Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 6tt bez odozvy srdca

    , Autor: Eris

    Dobrý deň, mala by som byť v 9tt, no po dnešnom sone mi povedala lekarka, že embryo ma veľkosť na 6tt a lekarka nevidí odozvy. Je možné, ze sa embryo začalo vyvíjať až v ďalšom cykle po oplodnení, preto je take malé? Pred par dňami som mala este pozitívny tej.test s výraznou druhou čiarkou. V piatok mám kontrolné sono aj odber krvi, no lekarka do toho veľké nádeje nedáva . Spomínala , ze ak by to bol nakoniec potrat, bolo by lepsie, ak by sa maternica vyčistila sama - menštruáciou po pichnuti oxytocínu. Ak by sa mi spustilo krvacanie a nieco by sa mi nepozdávalo, mam ist na pohotovosť, no co to znamená? Ako mam vediet, aká intenzita krvácania a bolesti sú este “v norme” a kedy uz treba vyhľadať lekára? Co by ste mi odporučili na pripadne tlmenie tejto bolesti ? Je vhodný Algifen? Chcem byt pripravená, ak by to prišlo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o Missed Abortion, teda zamlčaný potrat. Tehotenský test budete mať stále pozitívny, ste tehotná, jedná sa však o patologické tehotenstvo, kedy došlo pravdepodobne k odumretiu zárodku. Ak to potvrdí aj kontrolné USG vyšetrenie, bude vhodné maternicu vyčistiť inštrumentárne vrámci jednodňovej chirurgie. Po podaní oxytocínu nemusí dôjsť ku krvácaniu, rovnako tak nie je isté, či sa maternica vyčistí sama dostatočne a nebude potrebné robiť revíziu. Rovnako tak sa maternica môže čistiť týždne, čo by mohlo spôsobiť infekciu. Ak sa samovoľne spustí potrat, krvácanie môže byť aj naozaj masívne. Ak bude krvácanie silnejšie ako menštruačné krvácanie, prípadne sa pridružia aj kŕčovité bolesti v podbrušku, vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.