Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progestanelle

    , Autor: Cakambabatko

    Dobrý deň, momentálne som v 35tt a užívam progestanelle 200mg 2x denne od začiatku tehotenstva.. Môj pán gynekológ to predpisuje všetkým tehotným ženám..Inak tehotenstvom som mala aj mám bezproblémové, priam ukážkové..Ako sa tento liek vysadzuje a kedy ho môžem vysadiť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po ukončenom 34. týždni tehotenstva nemá zmysel Progestanelle užívať. Ak nemáte žiadne ťažkosti, ani rizikové tehotenstvo, či pokročilý nález na krčku maternice, môžete ho vysadiť zo dňa na deň.

Podobné otázky

  • progestanelle

    , Autor: vesssa

    dobry den,
    Moja otazka znie ak mi bolo progestanelle predpisane preventivne v davke 200mg je to v poriadku? a je v poriadku vkladat si ho do pošvy? (7mesiac) v pribalovom letaku toho velmi nie je.

    velmi mam strach o babatko v brusku ci mu neskodim ak ho beriem preventivne (naprdinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som v danom mesiaci uz mala skrateny krcok a otvorena na spic)

    aj taketo preventivne podavanie je v poriadku?

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou Progestanelle si určite nepoškodíte. Dávka 200mg je štandardnou dávkou. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa V8m bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • železo

    , Autor: vesssa

    dobry den,

    nadviazem na predchadzajucu otazku ohladom zeleza Maltofer, je teda lepsi pripravok (siberal forte) ja sa do zlozenia nevyznam len som videla ze v pripade Maltofer je latka ktora je na nete v clankovh diskutovana.

    ale viem ze ten Maltofer berie kopu tehotnych zien asi viac ako siberal forte.

    ja sa sama ako laik neviem rozhodnut co je a bude lepsie. co by ste vy predpisali pacientke maltofer?

    A v pripade toho progestenalle je mozno ho teda uzivat aj takto preventivne?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Maltofer môžete užívať, je lacnejších pretože je na predpis. Sideral Forte je voľnopredajný, takže Vás to výjde drahšie. Oba preparáty sú však vhodné v tehotenstve. Progestanelle môžete užívať podľa odporúčaní do 34. týždňa tehotenstva.

  • progesteron

    , Autor: vesssa

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecny liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zásadný rozdiel je v účinnej látke a v dávke. Osobne mám radšej Progestanelle, aj keď viem, že je drahší. Nemusíte sa obávať, pre plod je bezpečné. štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Oblička, ako taká sa pri hydronefróze nemusí zväčšovať, zväčšuje sa obličková panvička, teda štruktúry vnútri obličky. Nie, po vysadení po ukončenom 34. týždni tehotenstva sa nespustí pôrod, nemusíte sa obávať. Maltofer sa používa ako feropreparát v tehotenstve pomerne často. Ak však budete kľudnejšia, môžete užívať Sideral Forte v dávke 2x1 tabletka. Nízky hemoglobín, teda anémia u ženy môže spôsobiť komplikácie v tehotenstve a počas pôrodu najmä pre matku. Keďže pôrod je spojený s krvnou stratou, je potrebné mať hodnoty hemoglobínu aspoň nad 110 g/l. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Duphaston vs Progestanelle

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, je duphaston 100mg (2x denne 1tbl) to isté ako Progestanelle 200mg (1x denne 1 tbl vaginálne)? Má to rovnaký účinok alebo je v tom nejaký rozdiel? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď oba preparáty patria do tzv. progesterónového bloku, každý má inú účinnú látku, teda iný typ hormónu. Zásadný rozdiel je okrem dávky (Duphaston je 10mg a Progestanelle 100mg alebo 200mg) samozrejme tiež v cene, Duphaston je na predpis, Progestanelle na plnú úhradu. Osobne mám radšej Progestanelle, keďže obsahuje 10 až 20 násobné množstvo hormónu, ako Duphaston, takže nárazovo vyššia dávka má skorší nástup účinku.

  • Mäkký progesteronelle

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať dnes som si večer vkladala progesteronelle a ako som ho vybrala tak bol taký mäkký vložila som ho lebo veď je v záruke do 2026 ale keď som otvorila druhý ten bol taký tvrdý aj ostatné na dotyk. Napadlo mi či nemohol byť skazený? Alebo či išlo len o to že možno bola niekde dierka malička a že trošku zmäkol vplyvom tepla. Chcem len vedieť či je to problém alebo je to v poriadku? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, preparát sa neskazí, najmä ak bol v záruke. Nie je to žiadny problém. Pokračujte v aplikácii Progestanelle podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.