Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,868 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ultrazvuk

    , Autor: Asti

    Dobry den pan doktor. Som po jednom MA a z nasledneho tehotenstva mam zdraveho 2 rocneho chlapceka. Posledny menzes som mala 9.12. a snazili sme sa o druhe babo od cca 20.12. cykly mavam 33 az 35 dnove takze ovulacia nemusela byt na 11 den, ale pravdepodobne neskor, cize dnes 19.1. by som podla ovulacie mala byt cca 5tt alebo 5+1. Dnes som bola u dr na sono a bolo vidno iba gestacny vak, zltkovy vak zatial vidno nebolo. Som z toho trochu nervozna, dr vravela ze este je asi skoro, mam prist o 11dni. Viem ze asi stresujem, no po tom co som prezila sa bojim kazdej nezrovnalosti...podla Vasich skusenosti, moze byt este naozaj priskoro alebo uz by predsalen malo byt vidno aspon zltkovy vak? Dakujem...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste prišli na USG vyšetrenie priskoro. Ovulácia mohla byť posunutá. Tehotenstvo však môže byť úplne v poriadku, zárodok však musí vyrásť, aby ho bolo vidieť. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Menšie rozmery v 20. Tyzdni

    , Autor: Anngie

    Dobrý deň, bola som na ultrazvuku 19+2 a namerané hodnoty nesedia s aktuálnym týždňom. Podľa lekára sedí na 18+5
    Je to podľa Vás v poriadku?
    BPD 41mm, HC153mm, AC 136mm, FL 29mm
    Nijako sa mi nevyjadril, či je to ok, alebo nie.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rozdiel 4 dni nie je zaostávanie, ani žiadna patológia. Plod už začína mať zdedené vlastnosti po Vás. Nemusíte sa obávať, je to v norme. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Ultrazvuk

    , Autor: kikus

    Dobrý deň,
    Na poradni mi lekarka povedala ze mame väčšiu hlavičku , chcela by som vediet vas nazor , či je to v poriadku alebo je tam velký rozdiel .
    Podľa:
    PM 30+3
    BPDxFOCD 32+3
    TADxAPD 32+1
    FL 29+2
    zodpovedá g.t 31+0
    Ďakujem.S pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, popisované biometrické parametre plodu sú v norme. Nemusíte sa obávať.

  • Tlačenie

    , Autor: Florencia 5

    Prapacte pán doktor otazka bola na tlačenie pri veľkej potrebe....chcem opýtať na tlačenie pri potrebe. Snažím sa zväčša netlacit no minule sa stalo že som musela potlačiť a no dnes po ultrazvuku som mala také nutkanie ísť na potrebu som 6+5 tt srdiečko bije som po Ket užívam prolutex 1 progesteronelle 0-1-1a estrofem 4*2 kvôli špineniu ktoré som mala už nešpiním nič len dnes som mala také nutkanie na potrebu šla som na wc pár krát som silnejsie zatlačila asi Max 5 Min po dva tri krát lebo nechcela som veľmi a keď to nešlo po pár minútach som to vzdala a nechala tak že počkám kým to príde samo. Samozrejme že nechcem tlačiť moc ale chcem sa spýtať že pár takýchto zatlačení môže uškodiť a môže prísť potrat? Alebo mohlo toto uškodiť bábätku alebo je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ani tlačenie na veľkú potrebu Vám v tomto týždni tehotenstva nespôsobí potrat. Skúste zvýšiť príjem vlákniny a dodržujte dostatočný pitný režim, aby ste mali jednoduchšie vyprázdňovanie.

  • Tlacenie

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor ešte sa chcem opýtať na tlačenie pri potrebe. Snažím sa zväčša netlacit no minule sa stalo že som musela potlačiť a no dnes po ultrazvuku som mala také nutkanie ísť na potrebu som 6+5 tt srdiečko bije som po Ket užívam prolutex 1 progesteronelle 0-1-1a estrofem 4*2 kvôli špineniu ktoré som mala už nešpiním nič len dnes som mala také nutkanie na potrebu šla som na wc pár krát som silnejsie zatlačila asi Max 5 Min po dva tri krát lebo nechcela som veľmi a keď to nešlo po pár minútach som to vzdala a nechala tak že počkám kým to príde samo. Samozrejme že nechcem tlačiť moc ale chcem sa spýtať že pár takýchto zatlačení môže uškodiť a môže prísť potrat? Alebo mohlo toto uškodiť bábätku alebo je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, zatlačenie na močenie Vám potrat nespôsobí. Časté nutkanie na močenie však môže znamenať možný problém s močovými cestami. Odsledujte si to.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    A ešte prepáčte ja som sa pýtala na ten ultrazvuk či môže ublížiť a ďakujem za odpoveď no ale mám podotazku ako som písala robil sa ultrazvuk v pondelok minulý tento a potom dnes som 6+5. Trošku ma pichá teraz na tej strane kde bolo pozerane bábätko môže to byť z toho že to trošku podrazdilo? Doteraz to nebolelo ale teraz tam mám také pichanie akoby úplne dole tam ani nie je plod o čosi nižšie. ja len či sa mám obávať infekcie alebo to môže byť ozaj len podráždené z ultrazvuku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané pobolievanie je pravdepodovne spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšovaní sa maternice. Je to pomerne časté. Určite to nesúvisí s USG vyšetrením. Odsledujte si to.