Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,277 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hematóm v 8tt

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Včera mi bol zistený hematóm v 8tt. Nasadený mám duphastom a chcem sa opýtať, čo v tomto prípade znamená kľudový režim? Mam doma 2 a pol ročného syna, manžel v práci ( zahraničie) , nemá mi kto so synom pomôcť, samozrejme dvíhať ťažké veci a malého nebudem ale nemám možnosť ľahnúť si len tak cez deň. Je to problém? Chcem sa vás ešte opýtať na názor, či je hematóm nebezpečný, alebo to ženy v pohode prekonajú? Vďaka za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do 16. týždňa tehotenstva sa vytvárajú cievne prepojenia medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Veľmi veľa žien v tomto období špiní, prípadne, v prípade, že krv nevytečie z maternice a hromadí sa v maternici, sa u nich vyskytuje hematóm. Záleží tiež od veľkosti, ako aj od lokalizácie hematómu. Užívať môžete okrem Duphastonu aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, USG nález, informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nebolo vyslovene odporúčané, nemusíte celý deň ležať, ale nenamáhajte sa a nepresilujte sa. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hematóm v 8tt

    , Autor: kika-129

    Dobrý deň, som v 8tt, v noci 1.9 som začala silno krvácať, vyšla zo mňa aj zrazenina veľkosti cca 3cm. Na pohotovosti som bola do 20 min. Už som nekrvacala, zistili hematóm o veľkosti 2cm. Plod je živý, zatiaľ. Keďže mám malé dieťa musela som sa vrátiť domov. Sledujú má ambulantne. 2.9 som bola u svojho gynekológa, nasadil mi utrogestan. Otehotnela som sttmulovane po clostilbegyde. Nariadili kludovy režim.
    3.9 v noci som opäť zakrvácala, potom už len čierne spinenie. Som z toho naozaj veľmi nešťastná nakoľko sme sa o dieťa pokúšali skoro rok. Nemám ovulaciu, spomínali aj čosi o nedostatočnosti žltého telieska.
    Moja otázka č.1 čo ešte môžem spraviť aby sa plod udržal a aby všetko dobre dopadlo? Aké vitamíny? Prípadne čokoľvek čo by ešte mohlo pomôcť?
    C.2 akú je váš názor? Myslíte, že o dieťa prídeme?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie v tomto týždni nemusí znamenať automaticky potrat. Do 16. týždňa sa tvoria cievne prepojenia medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou, čo je často sprevádzané špinením alebo slabým krvácaním. Okrem progesterónového bloku, ktorý už máte nasadený, si môžete kúpiť Ascorutin a užívať 3x1 tabletku denne. Kyselinu listovú sa odporúča užívať pár mesiacov pred otehotnením, ak ju užívate, pokračujte tiež v jej užívaní. Odsledujte si to. Odporúčam tiež dodržiavať kľudový režim.