Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výtoky v tehotenstve

    , Autor: maja1611

    Dobrý deň prajem,
    chcela by som sa opýtať, či je hustý bielo-zltý výtok v tehotenstve v poriadku? Som v 33 tt, bola mi robena kultivacia, nič sa nezistilo... je ho dost velke množstvo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošva sa v poslednom trimestri pripravuje na pôrod a začína produkovať väčšie množstvo sekrétu. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Môžete si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • vytoky v tehotenstve

    , Autor: nevena

    Dobry den, mam taku specificku otazku. Momentalne som v 26. tyzdni tehotenstva, ale uz pred otehotnenim som mala chronicke problemy s palenim posvy. Podla kultivacii tam vzdy bola nejaka ina bakteria-klebsiella, streptococcus agalactiae, corynebacterium. Preliecene vzdy vaginalne. Manzel ma vysledky z vyterov vzdy negativne, ani nema ziadne problemy. Mukozu som mala vynimocne, hlavne po uzivani ATB. Problem vsak bol, ze po prelieceni, dobrati globuli sa mi nepolepsilo. Vytok zmizol, ale ostalo zacervenanie, opuch, stipanie. To stipanie sa vyskytuje hlavne pocas styku a po nom - opuch, bolest a palenie, mala som pocit, ze zhorim. No ale vyskytovalo sa to tym mechanickym drazdenim, myslim, ze nejde o alergiu na ejakulat, imunologicke vysetrenie dopadlo ukazkovo. Momentalne som opat po liecbe Macmirorom (mala som strept. Agalactiae), po dobrati globuli stale zacervenanie, citlivost na dotyk. Aj pocas gyn. vysetrenia som citila stipanie, proste to mechan. drazdenie mi vadi. Otazka znie: citala som, ze zeny, ktore dojcia, maju casto problemy s lubrikaciou posvy kvoli prolaktinu. Ja som mala od 11 rokov vzdy vysoky prolaktin, striedavo sa to liecilo, ale nikdy to nemalo vyrazny efekt. Bol mi zisteny aj vysoky testosteron, napriek tomu sa mi spontanne podarilo otehotniet. Chcem sa ale spytat, ci je mozne, ze tieto zapaly su primarne sposobene tym prolaktinom, nasledne sa mi tam tazko usidli lactobacillus a zapal je na svete. Viem, ze v tehotenstve je zase ina situacia, ale v podstate mam fyziologicke tehotenstvo a pohl. styk je nemozny, co ma trapi, pretoze nas sex. zivot tym trpi. Je mozne, ze vys. Prolaktin este bude pocas dojcenia a preto sa pytam, ci je mozne aj v tehotenstve skusit nejaky estrogenovy krem lokalne. Davam si teraz Lactofeel s kys. Mliecnou a Maldion na upravu flory. Este kedysi davno mi starsi lekar predpisoval gynoflor a ten mi robil celkom dobre. Chcela by som poznat Vas nazor, ci je mozne mat stensenu sliznicu aj v tak mladom veku, nielen v menopauze? A ci sa moze podavat estrogenovy krem v tehotenstve, pripadne aj dalej po porode pocas dojcenia? Lebo uz neviem, co skusit...Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v tehotenstve určite nie je doporučené používať estrogenový krém, je možné túto záležitosť riešiť ale až po gravidite. Čo sa týka Prolaktínu nepredpokladám, že to je príčina vašich ťažkostí, bohužiaľ tieto veci nejde vyriešiť cez internet. Pokračujte v terapii s Lactofeel, pri dlhodobej terapii je možné, že vám vaše ťažkosti ustúpia.