Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ultrazvuk

    , Autor: Asti

    Dobry den pan doktor. Som po jednom MA a z nasledneho tehotenstva mam zdraveho 2 rocneho chlapceka. Posledny menzes som mala 9.12. a snazili sme sa o druhe babo od cca 20.12. cykly mavam 33 az 35 dnove takze ovulacia nemusela byt na 11 den, ale pravdepodobne neskor, cize dnes 19.1. by som podla ovulacie mala byt cca 5tt alebo 5+1. Dnes som bola u dr na sono a bolo vidno iba gestacny vak, zltkovy vak zatial vidno nebolo. Som z toho trochu nervozna, dr vravela ze este je asi skoro, mam prist o 11dni. Viem ze asi stresujem, no po tom co som prezila sa bojim kazdej nezrovnalosti...podla Vasich skusenosti, moze byt este naozaj priskoro alebo uz by predsalen malo byt vidno aspon zltkovy vak? Dakujem...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste prišli na USG vyšetrenie priskoro. Ovulácia mohla byť posunutá. Tehotenstvo však môže byť úplne v poriadku, zárodok však musí vyrásť, aby ho bolo vidieť. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Podozrenie na MA

    , Autor: moolnarkaa

    Dobrý deň p. doktor. Dnes som bola na ultrazvuku, podľa MS by som mala byť 7+3tt, avšak dnes sme videli plod no bez srdiečka, a zodpovedal 6+1tt. Mám 31 dňový cyklus a ovuláciu až na 18-19d, môže to spôsobovať posun? Kontrolu sme dali o týždeň, myslíte, že bude ešte všetko v poriadku a srdiečko nabehne alebo ide o MA?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 7. týždni tehotenstva už je vidieť akciu srdca. Ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná samo chcené tehotenstvo, dá sa USG skontrolovať o týždeň. Pri nezmenenom náleze sa bude jednať o Missed Abortion a bude potrebné dutinu maternice vyčistiť.

  • Výsledky ultrazvuku

    , Autor: Kika82

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch. Každý plod, ako aj každý človek, má istý tvar lebky. Niekto má ovalnejšiu, niekto okrúhlejšiu lebku. BPD je parameter šírky lebky. Ak bude mať plod okrúhlejšiu lebku, je širšia do šírky. Je to normálne. USG je v poriadku. Poloha je predpokladám pozdĺžna hlavičkou (Hl), prietoky sú v norme, odhadovaná hmotnosť plodu adekvátna.

  • Nízke CRL

    , Autor: Katka1986

    Ďakujem za predchádzujúcu odpoveď.
    Nemože byť nízke CRL sposobené tým, že plod odumrel?
    Dá sa na ultrazvuku jasne ifentifikovať akcia srdiečka?
    Pozn. Vklad 5-dňového embrya 2.4.2024.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samozrejme, na USG sa jasne identifikuje akcia srdca. Zárodok však musí vyrásť, aby bolo akciu srdca vidieť. Zárodok každým dňom rastie, takže pre jednoznačné posúdenie kvality tehotenstva je potrebné realizovať kontrolné USG s odstupom napríklad týždňa a podľa toho sa dá konštatovať, či tehotenstvo prosperuje alebo nie a došlo k odumretiu zárodku. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Vg1234

    Dobry den chcem sa tu po informovať otom ze mi meškala menstruacia tak som si spravila test (clear blue digitálny ) bol pozitívny mala som tam 1-2 to znamená 3-4 týždne tehotenstva prvý test som si robila 31.5 volala som gynekologické a ona ma obiednala hneď o dva dni išla som a spravila mi vnútorný ultrazvuk nevidela tam nic okrem slznici vraj je väčšia ako bola minule. Tak mi spravila HCG krvné testy nie boly na 10 ze vraj negatívne.. tak som si spravila zase tehotenský test obicajni a mala som jednu silnú a jednu slabšiu… dnes som si zase spravila tehotenský test (clear blue digitálny ) zase pozitívny (1-2) neviem mozno chibny test… je možnosť ze to tehotenstvo tam je ? Bojím sa ze to dopadne zle

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj nemá zmysel. Iba sa zneistíte a znepokojíte. Na USG nebude aj tak nič vidieť, aj keď si test urobíte skôr. BetaHCG 10 je pozitívna hodnota. Môže sa však jednať aj o mikropotrat. Možností je viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je potrebné odsledovať dynamiku betaHCG, ako aj USG nález. Ak nemáte žiadne ťažkosti, najmä bolesti, či silné krvácanie, odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Vnútorne otváranie

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň dnes som mala poradňu som 26+2 tt. Doktor vag. ultrazvukom zistil že som vnútorné otvorená. Že to nieje nič strašné kôli tomu že mám dostatočne dlhý krčok. V správe anatom. dĺžka hrdla 47 mm, vnútorná bránka vezikulacie 9 MM, funkčná dĺžka hrdla 39 MM. Predpísal mi progesterón 200 mg 2x1 tabletu na vkladanie plus nospu 2x1 tab plus magnézium 4x1 tab. Magnézium nemôžem brat vyššie dávky lebo ma z neho preháňa a mám redsiu stolicu. Tvrdne mi brucho cca 10 x denne. Je to otváranie také vážne ? Pomôže progesterón na tvrdnutie brucha ? Že môžem normálne fungovať len mám oddychovať s vyloženou panvou. Môže sa vnútorna bránka zas vrátiť naspäť ? Mne povedal že ano. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález naozaj nie je katastrofálny. Z celkovej dĺžky krčka 47mm je 39mm uzavretých. Pokračujte v užívaní predpísaných liekov. Ak Vám vyslovene nebol nariadený kľudový režim, môžete normálne fungovať. Cervikometriu je však potrebné pravidelne sledovať, či sa nebude meniť (zhoršovať). Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí, ako aj nejasností navštívte.