 litre tekutín, najlepšie čaju, džúsu, neperlivej vody, denne. Môžete si na pár dní doplniť vitamín C , D, či zinok.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nadcha, kasel, bolest hrdla 6t tehotenstva

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den prajem, som v 6 tyzdni tehotenstva. Hned takmer na zaciatku pocas Vianoc som mala zapal hrdla, kasel, nadchu + teplotu 37,5C max. Lekar mi dal atb Zinnat, Prospan, paralen a morsku sol do nosa. Po vylieceni som nastupila do prace a akoby sa to znovu vratilo. Teplotu uz nemam, ale skor ta nadcha, mierne dusivy kasel skor rano, vecer, kt.v podstate pokracuje od spominanej choroby, mierna bolest hrdla akoby opar a celkova unava. Akoby moja imunita odisla a neviem sa z tej nadchy a kasla dostat. Bojim sa uzivat dalsie lieky,lebo mam uz trosku obavy o dietatko,kedze som na zaciatku tehotenstva.Beriem Femibion 1, robievam preplach s morskou vodou, a to je asi vsetko.Mam brat nieco na ten dusivy kasel alebo to casom prejde? K tomu femibionu 1 este pridat nejake vitaminy C a D,aby som to moc neprehnala. Dakujem Vam krasne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nevylučujem ani infekciu COVID-19, prípadne aj postCOVIDový syndróm. Okrem užívania tehotenských vitamínov môžete krátkodobo užívať aj vitamín C a D. Dôležité je dodržiavať pitný režim. Na kašeľ, ako aj do nosa, je k dispozícii viacero voľnopredajných preparátov, ktoré sú vhodné aj pre tehotné. Najlepšie Vám budú vedieť poradiť v lekárni, prípadne sa obráťte na Vášho obvodného lekára.

  • Prechádzajú živiny z výživových doplnkov do mlieka?

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň pán doktor. Dojčím 5-mesačného synčeka a užívam výživové doplnky s obsahom luteínu, zeaxantínu, vitamínov skupiny B a železa, C-čko. Môžem očakávať, že cez moje mlieko sa k synčekovi dostanú tieto živiny? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, väčšina vitamínov prechádza do materského mlieka. S výživovými doplnkami to však tiež netreba preháňať. Pretože napríklad, hladina vitamínu C v materskom mlieku je relatívne stála a neovplyvňovaná zvýšeným príjmom vitamínu C matkou. Keďže pre vitamín C v materskom mlieku existuje regulačný mechanizmus, tak sa jeho obsah v materskom mlieku mení relatívne veľmi málo. Navyše, vitamín C za bežných okolností vydrží v tele mnoho dní, ak matka začne užívať vitamín C, tak bude skracovať doba, ktorú vitamín C zostane v tele. Preto nemá zmysel brať vitamín C, ak na to nie je konkrétny dôvod, a nemá zmysel dojčenému dieťaťu dávať vitamín C, pokiaľ nemá klinické príznaky nedostatku vitamínu C.