Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progesteron

    , Autor: Mini-m

    Vazeny pan doktor,
    Som v 7tt, beriem 2x denne vaginalne progesteron. Chcela by som sa opytat, za aky dlhy cas sa liecivo z gulocky uvolni, nakolko pri aplikacii rano cast lieku vytecie. Aka dlho musim lezat po zavedeni gulocky? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po aplikácii vaginálnej liečby sa odporúča ležať aspoň 30 - 45 minút. Vplyvom gravitácie rozpustené liečivo môže vytekať z pošvy, preto je lepšie si dlhšie poležať.

Podobné otázky

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som po ivf brala som estrofem na udržanie a stále beriem prolutex a progesteronelle. Občas sa mi stáva že mávam orgazmus vo sne na začiatku som často spinila ale už nešpiním a všetko vyzerá v norme. Dnes som sa zobudila zase na orgazmus a keď som poobede driemala ma chytila strašná chuť samozrejme som sa snažila zaspať v polospanku som mala ruky medzi nohami lebo mi bola zima jak som zaspavala. Mala som ale silnú chuť tak som sa len trošku pomasirovala z vonku samozrejme som dostala hneď silný orgazmus že som to cítila aj vnútri. Bolo to príjemné no som v 10 tt veľmi som sa zľakla či tým nemôžem spôsobit Missed abort ??? alebo potrat? Padlo mi to celkom príjemne a síce to bol veľmi silný orgazmus tak hneď som prestala a prebrala sa....sexuálny styk s manželom nemáme práve kvôli riziku potratu no bojím sa že som niečo pokazila. Doteraz sa mi to stávalo občas len v snoch a masturbácii som sa snažila vyhýbať no dnes som mala hroznu chuť a nedalo sa moc odolať....aj keď len z vonku orgazmus prišiel strašne rýchlo ani som sama nečakala. Akože cítim sa trošku lepšie po Tom ale bol veľmi intenzívny aj keď bol len z vonku prosím je dovod na obavy mám utekať na pohotovost? Alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus Vám potrat nespôsobí, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk je zakázaný vzhľadom k obsahu prostaglandínov v ejakuláte, ktoré spôsobujú dozrievanie a otváranie krčka. Klitoridálny orgazmus by vplyv mať nemal. Odsledujte si to.

  • Tlak

    , Autor: Jennifer1

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať ohľadom tlaku v pošve po serkaži. Včera má prepustili po zákroku a všetko bolo fajn dnes začal tlak alebo divný pocit ako keby som tam niečo mala. Beriem progesteron 3x za deň. Magnezium si dávam celé tehotenstvo večer. Mám strach pretože krčok maternice bol 1cm a preto urobili zákrok. Samozrejme mám relax a cely deň som doma ležím. Jedine ak sa kus prejdem po byte na WC a späť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď rozumiem Vašim obavám, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný a kde ste boli hospitalizovaná. Budú sa Vám tam vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Výtok na začiatku tehotenstva

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    Momentálne som na začiatku tehotenstva, podľa poslednej menštruácie v 7. týždni. Pred 2 týždnami som bola u lekárky, na ultrazvuku bol viditeľný len 4,5 mm gestačný vak. Pár dní predtým som mala svetlohnedý a ružový výtok, pani doktorka mi predpisala progesterón 200 mg 2x denne vaginalne. Výtok mi ustúpil. Ale včera som mala trochu svetlohnedého/ruzoveho výtoku a dnes viackrát po použití wc červený. V utorok mám kontrolu u gynekológa. Prosím Vás mám počkať do utorka (pripadne v pondelok zavolať mojej lekárke) alebo ísť na pohotovosť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svetlohnedé, či ružové špinenie, ako aj slabé zakrvácanie je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Okrem progesterónu môžete užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ultrazvuk a vysetrenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať od začiatku tehotenstva mám spinenie a krvácanie užívam veľmi veľa hormónov aby sa to nedialo keďže som po Ket ivf. Užívam Estrofem 4*2 plus prolutex ráno a obed večer progesteronelle. Najskôr som spinila na začiatku ružová krv to mi robili sono vyšetrenie na pohotovosti v pondelok pred pár týždňami aj pozreli má prstami z vnútra aj kukli vnútro klieštami. Potom mi navýšili estrofem z 3*2 na 4*2 a progesteronelle aj na obed aby som nespinila potom o týždeň na to som mohla znížiť dávku ale zase som začala špiniť tak som šla ďalší pondelok teda o týždeň toho prvého sona na ďalšie sono a už bola aj akcia srdiečka tam mi nepozerali ani spodok ani prstami čisto len sono bolo všetko ok. Potom som vo štvrtok mala len sono v centre kvôli tomu že ma pottebovali pozrieť aby ma už prevzal môj gynekológ a ubezpečili ma že sono neškodí.Dnes je utorok a ja som zase začala krvácať slabo ružovo a mala silné kŕče dva dni už od včera v noci a keďže som nespala šla som teda dnes neskoro na pohotovosť pretože som nechcela nič podceniť. Robilo sono pár minút a pozreli má aj zvnútra prstami plus dali tie kliešte na otvorenie pošvy. Nebolo to príjemné ale všetko bolo ok skrátka výsledok znie že pravdepodobne krvácam z vysokého krvného tlaku no chcem sa spýtať či takéto vyšetrenie pošvy vnútorné prstami alebo to že dali tie kliešte plus sono 4 krát za mesiac tento môže ublížiť bábätku alebo môžem byť pokojná som 7+3 a najbližšie plánujem sono až koncom trimestra. Ale len potrebujem vedieť a upokojiť či mohlo niečo uškodiť či sono ultrazvuk? Alebo vyšetrenie z pošvy keďže dávali dnu tie kliešte či ako sa to volá a prsty kvôli vyšetreniu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým výtokom alebo hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Realizovanie USG, ani vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, či palpačné gynekologické vyšetrenie nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v nastavenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.