Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo, hematom, let lietadom

    , Autor: Vanessssss

    Dobry den. Pan doktor, som podla PM v 6tt+6, ale kedze mam nepravidelny cyklus, tak to vychadza skor na 6tt. Moja dr este stale nevidela akciu plodu, videla len, ze plod sa zvacsil od poslednej navstevy u nej, co povazovala za spravny vyvin a ze akcia sa este rozbehnut moze, lebo je to stale velmi skore stadium. Pod plodom ale mam zakrvacanie (hematom), vraj o velkosti 1.9cm. Cez vikend mame letiet lietadlom, 2hod let a zaciatkom jula by som mala absolvovat cca 10-12hod let.
    Viem, ze co doktor, to iny nazor. Neexistuje ale nieco vseobecne, cim by sa dalo riadit? Vsade sa zial pise a hovori nieco ine ci uz o lietani v 1.trimestri alebo o hematome vs zdravom plode, ze ked je plod zdravy tak ho neznici nic, hm, potom by ale neexistovali asi rizikove tehotenstva, alebo? Mne nebol odporuceny ani kludovy rezim, len uzivanie progesteronu. Neviem sa sama rozhodnut, nechcem nieco zanedbat, moja dr ale teda lietanie v tomto stave nepovazuje za rizikove. Je to moje druhe tehotenstvo, prve bolo bez komplikacii, az na porod. Momentalne sa s hematomom nic nedeje, zatial sa nevstrebal ani nezacal krvacat.
    Viem, ze opat dostanem asi 'len' radu, za ktoru ale budem vdacna, predsalen je lepsie mat tych nazorov viac.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dvojhofinový let by nemal byť problémom. Viac, ako trojhodinový let však môže byť problém. Najskôr je však potrebné potvrdiť normálne tehotenstvo. V prvom trimestri sa vo všeobecnosti neodporúča väčšie cestovanie. V druhom trimestri je cestovanie pomerne bezpečné. Po 34. týždni tehotenstva sa opäť cestovanie, najmä lietadlom, neodporúča.