Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,283 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor. Chcem sa ubezpečiť lebo mám mierne obavy. Som 6+5 cca s tým že bola som minulý týždeň v pondelok na sone zo spodu kvôli špineniu na pohotovosti ešte nebolo nič vidieť iba vak a plod z centra reprodukcie mi navýšili estrofem spinenie ustalo. No potom kázali znížiť tak tento pondelok som bola zase kvôli špineniu na pohotovosti a rozbili ultrazvuk už bolo vidieť akciu srdiečka a všetko ok v centre mi opäť navýšili estrofem a už bolo všetko ok no kázali mi dnes štvrtok prísť na sono. Aj som bola všetko je v poriadku srdiečko bije len som chcela vedieť či nemôže taký častý ultrazvuk spôsobiť missed abort alebo potrat? Akože najbližšie pôjdem až v 10 tt ale chcela som sa ubezpečiť či nemôže sono vyšetrenie spôsobit potrat alebo ublížiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie Vám potrat nespôsobí. Dnes sú už USG prístroje na vysokej úrovni a miera USG žiarenia je nízka. Aby to malo teoreticky vplyv, museli by ste podstúpiť USG vyšetrenie denne po dobu niekoľkých hodín. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Placenta praevia

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, pred pár dňami som bola na pohotovosti v nemocnici kvôli tomu že som mala menštruačné bolesti v podbrušku a v krížoch a môj Gynekolog už neordinoval. Bola som presne 28+0 tt. Mam diagnózu placenta praevia diagnostikovanú od 17 tt. Na pohotovosti mi robili pasy či nemám kontrakcie a dokonca aj vaginalny ultrazvuk aj keď viem, že by sa to pri tejto diagnóze nemalo robiť. V správe mam napísané, že žiadne kontrakcie ( vraj to boli asi len falošne alebo mi len rástla maternica), krčok 5,5 cm a placenta prekrýva 1,5 cm vnútornú bránku. Prerastenie do jazvy po prvom cisárskom reze alebo svaloviny maternice vraj nemám. Moja otázka znie či mi mohli poškodiť plod keď mi robili pasy v takom skorom týždni plus či pri tejto placente praevia musím naozaj len ležať ? Je potrebná aj magnetická rezonancia ?
    Ďakujem pekne za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny USG sa pri diagnóze vcestnej placenty robiť môže, v niektorých prípadoch dokonca aj musí. Pacientka by však nemala byť palpačne vaginálne vyšetrená. Realizovaniíe CTG záznamu tehotenstvu neškodí, ani nemá žiadny negatívny vplyv na maternicu, či plod. Dôvod na magnetickú rezonanciu nevidím, ak sa nejedná o placenta accreta spectrum. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zvýšená hodnota NT

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    prosím Vás, dnes som podla menštruácie 12tt + 0, ale podľa ultrazvuku plod zodpovedá 13tt + 0. Bola som na prvotrimestrálnom skríning a hodnota NT bola namerana 3,0mm. Prosím Vás pán doktor, je to riziko vysoké? Hrozí downou syndrom alebo aj iná trizómia/ochorenie z uvedenej hodnoty. Čaká ma aj genetický ultrazvuk a čakám ešte na výsledky z krvi.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hraničnou hodnotou NT merania, je rozmedzie šijového prejasnenia od 3 mm do 3,5 mm. Zvýšené hodnoty (nad 3,5 mm) vedú k podozreniu na trizómiu 21, teda Downov syndróm. Hodnota 3,0 mm je horná hranica normy. Vyčkajte na výsledok krvi a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Zatiaľ však nevidím dôvod na znepokojovanie sa.

  • Bolesti po vyšetrení

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa ešte aj tak radšej spýtať nadviazať na to tlačenie na brucho veľmi mi tlačil na brucho keď robil ten brušný ultrazvuk na pohotovosti sa vyjadrili že bolo zbytočne robiť brušný aj vaginálny keď cez brucho bolo slabo vidieť ani na pohotovosti sa im nepodarilo zamerať to bábätku CEz brucho a oni jemne pozerali. Strašne mi ráno predtým tým ultrazvukom tlačil doktor na brucho aby vôbec niečo videl keďže som 11+3 tt bolo mi aj na pohotovosti povedané že nemal tak silno tlačiť od vtedy mam silné bolesti a ťažko naozaj ten tlak n mohol poškodiť plod placentu alebo ublížiť dieťaťu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, USG vyšetrením cez brucho sa nepoškodil chorión, ani to nemalo vplyv na maternicu, či samotný plod. Príčin bolestí môžete mať viacero, môžu Vás bolieť svaly prednej steny brušnej, ťažko povedať. Najvhodnejšie je sa pýtať v prípade nejasností priamo lekárov, ktorí sa Vám k tomu vyjadrujú pri vyšetrení. Ja sa Vám neviem k tomu takto na diaľku vyjadriť.

  • Placenta

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň včera som bola na pohotovosti kvôli bolestiam. Včera som mala veľmi bolestivý ultrazvuk cez brucho. Doktor silno veľmi silno tlačil na brucho aby dačo vôbec videl na pohotovosti mi povedali že je zbytočne že mi robil aj vaginálne aj brušné sono a že vôbec nebolo tak potrebné tlačiť keď zle videl plod stačilo vaginálne vyšetrenie. Ja mám od toho vyšetrenia bolesti. Chcela som vedieť či nemohol poškodiť tým tlakom placentu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 12. týždni tehotenstva sa nejedná o placentu, ale o chorión. Maternica je ešte v malej panve, takže tlakom na brucho sa maternica netlačí. Na tehotenstvo to teda nemalo vplyv.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň dnes ráno som bola na kontrole sone a ultrazvuku vaginálny trval pár minút do 10 Max a brusny cc6 minút cez deň som však mala také silné kŕče a bolesti tak som bola na pohotovosti v noci pozreli len akciu srdiečka pár minút. Všetko bolo ok chcem sa len spýtať či časté sono môže ublížiť bábätku? Najbližšie mám sono až o dva týždne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Dnešné moderné USG prístroje majú nízku dávku USGF žiarenia. Museli by ste byť ultrazvukovaná hodiny, aby to malo teoreticky nejaký vplyv.