Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nechápem prečo?

    , Autor: Diades

    Dobrý deň. Už dlho si túto stránku pozerám ale zatiaľ som ju nepotrebovala. Až na dnes. S snúbencom sa snažíme o bábo aj sa nám to podarilo. Urobila som si nie jeden test a svietili tam krásne dve paličky. Bola som u mojej gynekologičky vyšetrila má všetko v poriadku ale nič nenašla na sone a tak sa rozhodla zistiť hcg v krvi. Na druhý deň sa preukázalo že je tam ten hcg ale zatiaľ to malinké nebolo vidno doktorka mi povedala že môžem byť 5 - 7 týždeň že to ešte nemusí vidno a mi povedala že sa mám správať k sebe ako už keby som bola vo vyššom týždny. Dokonca mi meškala menštruácia 2 mesiace a z ničoho nič dnes ráno som strašne krvácala dostala som strach lebo som veľmi mladá a ešte som také vecí nezažila a som si pozrela a mala by som dostať svoje mesiačiky o päť dní tak neviem čo si o Tom mám myslieť lebo už som stratená. Ešte predtým než sa mi to stalo mala som všetko ako by som bola tehotná rána nevoľnosti zmena nálad, chute veľmi veľa som unavená a aj bolesti chrbta. Aj to že mám väčšine bruško než ženy čo sú už vo vyššom mesiaci ak som si to dobré vyrátala ja by som mala byť 13tt. Ale dnes ráno som sa veľmi zľakla neviete mi nejako poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Bez poznania výsledkov vyšetrení, nálezov, USG a ďalších okolností a informácií sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo. Samozrejme, je potrebné povedať, že tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14-. deň meškajúcej menštruácie. Zárodočné štruktúry musia vyrásť, takže ak je tehotenstvo stanovené príliš skoro (skoro realizovaný tehotenský test a následne vyšetrenie beta HCG), na USG nemusí byť vidieť ešte nič. Tiež záleží od toho, či ste mali menštruačný cyklus pravidelný, alebo nie. Rovnako tak príčin zašpinenia môže byť viacero, potrat sa vylúčiť samozrejme nedá. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Určite je vhodné stav odsledovať, sledovať dynamiku beta HCG, USG nálezy. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, pri náhle vzniknutých prudkých bolestiach brucha a náhlej zmene zdravotného stavu vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.