Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,134 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Preeklampsia

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Na NT sone mi pri skríningu zistili riziko preeklampsie 1:49. Preventívne mi dali užívať na noc 100mg asporinu. Nechcem nič podceniť. Pýtala som sa na kontrole aj rôzne otázky ohľadom toho avšak zabudla som sa opýtať- od 13tt by som chcela zas cviciť trošku, už mám viacej energie ako predtým. Pre ženy s takýmto rizikom je to vôbec vhodné ? Nie nič svetoborné len aby som sa opäť hýbala. Okrem toho ešte ma zaujíma- v takomto prípade sa úplne zakazuje letieť lietadlom ? Zvyšuje to riziko preeklampsie neskôr v tehotenstve ?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Aspirín Vám bol predpísaný preventívne. Ak sa na to cítite, môžete pokojne cvičiť. Nesúvisí to vôbec s lietaním. O preeklampsii sa dá hovoriť prakticky až po 20. týždni tehotenstva, za predpokladu, že dôjde k zvýšeniu tlaku krvi nad 140/90 Torr, prítomnosti bielkovín v moči a vzniku opuchov, najmä dolných končatín.

Podobné otázky

  • Bolesť hlavy v tehotenstve

    , Autor: Vivien123

    Dobrý deň som v 38tt už týždeň mám neznesiteľné bolesti hlavy hneď z rána vo vlasovej oblasty zohnut sa nemôžem lebo cítim vysoký tlak bolestí ta bolesť sa tlačí až do očí... Vysoký krvný tlak nemám skôr ho mám vždy mierne nízky. Beriem každý deň keď ma začne bolieť jednú paralen a prejde to okolo obeda až večera. Najbližšiu poradňu mám v stredu. Z čoho mám také silné bolesti hlavy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin, ktoré môžu vyvolať bolesti hlavy môže byť viacero, hormonálne zmeny, krčná chrbtica, stres, nedostatok spánku, migréna, ale aj preeklampsia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Palenie jazvy po SC a zrastov

    , Autor: MacMaMa

    Dobry den, mam 39rokov, som 3. krat tehotna (1x SC v 36.tt - 2009 - preeklampsia, KP; 2.x spontanny potrat v 10/11tt - I/2020), momentalne v 25.tt tehotenstva. V r. 2008 som bola operovana kvôli endometrioze - LSK.
    V poslednej dobe ma doslova štípe a pálieva pravá strana jazvy po SC a niečo vnútri v bruchu medzi jazvou po SC a pravou jazvou LSK. Vtedy sa nemozem ani poriadne nadychnut ani pohnut niekolko minút - trvá to tak do 30-45 min co to odoznie. Koža nad jazvou ma vtedy bolí na dotyk- take pichanie. Pred cca 5rokmi mi po uraze po CT brucha chirurgovia povedali, ze mam v bruchu "guču" - zrastenu maternicu+mechur+creva+vajecnik. Gynekolog to ale nejak neriesil, teraz ho zastupuje mlada doktorka a ta len povedala, ze jasne ze zrasty bolia a mam si davat magnezium. Ja mam vsak obavy, ci to nemoze sposobit komplikacie pri porode, resp. ci sa nemoze jazva a zrasty nejak dotrhat uz pocas tehotenstva? A ešte jedna otazka - mam placentu 14 mm od vnutornej branky na zadnej stene /za posledny mesiac sa nepohla ani o milimeter, tak uz zrejme tak ostane/ - je to dostatocne na prirodzeny porod? Od 13. do konca 19. tyzdna som špinila a raz riadne zakrvacala, s tym uz je to nastastie ok. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za daných okolností si myslím, že bude vhodné rozmýšľať nad vedením pôrodu cisárskym rezom. Na to, aby sa mohlo rodiť spontánne po cisárskom reze, musia byť splnené podmienky. Iba na základe popisovaných okolností sa Vám však neviem dostatočne objektívne vyjadriť. Môže sa u Vás jednať aj o endometriózu v jazve, zrasty pri zväčšujúcej sa maternici sa napínajú a naťahujú viac, čo môžete tiež pociťovať bolestivo. Ak je placenta na zadnej stene maternice, o veľa sa už nevytiahne. Nejedná sa však o vcestnú placentu, ale o nízko uloženú placentu, ktorá netvorí prekážku v pôrodných cestách. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • riziko pre FGR plodu

    , Autor: klaudy2803

    Dobrý deň
    Chcem sa vás opýtať či by ste mi prosím vysvetlili výsledky z prvotrimestrálneho skríningu absolvovaného v 13 t +0 .

    Moj vek je 29r, je to moje druhé tehotenstvo, v prvom tehotenstve som žiadne komplikácie nemala, neliečim sa na žiadne choroby, som nefajčiarka, váha 65, výška 161cm,

    Nálezy normálne vnutromaternicove tehotenstvo
    Akce srdeční zobrazena
    srdeční frekvence 162uderov/minutu
    CRL 68mm
    NT 2,9mm
    intrakraniálna translucencia prítomná
    placenta vzadu nízko
    plodová voda primerane mnozstvo
    pupocník 3 cievy , Úpon pupočníku : centrální

    Nosová kostička : prítomná
    Trojcípa chlopňa-Doppler : normálna

    Biochemický screening:
    Volný beta-hCG 35,86 IU/l
    PAPP-A 2,840 IU/l
    Uterinní artérie - priemerný PI 3,550
    Strední arteriální tlak (MAP) 84,167mmHg

    Výpočet rizika :
    Hodnoty sú nasledovné :
    trizomie 21 - upravené riziko 1:5850,
    trizomie 18 - upravené riziko <1:20000,
    trizomie 13 - upravené riziko <1:20000,
    Preeklampsia pred 34. týždňom 1:204
    Preeklampsia pred 37. týždňom 1:72
    Preeklampsia pred 42. týždňom 1:22
    Rastová retardace plodu pred 37.týždňom 1:93


    Poznámka : vzhľadom k výslednému riziku pre FGR odp. kontinuálnu profylaxiu formou low-dose ASP p.o (150mg/24hod., V) do 36. TG s event.doplnením hematologického konzil.vyšetrenia a vyšetrenia ratio sFIt-1/PLGF v II. /III.trimestri.

    "rastová retardácia plodu pred 37. týždňom má upravené riziko na 1:93 - čo to prosím vás znamená, je táto hodnota v norme alebo je zvýšené riziko, že moje dieťa bude mať rastovú retardáciu? a čo to vlastne je? ako sa tomu dá vyhnúť v mojom prípade?"

    Viete mi prosím vysvetliť tú poznámku? Mám zvýšené riziko preeklampsie, mala by som brať nejaké aspirín a podstúpiť hematologické vyšetrenie? Pretože môj gynekológ mi nič také nepovedal, tvrdil, že výsledky sú v poriadku a ohľadom preeklampsie nič nehovoril, aj napriek tomu, že sa mi zdá, že to nie je celkom v poriadku.
    Objednala som sa na hematolog.vyšetrenie samozrejme.

    Môj laický pohľad na preeklampsiu je že s ňou majú problémy ženy s vysokým krvným tlakom? nie je to tak? Ja mám krvný tlak skôr normalný až nižší , na poradňach pravidelne 111/62,121/61,121/62. Preto mi je divné to riziko preeklampsie u mňa. Z posledných krvných rozborov u internistu som mala akurát znížený HGB 114g/l , tak mám len doplniť železo.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výsledky PTS USG máte v poriadku. Čo sa týka poznámok, je to prepočítané riziko preeklampsie. Neznamená to však automaticky, že sa u Vás preeklampsia prejaví. Spomínaný Aspirín v dávke 100 - 150 mg denne sa predpisuje preventívne. Sú však rôzne štúdie a názory na toto preventívne užívanie. Hematologické vyšetrenie absolvovať môžete. Spomínaný marker preeklampsie sFlt-1/PLGF sa nevyšetruje paušálne, ale pri prejavoch preeklampsie vo vyššom štádiu tehotenstva, akými sú už spomínaný vysoký tlak, opuchy a bielkoviny v moči. Aj napriek tomu, že má žena celý čas normálne hodnoty tlaku, sa u nej môže rozvinúť preeklampsia. Podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev. Nemusíte sa však znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Výsledky z prvého skríningu

    , Autor: šmoulinka03

    Dobrý deň,
    potrebovala by som poradiť ohľadom výsledku z prvého skríningu.

    Preeklampsia pred 34. týždňom ....... 1:297
    Preeklampsia pred 37. týždňom ........ 1:82
    Preeklampsia pred 42. týždňom ........ 1:17
    Rastová retardácia plodu pred 37. týždňom ....... 1:87

    Môj gynekológ povedal, že mi vyšlo vysoké riziko vysokého tlaku a rastovej retardácie. Chcem sa opýtať, podľa akej hodnoty určil to riziko vysokého tlaku? Aká je vlastne normálna hodnota a aká je už zvýšená? Mám to chápať tak, že čím menšie číslo, tým väčšie riziko?
    Taktiež ta rastová retardácia 1:87 som mala zvýraznené, je to až také zlé?
    Predpísal mi tabletky Stadapyrín, lenže mám obavy, pretože som sa dočítala, že by sa nesmel v tehotenstve. Mám užívať 150 mg každých 24 hodín do 36 tt.
    Prosím Vás je v poriadku tento liek? Môžem ho bez problémov užívať?
    Ďakujem pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri prvotrimestrálnom screeningu Vám bola odobratá krv, na základe ktorej sa posudzuje viacero rizík a pravdepodobností. Kyselina acetylsalicilová, napríklad Acylpyrín alebo Stadapyrín. Užíval by som ho však keď tak iba do 24 týždňa tehotenstva. V pokročilom štádiu tehotenstva by som už liek neužíval pre vysoké riziko silného krvácania aj v prípade rozbehnutia pôrodu. Ak je nutné, liek sa nahradzuje nízkomolekulárnym heparínom. V prípade nejasností alebo ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý má prehľad o všetkých výsledkoch a najlepšie Vám ich vie interpretovať.

  • Prezretá placenta

    , Autor:

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať , pred večerom má hospitalizovali s preeklampsiou s tým že som v 35 tt maly je oka , prietoky oka len je veľmi malinky :-)
    Ďalej dr zkonstatoval že mám prezretu placentu na vyšší tt ... než na 35 , môžem sa opýtať čo tá prezreta placenta znamená.? Pre mna a prečo sa to stalo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ako tehotenstvo postupuje a starne aj plod v maternici, spolu s ním starne aj placenta. Na konci tehotenstva v termíne je za normálnych okolností zrelý plod ako aj placenta. Ak žena prenáša, plod môže byť prezretý a aj placenta je prezretá. Keď je však plod menší na svoj týždeň a placenta je prezretá už v 35 týždni tehotenstva, hovoríme tomu placentárna insuficiencia, tzn. že placenta už nepracuje na 100% tak ako by mala a nestíha 100% vyživovať plod. Ak sú však prietoky v poriadku a nedochádza k odlučovaniu placenty, nekrvácate, ako aj CTG záznamy sú v poriadku, nemusíte sa stresovať. Preeklampsia je tehotenské ochorenie spojené s vysokým tlakom, opuchmi najmä dolných končatín a prítomnosťou bielkovín v moči. Nepoznám však výsledky vyšetrení, takže sa k tomu neviem bližšie vyjadriť. Stav však treba určite odsledovať, nasadiť v prípade potreby patričnú liečbu a v prípade patologických výsledkov vyšetrení prípadne adekvátne k výsledkom naplánovať a zvoliť formu ukončenia tehotenstva. Informujte sa v zdravotníckom zariadení, kde ste hospitalizovaná, určite Vám bude zodpovedané na všetky otázky.