Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Kayka

    Dobrý deň... Chcela by som sa opýtať som 35tt a mam skrátený krčok na 3,50cm a chcela by som sa opýtať či môžeme praktizovať sex ešte alebo už račej čo sa týka bezpečnosti nie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je dĺžka krčka vyšetrená USG 35 mm, jedná sa v tomto týždni o normálny nález. Ak Vám nebol zakázaný pohlavný styk, môžete ho praktizovať bez obáv.

Podobné otázky

  • Mozzarella/syr na pizzy

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň posledne dni ako tehotná obľubujem pizzu samozrejme bez húb a plesnivych syrov dávam si s mozzarellou a syrom a viem že mozzarella je nie vždy pasterizovana ale viem že pizza sa pečie pri vysokých teplotách tak sa chcem spýtať či je to bezpečné ďakujem? Čo sa týka listeriozy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak syr prejde tepelnou úpravou, nemusíte sa obávať. Negatívny vplyv na tehotenstvo to nebude mať.

  • Tehotenska chrípka

    , Autor: Florencia 5

    A ešte posledná otázka pán doktor mám silnú nádchu a bolesti hrdla používam od začiatku tehotenstva olynth HA na striedačku s Afrinom aj naparujem na ORL mám termín až neskôr takže momentálne fungujem dlhodobo na kvapkách žiaľ bez nich neviem dýchať a dusím sa neviem spávať ani nič morská soľ ani naparovanie mi nepomáha aj keď sa snažím naparovat často efekt to nemá predpokladam že to bude zo závislosti na tých kvapkách. Každopádne sa chcem spýtať užívam aj pastilky do hrdla pre tehotné lebo ma začalo bolieť aj hrdlo. Inak mám len nádchu a chytene hrdlo mám sa obávať o bábätko alebo je chrípka klasika. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotné ženy, ktoré sa nakazia chrípkou, môžu čeliť aj takzvaným kardiopulmonálnym ťažkostiam. Počas tehotenstva sa tehotnej žene každým dňom zväčšuje maternica, následkom čoho sa bránica dostáva do vyšších polôh na úkor pľúc a tak sa žene sťažuje dýchanie. Nekomplikovaný priebeh nachladnutia, či chrípky na tehotenstvo nejaký zásadný vplyv nemá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného lekára, prípadne plánujte návštevu ORL lekára skôr.

  • orgazmus

    , Autor: kikus

    Dobrý deň,som v 34tt a chcem sa spytat ci moze orgazmus(bez sexu ,inou formou)vyvolat porod?alebo ine komplikacie?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus nemá negatívny vplyv na plod v maternici, ani nevyvolá pôrod. Nemusíte sa obávať. Ak u Vás tehotenstvo prebieha štandardne, všetky výsledky a nálezy sú v norme a neboli Vám odporúčané žiadne obmedzenia, najmä čo sa týka abstinencie pohlavného styku, nemusíte sa obmedzovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Mám takú ešte jednu otázku pán doktor. Dnes v noci som sa zobudila na to že mám orgazmus dokonca dva krát samozrejme som nič nerobila ani sa o to nesnažila nemáme styk s manželom od kedy som tehotná. Čítala som že snovy orgazmus máva dosť žien v tehotenstve no ja som sa na to dva krát zobudila v noci a aj bolesť v podbrušku. Chcem sa opýtať lebo som na rizikovom 9 tt. Môže to orhrozit nejako bábätko alebo môžem byť v kľude? Ide o to že ja to neviem nejako ovládať keďže spím len že či je nejaký dôvod na obavu alebo nie. Jedná sa čisto o vonkajší orgazmus asi z dôvod väčšieho prekrvenia orgánov. No aj tak mám strach lebo sa to stalo túto noc dva krát ? Prepáčte ak sa pýtam hlúpo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus nemá negatívny vplyv na vyvíjajúci sa plod v maternici, ani nevyvolá pôrod. Nemusíte sa obávať. Ak u Vás tehotenstvo prebieha štandardne, všetky výsledky a nálezy sú v norme, nemusíte sa obmedzovať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den prajem viete mi blizsie povedat co je to antihypertenzna liecba?je to nieco vazne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o lieky na tlak, najčastejšie vo forme tabliet. Je možné, že u Vás bude diagnostikovaná počas tehotenstva tzv. gestačná arteriálna hypertenzia, teda vysoký tlak so začiatkom v tehotenstve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tlak je potrebné odsledovať. Vhodné bude si aj doma sledovať tlak krvi. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.