Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Preeklampsia

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Na NT sone mi pri skríningu zistili riziko preeklampsie 1:49. Preventívne mi dali užívať na noc 100mg asporinu. Nechcem nič podceniť. Pýtala som sa na kontrole aj rôzne otázky ohľadom toho avšak zabudla som sa opýtať- od 13tt by som chcela zas cviciť trošku, už mám viacej energie ako predtým. Pre ženy s takýmto rizikom je to vôbec vhodné ? Nie nič svetoborné len aby som sa opäť hýbala. Okrem toho ešte ma zaujíma- v takomto prípade sa úplne zakazuje letieť lietadlom ? Zvyšuje to riziko preeklampsie neskôr v tehotenstve ?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Aspirín Vám bol predpísaný preventívne. Ak sa na to cítite, môžete pokojne cvičiť. Nesúvisí to vôbec s lietaním. O preeklampsii sa dá hovoriť prakticky až po 20. týždni tehotenstva, za predpokladu, že dôjde k zvýšeniu tlaku krvi nad 140/90 Torr, prítomnosti bielkovín v moči a vzniku opuchov, najmä dolných končatín.

Podobné otázky

  • Vysledky screeningu v I. trimestri

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa poradit ci mam absolvovat amnio resp. nifty test, kedze mi vysiel pozitivny kombinovany vysledok na T21. Pokusim sa zhrnut vsetky vysledky.
    Mam 38 rokov, som 13t + 3 den, termin porodu je 24.8.
    Nalezy: normalne
    Akcia srdca: zobrazena, srdecna frekvencia: 161 uderov/min.
    CRL: 74,2 mm
    NT: 1,8 mm
    Ductus Venosus PI: 1,240
    Placenta: Chorion bez znamok odlucovania
    Pupocnik: 3 cievy
    Markery chromozomalnych vad: nosni kost: pritomna, trojcipa chlopna Doppler: normalna.
    Anatomie plodu: lebka,mozog,pater, srdce,brusna dutina,zaludok,mocovy mechur, rucky,nozky - vsade je poznamka normalne, zobrazene, je vidiet, IT verifikova.
    Volny beta-hCG: 168,1 IU/I, ekvivalent k 4,785 MoM
    PAPP-A: 3,790 IU/I, ekvivalent k 1,202 MoM
    Uterine artery PI: 2,07 - ekvivalent k 1,370 MoM
    T21: populacne riz.: 1:135, upravene riz.: 1:164
    T18: populacne riz.: 1:346, upravene riz.: 1:6924
    T13: popul.riz. 1:1081, upravene riz: 1:20000
    Preeklampsia pred 34 tyz.: 1:1172
    Rastove retardacie ored 37 tyz.: 1:445
    Amnio by som nechcela a nifty test je velmi drahy, tak by som sa chcela poradit a vediet vas nazor.
    Pri krvnych testov, ktore mi robili k danemu screeningu v 12 tyzdni mi vyslo riziko T21 - 1:350, ale vzhladom na vek 1:140. Ten kombinovany vysiel ako som uviedla uz vyssie.
    Viete mi poradit prosim?
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že vyššie riziko T21 Vám vyšlo práve kvôli veku. Ak si chcete byť istá a byť kľudná, vhodné je realizovať Trisomy test, postačí aj úplne najnižší balíček, a na základe výsledku budete vedieť, či je plod v poriadku. Už len z vekovej indikácie je vhodné Trisomy test realizovať. Ostatné výsledky máte v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vysoky krvny tlak

    , Autor: Aadriana.pr

    Dobry den. Som v 14tt. Dnes som si na sebe vsimla ze som opuchnuta v tvari a tiez na nochach a namerala som si tlak 165/75. Ten horny tlak uz som mala vysoky 2x aj u lekara a v predchadzajucom tehotenstve som mala preeklampsiu. Uzivam aj anopyrin. Treba to hned riesit alebo staci pockat do riadnej poradne? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste sa doteraz neliečili na vysoký krvný tlak, určite je potrebné navštíviť Vášho obvodného lekára. obvodný gynekológ Vám s tlakom veľmi nepomôže, je to vec na riešenie internistom. Preeklampsia v 14. týždni tehotenstva nie je. S takýmto krvným tlakom však nemôžete dlhodobo fungovať. Pri pretrvávaní vysokého tlaku krvi navštívte pohotovosť, kde Vám vedia dočasne pomôcť a budúci týždeň navštívte obvodného lekára. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zvyseny tlak

    , Autor: Kejt85

    Dobry den,
    Od prveho trimestra mam zvyseny tlak a beriem dopegyt 3x1,magnerot a metoprolol 25mg a anopyrin.V 1 trim screeningu mi vyslo zvysene riziko preeklampsie. Pred tehotenstvom som nemala problemy s tlakom. Aktualne som 22+5 a tlak mi celkom skace. Posledne dni ked lezim, tak tlak sa drzi v hodnotach 110/80 ale akonahle doma umyvam riad alebo robim mensie domace prace, zacne sa mi tocit hlava a tlak je cca 130/90. Na interne chodim kazdych 6 tyzdnov ohladom upravy liekov. Myslite si ze je aktualne potrebne navysenie liekov alebo proste mam viac lezat a menej zatazovat telo ked vykonavam aktivitu. Je to nase prve dieta po 5 rokoch a ivf. Velmi sa nan tesime ale zaroven mame velky strach kedy preeklampsia prepukne.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tlak krvi do 140/90 Torr sa berie ako normálny. Ak máte nasadenú liečbu a tlak krvi sa drží do 140/90 Torr, nie je potrebné navyšovanie liečby. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. To, že máte zvýšenú pravdepodobnosť rozvoja preeklampsie ešte neznamená, že sa tak aj naozaj stane. Stav je potrebné pravidelne sledovať. Do 24. týždňa tehotenstva je pravdepodobnosť rozvoja preeklampsie malá. Neskôr sa u Vás dá realizovať odber krvi na marker preeklampsie sFlt-1/PlGF, ktorý hovorí o momentálnom stave, ako aj o riziku rozvoja preeklamspie v nasledujúcich 4 týždňoch od času realizácie odberu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Preeklampsia - riziko

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň, dnes som si v papieroch našla výsledok - riziko preeklampsie 1:35. Čítala som, že ide o dosť vysoké riziko. Lekár mi odporučil kúpiť si Aspirin a brať každý večer. Ide z vášho pohľadu o závažnú hodnotu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne konkrétne informácie, okolnosti, nálezy, či výsledky vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste v prvom trimestri, o preeklampsii sa hovoriť nedá. Profylakticky môžete užívať Aspirin podľa odporúčaní do 34. týždňa tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a v prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Bolesť hlavy v tehotenstve

    , Autor: Vivien123

    Dobrý deň som v 38tt už týždeň mám neznesiteľné bolesti hlavy hneď z rána vo vlasovej oblasty zohnut sa nemôžem lebo cítim vysoký tlak bolestí ta bolesť sa tlačí až do očí... Vysoký krvný tlak nemám skôr ho mám vždy mierne nízky. Beriem každý deň keď ma začne bolieť jednú paralen a prejde to okolo obeda až večera. Najbližšiu poradňu mám v stredu. Z čoho mám také silné bolesti hlavy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin, ktoré môžu vyvolať bolesti hlavy môže byť viacero, hormonálne zmeny, krčná chrbtica, stres, nedostatok spánku, migréna, ale aj preeklampsia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.