Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kozmetika v tehotenstve

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr, mam otazku, je potrebne sa nejakej konkretnej zlozky v kozmetike vyhybat pocas tehotenstva? (myslim hlavne kozmet.produkty na tvar) alebo nieje ziadne obmedzenie a mozem pouzivat vsetko ako doteraz?

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre kozmetičku, v súčasnosti bežne dostupné a denne používané kozmetické prípravky sa môžu používať aj počas tehotenstva.

Podobné otázky

  • Kozmetika v tehotenstve

    , Autor: LuckaH

    Dobrý deň,
    Rada by som sa spýtala ohľadne použitia vlasovej kozmetiky. Od začiatku tehotenstva som opatrná a dávam si pozor na všetko škodlivé, čo by mohlo ohroziť plod. Dnes má však v lekárni upozornili na šampón, ktorý už rok používam. Kvôli nadmernému podaniu vlasov už takmer rok používam značku Kaaral K05 (zahraničná kozmetika) ktorá mi ako jediná na trhu veľmi pomáha, počas tehotenstva som používala naďalej, ani mi nenapadlo sa uistiť, či nemôže i šampón vplývať na plod. Až dnes som zistila, že šampón obsahuje redensyl (čo mi vysvetlili ako dht blokatory) a že pre istotu ho mám vysadiť. Na obale sa neuvádza nič ohladne tehotnosti. Prosím, mám veľký strach, mohla som nejakým spôsobom ohroziť bábätko používaním tohto šampónu? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď sa jedná väčšinou o voľnopredajné výživové doplnky, niektorým látkam je preventívne sa počas tehotenstva vyhnúť. Dôležitá je aj forma aplikácie, či sa jedná o lokálne aplikovanie alebo celkovú aplikáciu vo forme tabliet. Neznamená to automaticky poškodenie alebo ovplyvnenie tehotenstva, ale keďže nie sú u preparátov pochopiteľne realizované štúdie na tehotných, nie je dostatok informácií o všetkých látkach a ich možných vplyvoch. Lokálne aplikované preparáty nezaťažujú organizmus tak, ako celkovo užívané lieky. Pokiaľ viem, Redensyl obsahuje viacero kozmetických preparátov a napríklad vlasová kozmetika Revalid (fialová sada) - REVALID Stimulačný šampón 200 ml a REVALID Sérum proti vypadávaniiu vlasov 50 ml sa počas tehotenstva používať môže.

  • Kozmetika v tehotenstve

    , Autor: 10iva

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa opytat (19tt) len dnes som sa nejako “dopocula” ze pripravky na akne nie su vhodne pocas tehotenstva, zvykla som si 1 -2xdo tyzdna aplikaovat masky proti akne ..je pravda ze by sa nemali ziadne z tychto pripravkou pouzivat? Ani urcite deodoranty koli zlozeniu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vrámci príbalového letáka je pri každom preparáte napísané, či sa môže alebo neodporúča užívať počas tehotenstva. Nie je to paušálne pri každom prípravku. Niektoré deodoranty, hlavne obsahujúce kovy, by mali byť v tehotenstve obmedzované. Deodorant používaný počas tehotenstva by mal mať v jeho zložení namiesto parfumových vôní a parabénov prírodné zložky vo forme éterických olejov a rastlinných extraktov s antiseptickým účinkom.