Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výsledky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím vás viete mi vysvetliť tieto skratky či som tehotná alebo nie
    TVS:UTERUS v AVFL, E 18mm
    Bilat bpn v CD MALE MNOŽSTVO VOĽNEJ TEKUTINU ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je sliznica dutiny maternice vyššia, opísaný USG nález nehovorí nič o tehotenstve. Pri nejasnostiach je potrebné sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Essentiale

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Pociťujem mierne svrbenie tela. Boli mi preto realizované pečeňové testy a predpísaný Essentiale.
    Stihla som si dať 2 tabletky Essentiale.

    Volala som na výsledky podvečer a bolo mi povedané, že biochémia aj krvný obraz sú našťastie v poriadku. Pýtala som na to Essentiale a že mám brať ako som sa dohodla s doktorkou. No pozerám, že v správe mám, že podľa odporúčaní.

    No lenže teraz nerozumiem, ktoré je to odporúčanie- prvotne mi to naordinovali preventívne pred výsledkami. Poradňu mám v stredu.

    Chcem sa preto opýtať, mám to brať zatiaľ preventívne? Nemôže to uškodiť ? Neviem ako postupovať.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Essentiale Vám neuškodí, ale ak sú výsledky krvných vyšetrení v poriadku, nie je dôvod na jeho užívania. Štandardne sa užívajú 2 alebo 3 tabletky denne, každých 12 alebo 8 hodín, podľa odporúčaní. Môžete užívať Essentiale aj preventívne, raz denne a následne postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvacanie a spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 16tt+6 a tento týždeň som zakrvacala jasnou krvou, následne už tretí deň spinim hnedým spinenim. Spinenie som mala viac menej cely prvý trimester.
    Bola som na kontrole a na ultrazvuku je stále všetko v poriadku. Momentálne len užívam magnezium a tehotenské vitamíny.
    Je prosím tento stav normálny? Resp. je niečo co by som mohla užívať z lekárne volne dostupné na zmiernenie toho spinenia? Lekar mi nepredpisal žiadne tabletky.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si kúpiť Ascorutin a užívať ho v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, nakoľko nepoznám nález, ani výsledky vyšetrení, ani všetky informácie a okolnosti. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • FGR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Chcela by som sa opýtať k môjmu problému, ktorého sa bojím už od začiatku tehotenstva.
    Som po jednom potrate s kyretazou pred vyše rokom. Od začiatku tohto tehotenstva mám na maternici hematóm, ktorý je už stabilizovaný. Na prvotrimestralneho screeningu mi vyšlo vysoké riziko FGR a už pred mesiacom sa zdalo, že mala je v brušku menšia.
    Aktuálne som 28+3.
    Biometrické zodpovedá 25+6(68-244-217-47)
    Efw 901gr
    PI AU 1,04, PI MCA 1,35, PI A. Uterina l.dx. 1,06 l. Sin. 1,30

    Ale nič som sa nedozvedela, len škótska kontrola a zvláštny výraz.
    Pán doktor prosím s pravdou von. Čo by ste mi k týmto výsledkom vedeli povedať?

    Ďakujem 100krat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že je plod menší ešte neznamená, že sa má zle. Prietoky sú zatiaľ v priadku aj CPI. Nepoznám však celý USG nález, ani jeho popis. Nerozumiem, čo ste mysleli výrazom “škótska kontrola”. Určite je však vhodné pravidelne realizovať USG kontroly. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, ani ďalsie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. V prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Nižšia odhadovaná hmotnosť plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v 38tt. Na poradni bábätko mensie EFW:2710g (od minulej poradne o 115g viac) plodovej vody v norme RI AU 0,44 BFC0. Pohyby cítim slabšie (nie vlnenie ale iba akoby pohyb končatín) ale sú stále rovnako časté (min.10x za 2 hodiny).
    Sú tieto hodnoty váhy a prietokov v poriadku alebo je dôvod na obavy?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované hodnoty máte vrámci normy. Nepoznám však všetky výsledky a nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde máte realizované predpôrodné poradne a kde plánujete rodiť.

  • Fajcenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Prestala som fajčiť v 17 tt výsledky mám dobre aj utz,chcem sa spýtať ze keď som prestala teraz fajcit,je šanca ze donosim zdravé dieťa?Nakoľko som bola tuhý fajčiar dosť dlho mi trvalo kým som prestala fajcit.Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, viete bez problémov donosiť a porodiť zdravé dieťa. Veľa žien v tehotenstve prestane fajčiť. Dôležité je si to udržať aj po pôrode a nezačať opäť fajčiť.