Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hodnota HCG 1939 a na sone nič nevidno

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred týždňom som mala špinenie, ktoré však prestalo a zistila som, že som zrejme tehotná, nakoľko mi vyšli pozitívne testy. Kvôli špineniu, som musela navštíviť lekárku skôr i napriek tomu, že už vôbec nešpiním. Podľa menštruácie by som mala byť 5tt + 2, pričom na sone nebolo vidieť absolútne nič ani v maternici ani mimo. Hodnotu HCG mám k uvedenému dňu 1939,9. Je podľa Vás pán doktor ešte šanca, že to bude v poriadku alebo sa mám zmieriť s horším scenárom?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná sa o chcené tehotenstvo, je potrebné USG nález skontrolovať s odstupom niekoľkých dní. Nevidel som však USG nález, nepoznám tiež všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za predpokladu, že ste mali nepravidelnú menštruáciu, prípadne bola ovulácia posunutá, sa nemusí jednať o 5+2 týždeň tehotenstva. V nižšom týždni tehotenstva nemusí byť na USG ešte nič vidieť. Môže sa tiež skontrolovať hodnota beta HCG, najlepšie s odstupom 48 hodín za účelom posúdenia dynamiky rastu hladiny beta HCG. Záverom teda ešte je možné, že je všetko v poriadku, len je to ešte malé a nevidno to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.