Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • problémy s plodom?

    , Autor: miniMi

    Dobrý deň prajem, chcem sa spýtať, poslednú MS som mala 11.8.2022, 24.9.2022 som si urobila tehotenský test, ktorý vyšiel pozitívny, rovnako ako ďalšie dva 26.9. a ďalší 27.9. . Cyklus som mala už od základnej školy veľmi nepravidelný, ak vôbec nejaký, do toho bojujem s polycystickými vaječníkmi. 11.10. som bola prvý raz u gynekologa, urobil mi sono, mimi malo veľkosť 0,31mm a gestačný vak 1,51 cm. netváril sa však nadšene, keďže podľa tabuliek už by som mala byť úplne inde a malo byť počuť srdiečko, čo nebolo. Skonštatoval teda, že som max 6tt ak vôbec už toľko. ďalšiu kontrolu som absolvovala teraz 21.10., vzali mi odbery a znova sono, mimi narastlo na 0,48 mm a gest. vak ak som dobre videla mal okolo 7 cm. Srdiečko opäť nič. Dnes som volala za výsledky, hCG mám na hodnote cez 28.000. Mám jemné bolesti vpravo dole ako som mávala pred MS a 2x zo mňa vyšiel taký hnedastý hlien. Viete mi z tohto aspoň trocha poradiť, ako to teda so mnou vlastne je?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nepravidelného menstruačného cyklu a posunutej ovulácie tehotenstvo nemusí vôbec zodpovedať očakávanej datácii podľa poslednej menštruácie. Dôležitá je dynamika beta HCG, ako aj progresia USG nálezu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Hnedé špinenie je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté, najčastejšie sa jedná o tzv. implantačné špinenie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Nevylučujem však, že sa môže jednať aj o zamlčaný potrat.